News

Medicul Gheorghe Burnei, prima reacție după decizia instanței, în ”cazul Amira”: ”Sunt nevinovat”. Câți bani urmează să primească fosta pacientă

Medicul Gheorghe Burnei va contesta decizia instanței care-l obligă să plătească o sumă uriașă uneia dintre pacientele sale, care l-a acuzat că a mutilat-o pe viață.
20.12.2023 | 14:36
Medicul Gheorghe Burnei prima reactie dupa decizia instantei in cazul Amira Sunt nevinovat Cati bani urmeaza sa primeasca fosta pacienta
Medicul Gheorghe Burnei a fost reținut, în 2016, pentru luare de mită și experimente medicale pe copii / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Medicul Gheorghe Burnei vrea să facă apel la decizia Judecătoriei sectorului 4, care a stabilit acordarea unor despăgubiri civile consistente pentru una dintre fostele paciente ale doctorului.

Daune morale, materiale și plata unei sume lunare pentru fosta pacientă a medicului Burnei

Judecătorii au stabilit, pe 18 decembrie 2023, că Gheorghe Burnei, în solidar cu Spitalul Clinic pentru Copii Marie Skladowska Curie, trebuie să-i plătească Amirei Camelia Hamed, acum în vârstă de 26 de ani, daune morale în valoare de 125.000 de euro și materiale, de 18.755 lei.

ADVERTISEMENT

În plus, instanța a stabilit ca tânăra să beneficieze de plata unei prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre salariul minim pe economie și pensia de invaliditate. Potrivit deciziei instanței, sumele vor fi înaintate de societatea de asigurare care avea contract cu spitalul. Hotărârea nu este definitivă.

Procesul care l-a vizat pe Gheorghe Burnei a fost unul civil, care a început în anul 2016, la scurtă vreme după publicarea unei investigații realizate de Casa Jurnalistului. Inițial, cazul a fost anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Aceștia au clasat dosarul, pe motiv că faptele, care au avut loc în 1998 (când Amira avea doar 1 an) s-au prescris.

ADVERTISEMENT

Mama Amirei: ”Judecătoarea a fost corectă”

Chiar și așa, procesul civil a avut nevoie de aproape 50 de termene, timp în care mama tinerei a ieșit să protesteze în fața Ministerului Sănătății și a INML, din cauza întârzierilor repetate provocate de lentoarea cu care a fost avizată expertiza medico-legală de către conducerea Institutului Național de Medicină Legală.

Contactată de FANATIK, Emiliana Iliescu, mama Amirei, a declarat că se consideră mulțumită de soluția instanței.

ADVERTISEMENT

”Sunt mulțumită că trăiesc, că nu am înnebunit de durere, că mi-am acceptat soarta asta grea și că-mi trăiește fetița asa schingiuită sufletește și trupește! Sunt mulțumită și de judecătoare, a fost corectă, mă gândeam că nu vom câștiga pentru că ne luptăm cu instituțiile corupte, Ministerul Sănătații, INML-ul, care au încercat să acopere nenorocirile”, a declarat Emiliana Iliescu pentru FANATIK.

Femeia a dezvăluit că a reușit să-l convingă cu greu pe directorul INML să ”se uite în expertiza Amirei și să vadă mizeriile și acoperirile scrise de medicii legiști”.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Burnei, prima reacție după decizia instanței: ”Voi cere apel”

De cealaltă parte, Gheorghe Burnei a dezvăluit că soluția instanței nu i se pare justă. ”Eu consider că sunt nevinovat. Voi cere apel”, a declarat medicul Gheorghe Burnei, pentru FANATIK.

În decembrie 2016, Gheorghe Burnei, considerat, la acea vreme, unul dintre cei mai buni chirurgi pediatrii din țară, a fost reținut pentru 24 de ore și apoi plasat în arest la domiciliu, într-un dosar de luare de mită și efectuare de experimente neautorizate pe copii.

În 2021, medicul a fost condamnat pentru luare de mită

În martie 2021, Burnei a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. În același dosar, lui Burnei i s-au confiscat sumele de 3.250 de euro și 11.800 de lei, însă i s-au returnat tablourile și bunurile de valoare sechestrate de procurori cu ocazia perchezițiilor domiciliare. În schimbul unei pedepse mai blânde, Burnei a recunoscut că a luat mită de la părinții victimelor sale (20 de acte materiale).

În urma scandalului, Burnei a fost suspendat din funcția de prodecan al Facultății de Medicină și din cea de șef al secției de Ortopedie, de la spitalul Marie Curie. În prezent, el profesează la o clinică privată din sectorul 3, potrivit informațiilor de pagina oficială a instituției.

ADVERTISEMENT
Tags: