Life

Motivul neașteptat pentru care monedele sunt rotunde. Au fost create astfel de la bun început

De ce au monedele formă circulară. Așa au fost create din cele mai vechi timpuri și nu s-au schimbat până în ziua de astăzi.
01.12.2023 | 12:59
Motivul neasteptat pentru care monedele sunt rotunde Au fost create astfel de la bun inceput
De ce au monedele formă circulară. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

S-a aflat de ce monedele au formă circulară. Au fost create astfel în urmă cu câteva secole, dar acest lucru nu s-a schimbat până în zilele noastre. Explicația te va surprinde.

De ce au monedele formă circulară. Așa este din cele mai vechi timpuri

De la trecerea de la troc la schimburi de bunuri și servicii prin intermediul banilor au trecut câteva secole. De-a lungului timpului s-au schimbat multe când vine vorba de modele, de la valoare, modul în care sunt bătute, metalele folosite, dar forma a rămas mereu aceeași.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă pare că, pur și simplu, așa trebuie să fie, există totuși un răspuns la întrebarea: de ce au monedele formă circulară. Ele au fost concepute și produse pentru întâia oară de grecii din Ionia.

Primul sistem monetar este atribuit lui Croesus, regele Lidiei, în jurul anului 560 î.H. Este vorba despre un sistem de forjare „bimetalic”, ce presupune că monedele nu erau realizat numai din electrum-aliaj din aur și argint, dar și din  metale prețioase.

ADVERTISEMENT

Pe atunci erau utilizate două matrițe de bronz sau oțel pe care erau cioplite semnele sau imaginile care urmau să fie gravate, iar între acestea era plasată o bucată de metal.

Ulterior, matrițele erau prinse împreună, acțiune ce prevenea alunecarea, iar un un ciocan lovea matrița de sus și imprima monedele pe ambele fețe. Și pentru că materialul era maleabil, acestea căpătau o formă circulară.

ADVERTISEMENT

De ce nu s-au folosit matrițe de forme diferite

Chiar dacă s-ar fi putut folosi matrițe de forme diferite, acest lucru nu ar fi fost practic. Pentru că nu necesitau axe aliniate, matrițele rotunde erau mult mai ușor de realizat. Munca era mai ușoară și necesita mai puțină precizie.

În plus, monedele rotunde au și ele numeroase avantaje. De pildă, forma circulară impiedica persoanele rău intenționate să răzuiască marginile realizate din obiecte prețioase.

ADVERTISEMENT

Tot din acest motiv, marginile rotunjite au fost zimțate. Înte anii 246-221 î.Hr, egiptenii au îmbunătăți procesul de batere al monedelor. Aceștia utilizau discuri metalice, ușor încălzite, pentru a transfera imaginea, fiind necesară mai puțină forță. Iar procesul, așa cum este cunoscut astăzi a fost gândit de antreprenorul Matthew Boulton, notează omofon.com.

ADVERTISEMENT