News

Motivele sabotării gazoductelor Nord Stream. „Un foc de avertisment de la Kremlin pentru Europa”

Exploziile de la conductele Nord Stream marchează o nouă etapă în relațiile dintre Rusia și Europa, deja tensionate din cauza războiului
04.10.2022 | 13:47
Motivele sabotarii gazoductelor Nord Stream Un foc de avertisment de la Kremlin pentru Europa
Trei explozii au fost înregistrate la gazoductele Nord Stream/ Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sugerează că Kremlinul schimbă abordarea în relațiile cu Uniunea Europeană, în contextul în care armata rusă dă semne evidente de slăbiciune în Ucraina, susțin experți americani în domeniul securității, consultați de Business Insider.

„O primă salvă” dintr-o serie mai lungă

Scurgerile de gaze de la cele două conducte de săptămâna trecută au dus la acuzații reciproce între Rusia și Occident. Președintele SUA Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au sugerat că scurgerile sunt rezultatul unui sabotaj. Suedia, Danemarca și Germania au deschis anchete cu privire la scurgerile despre care oamenii de știință spun că au fost provocate de explozii atât de puternice încât au fost detectate de seismografe. De cealaltă parte, Moscova a acuzat Statele Unite că se află în spatele scurgerilor, o acuzație pe  care administrația Biden o respinge.

ADVERTISEMENT

Experți din domeniul informațiilor susțin că, cel mai probabil, scurgerile de gaze au fost produsul unei operații rusești cu scopul de a trimite un mesaj către Occident în ce privește capacitățile Rusiei. De asememnea, aceștia cred că Vladimir Putin ar putea ordona și alte acte de război hibrid împotriva Occidentului care sprijină Ucraina.

nord-stream-hepta
Zona încercuită cu roșu reprezintă regiunea în care au avut loc exploziile/ Sursă: Hepta

Fostul director al CIA John Brennan a afirmat încă de miercuri, la CNN, că Rusia este „cel mai probabil suspect” și că ceea ce pare a fi un sabotaj este menită „să semnaleze Europei că Rusia poate ajunge și dincolo de granițele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă tot ce crede că este necesar pentru a slăbi determinarea Europei. Ar putea fi prima salvă dintr-o serie de lucruri care ar fi țintite către Europa”, a adăugat Brennan.

Un avertisment al Rusiei pentru Europa

La rândul său, Andrea Kendall-Taylor, fost ofițer de informații care a coordonat între 2015 și 2018 analizele strategice privind Rusia pentru Consiliul Național de Informații, a spus, pentru Business Insider, că scurgerile sunt rezultatul unui sabotaj intenționat executat de către Rusia.

ADVERTISEMENT

Conductele, care nu erau operaționale când au început scurgerile, au ca principal proprietar compania energetică rusă Gazprom. Influența Rusiei asupra livrărilor de gaze Europei au fost în mod constant un motiv de îngrijorare încă de la începutul războiului din Ucraina. UE a depus eforturi să-și diversifice sursele de aprovizionare pentru iarnă ca să-și reducă dependența de Rusia. Exploziile de la conducte au dus la creșterea prețului gazelor, deja aflate la niveluri record, pe lângă daunele provocate mediului.

Kendall-Taylor susține că sunt mai multe motive pentru care Rusia ar recurge la asemenea acte de sabotaj. În primul rând, este o modalitate imediată de a provoca daune în mod direct Europei. În plus, există și o miză mai mare. „Rusia semnalează Occidentului că deține o serie întreagă de instrumente pe care le poate folosi cu rol perturbator și pentru a amplifica daunele atâta vreme cât sprijinul pentru Ucraina continuă”, a spus Kendall-Taylor, care a descris incidentul ca „un foc de avertisment” de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Este o modalitate relativ ieftină de a da un semnal sugestiv Occidentului. Să ne așteptăm ca aceste lucruri să continue? Absolut!”, a adăugat expertul american, subliniind totodată că aceste gen de acțiuni este direct legată de situația de pe frontul din Ucraina. Cu cât situația Rusiei se va înrăutăți din perspectiva conflictului militar convențional, cu atât cresc riscurile ca rușii să se bazeze mai mult pe instrumente neconvenționale, precum războiul cibernetic, armele chimice sau biologice sau chiar arme nucleare tactice, pe lângă genul acesta de sabotaje, crede expertul american.

Ei nu mai au multe opțiuni în afară de aceste instrumente neconvenționale și din acest punct de vedere este probabil ca amenințările să se intensifice în următoarele luni sau următorii ani”, a mai spus Kendall-Taylor.

Sabotajul și propaganda, instrumente la care Rusia va recurge mai mult

În timp ce Rusia se confruntă cu probleme de efective și echipament în Ucraina și cu pierderile de teritoriu din cauza contraofensivelor ucrainene, se pune problema dacă Putin va fi suficient de disperat încât să utilizeze arme nucleare tactice într-un efort de a schimba cursul războiului. Kendall-Taylor crede că riscul este încă mic, dar în creștere după decizia recentă a președintelui rus de a anexa oficial noi teritorii din Ucraina.

Înainte de anexare, Vladimir Putin a acuzat că „anglo-saxonii” sunt responsabili pentru exploziile de la gazoducte, afirmație care îi arată cu degetul pe americani. „Este parte a unei campanii de propagandă foarte bine orchestrate la nivel internațional, destinate să alimenteze retorica anti-occidentală și anti-americană atât în Rusia, cât și alte regiuni mai suspicioase față de SUA, precum India sau Africa”, a declarat Cynthia Hooper, profesor de istorie la College of the Holy Cross.

Vom asista la două evoluții: utilizarea de către Rusia a unor forme acoperite de escaladare pentru care autoritățile vor nega responsabilitatea încercând să dea vina pe americani sau ucraineni, precum și un nivel de de coordonare din ce în ce mai mare între activitățile armatei și de spionaj și operațiunile de propagandă”, a mai spus Hooper.

ADVERTISEMENT