News

Motivele pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Ce determină scurtarea speranței de viață

Nu doar factorii biologici influențează speranța de viață mai mare a femeilor. Un rol extrem de important îl joacă și cei sociali.
18.07.2021 | 13:30
Motivele pentru care femeile traiesc mai mult decat barbatii Ce determina scurtarea sperantei de viata
Motivele pentru care femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Ce determină scurtarea speranței de viață Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Statele Unite, speranța medie de viață a femeilor este de 81 de ani, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Pentru bărbați, e vorba de 76 de ani. În întreaga lume, femeile trăiesc mai mult, în medie.

De ce femeile tind să supraviețuiască bărbaților?

Două dintre principalele cauze sunt biologice, a declarat Virginia Zarulli, profesor asociat de demografie la Universitatea din sudul Danemarcei. Prima cauză se referă la diferențele dintre hormonii sexuali, cel puțin la persoanele cisgen (persoane a căror identitate de gen se potrivește cu sexul biologic care le-a fost atribuit la naștere).

ADVERTISEMENT

Femeile cisgen produc mai mulți estrogeni și mai puțin testosteron decât o fac bărbații cisgen. Estrogenul oferă protecție împotriva unei game de boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2017 publicat în revista Biology of Sex Differences.

Un nivel ridicat de testosteron, pe de altă parte, a fost legat de un risc crescut de apariție a unor boli, cum ar fi cancerul endometrial și de sân la femei și cancerul de prostată la bărbați, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista Nature Medicine.

ADVERTISEMENT

Testosteronul a fost, de asemenea, legat de comportamentul riscant și de niveluri mai ridicate de agresivitate, care pot crește riscul de a muri la o vârstă mai mică, a spus Zarulli.

Există, de asemenea, o componentă genetică în joc. Oamenii au doi cromozomi sexuali: X și Y. Femeile cisgen au doi cromozomi X, iar bărbații cis au un X și un Y. “Dacă vă gândiți la asta, cromozomul Y este un cromozom X cu un picior lipsă. Îi lipsește materialul genetic”, a spus Zarulli, citată de LiveScience.

ADVERTISEMENT

“Femeile au acest cromozom X dublu – material genetic suplimentar – care le permite, de exemplu, să aibă un plan de rezervă dacă există o mutație proastă pe unul dintre cei doi cromozomi X. Celălalt X le poate lăsa să trăiască oricum”. Acesta este cazul bolilor precum hemofilia, un tip de tulburare de sângerare, și distrofia musculară Duchenne, care determină slăbirea progresivă a mușchilor.

Acest avantaj biologic oferă femeilor, în medie, puțin mai puțin de un an de speranță de viață mai lungă atunci când sunt tineri adulți în comparație cu bărbații, potrivit unui studiu din 2003 publicat în revista Population and Development Review pe mai mult de 11.000 de călugărițe și călugări bavarezi catolici între 1890 și 1995.

ADVERTISEMENT

În condiții religioase stricte, bărbații și femeile au un stil de viață similar, iar ambele sexe evită comportamentele riscante. Prin urmare, diferența lor de longevitate este probabil biologică, a spus Zarulli.

Cu toate acestea, studiul nu raportează speranța de viață de la naștere, ci de la vârsta adultă tânără, astfel încât diferența în speranța totală de viață este probabil mai mare. Zarulli a spus că biologia oferă femeilor aproximativ încă doi ani de viață, în medie.

În plus, atunci când sugarii se află în locuri cu rate de mortalitate deosebit de ridicate, cum ar fi în timpul foametei și epidemiilor severe și atunci când sunt înrobite, fetele au rate de supraviețuire mai mari decât băieții, potrivit unui studiu din 2018 condus de Zarulli și publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dar, în medie, femeile trăiesc cu patru sau cinci ani mai mult decât bărbații, a spus Zarulli. Deci, ce contează pentru restul avantajului lor de supraviețuire?

Factorii sociali joacă un rol important

Factorii sociali joacă un rol important, a spus ea. Bărbații tind să fumeze țigări și să bea alcool mai des decât femeile, bărbații sunt aproape de două ori mai predispuși să bea băuturi alcoolice și sunt mai predispuși să fi consumat alcool în ultimele 30 de zile, potrivit CDC, iar 35% dintre bărbații din lume fumează, comparativ cu 6% dintre femei, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Femeile sunt mai predispuse să aibă încredere în alimentația sănătoasă, iar bărbații sunt mai predispuși la mesele grase și să mănânce fast-food, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista Advances in Clinical and Experimental Medicine.

În același timp, femeile sunt cu 33% mai predispuse să viziteze un medic, cu excepția îngrijirilor legate de sarcină, decât bărbații, potrivit unui studiu realizat în 2001 de CDC.

Dar este imposibil să separăm complet biologia și efectele sociale pentru a explica fenomene precum motivul pentru care bărbații se angajează în comportamente mai riscante. “Ambele tind să influențeze decalajul sexual în speranța de viață”, a spus Zarulli. Interacțiunea dintre cei doi factori este „imposibil de divizat”, a spus ea.

Decalajul speranței de viață nu a fost întotdeauna la fel de mare ca acum. Înregistrările detaliate ale mortalității arată că femeile nu au trăit mai mult decât bărbații până la începutul secolului al XX-lea, potrivit unui raport al Biroului Național de Cercetări Economice.

Înainte de aceasta, bolile infecțioase se răspândeau intens și loveau ambele sexe în mod egal. În plus, femeile mureau adesea în timpul nașterii.

De atunci, speranța de viață a femeilor nu a crescut întotdeauna cât ar fi putut.

Începând cu mijlocul anilor 1970, decalajul dintre potențialul și speranța de viață observată a început să crească pentru femei din cauza fumatului de țigări, potrivit unui raport din 2011 al Consiliului Național de Cercetare.

Până în 2005, femeile trăiau, în medie, cu 2,3 ​​ani mai puțin decât se aștepta, deoarece atât de multe femei începuseră să fumeze.

ADVERTISEMENT