Medicul Gheorghe Burnei vrea să facă apel la decizia Judecătoriei sectorului 4, care a stabilit acordarea unor despăgubiri civile consistente pentru una dintre fostele paciente ale doctorului.
Judecătorii au stabilit, pe 18 decembrie 2023, că Gheorghe Burnei, în solidar cu Spitalul Clinic pentru Copii Marie Skladowska Curie, trebuie să-i plătească Amirei Camelia Hamed, acum în vârstă de 26 de ani, daune morale în valoare de 125.000 de euro și materiale, de 18.755 lei.
În plus, instanța a stabilit ca tânăra să beneficieze de plata unei prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre salariul minim pe economie și pensia de invaliditate. Potrivit deciziei instanței, sumele vor fi înaintate de societatea de asigurare care avea contract cu spitalul. Hotărârea nu este definitivă.
Procesul care l-a vizat pe Gheorghe Burnei a fost unul civil, care a început în anul 2016, la scurtă vreme după publicarea unei investigații realizate de Casa Jurnalistului. Inițial, cazul a fost anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Aceștia au clasat dosarul, pe motiv că faptele, care au avut loc în 1998 (când Amira avea doar 1 an) s-au prescris.
Chiar și așa, procesul civil a avut nevoie de aproape 50 de termene, timp în care mama tinerei a ieșit să protesteze în fața Ministerului Sănătății și a INML, din cauza întârzierilor repetate provocate de lentoarea cu care a fost avizată expertiza medico-legală de către conducerea Institutului Național de Medicină Legală.
Contactată de FANATIK, Emiliana Iliescu, mama Amirei, a declarat că se consideră mulțumită de soluția instanței.
”Sunt mulțumită că trăiesc, că nu am înnebunit de durere, că mi-am acceptat soarta asta grea și că-mi trăiește fetița asa schingiuită sufletește și trupește! Sunt mulțumită și de judecătoare, a fost corectă, mă gândeam că nu vom câștiga pentru că ne luptăm cu instituțiile corupte, Ministerul Sănătații, INML-ul, care au încercat să acopere nenorocirile”, a declarat Emiliana Iliescu pentru FANATIK.
Femeia a dezvăluit că a reușit să-l convingă cu greu pe directorul INML să ”se uite în expertiza Amirei și să vadă mizeriile și acoperirile scrise de medicii legiști”.
De cealaltă parte, Gheorghe Burnei a dezvăluit că soluția instanței nu i se pare justă. ”Eu consider că sunt nevinovat. Voi cere apel”, a declarat medicul Gheorghe Burnei, pentru FANATIK.
În decembrie 2016, Gheorghe Burnei, considerat, la acea vreme, unul dintre cei mai buni chirurgi pediatrii din țară, a fost reținut pentru 24 de ore și apoi plasat în arest la domiciliu, într-un dosar de luare de mită și efectuare de experimente neautorizate pe copii.
În martie 2021, Burnei a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. În același dosar, lui Burnei i s-au confiscat sumele de 3.250 de euro și 11.800 de lei, însă i s-au returnat tablourile și bunurile de valoare sechestrate de procurori cu ocazia perchezițiilor domiciliare. În schimbul unei pedepse mai blânde, Burnei a recunoscut că a luat mită de la părinții victimelor sale (20 de acte materiale).
În urma scandalului, Burnei a fost suspendat din funcția de prodecan al Facultății de Medicină și din cea de șef al secției de Ortopedie, de la spitalul Marie Curie. În prezent, el profesează la o clinică privată din sectorul 3, potrivit informațiilor de pagina oficială a instituției.