Timișoreanul Daniel Zăgănescu avea 25 de ani în decembrie 1989, atunci când a început Revoluția care s-a încheiat cu căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Pe 16 decembrie, Zăgănescu s-a dus în fața casa pastorului Laszlo Tokeș și a avut curajul să strige „Jos Ceaușescu!”, fiind primul român care a protestat la Revoluție. Armata a ieșit apoi pe străzi, iar pe 17 decembrie au fost uciși numai puțin de 62 oameni pe străzile Timișoarei, alte câteva sute fiind răniți.
Zăgănescu a dezvăluit în 2002, într-un interviu pentru Europa liberă, ce s-a întâmplat în acele momente fierbinți: „Le-am spus: Mă numesc Zăgănescu Daniel și nu îmi este frică de Securitate! Și vă rog frumos să strigați după mine Jos Ceaușescu! S-a lăsat un moment de tăcere, după care s-au auzit câteva voci: Jos Ceaușescu! Zic: încă o dată! A doua oară a fost mai multă lume care a strigat Jos Ceaușescu! Zic: încă o dată, fiindcă toți am venit aici pentru a fi împotriva acestui câine. Jos Ceaușescu! Atunci au strigat cu toții Jos Ceaușescu!”.
În 2021, la aproape 32 de ani de la Revoluție, Daniel Zăgănescu a fost dat în judecată, motivul fiind acela că el și soția sa nu au respectat un contract parafat cu o agenție imobiliară. Cei doi au scos la vânzare o casă din localitatea Bacova, județul Timiș, și au delegat agenția să se ocupe de tranzacție, însă au vândut ulterior imobilul, fără ca agenția să fie implicată. Astfel, Zăgănescu și soția sa au avut calitatea de pârâți într-un dosar înregistrat pe 8 iunie 2021 la Judecătoria Lugoj, conform datelor consultate de FANATIK.
Pe 5 noiembrie 2021, dosarul a fost mutat la Judecătoria Timișoara. În motivare chemării în judecată, agenția imobiliară a arătat că, în cursul lunii octombrie 2020, Daniel Zăgănescu și soția sa s-au prezentat la sediul agenției, solicitându-le serviciile în vederea identificării de către aceasta a unui potențial cumpărător pentru imobilul situat în localitatea Bacova, proprietatea acestora.
În urma discuțiilor cu aceștia, la data de 19 octombrie 2020 s-a încheiat contractul de intermediere imobiliară cu clauză de exclusivitate, contract ce avea ca obiect oferirea de servicii de intermediere imobiliară de către agenție, în mod exclusiv în folosul soților Zăgănescu, în schimbul unei remunerații agreate cu aceștia la momentul semnării contractului, respectiv un procent de 3% din prețul de tranzacționare al imobilului.
De la acea dată, agenția imobiliară a arătat că a demarat acțiunile specifice de promovare a imobilului pe piața imobiliară, conform contractului încheiat, asumându-și îndeplinirea integrală a tuturor obligațiilor asumate prin contract. “În mod surprinzător, în cursul lunii aprilie 2021, deplasându-se cu un potențial cumpărător pentru vizionarea imobilului, a aflat cu stupoare faptul că deși își asumaseră prin semnarea contractului obligația de a nu oferta prin intermediul altor agenții sau pe piața liberă imobilul, pârâții au ales să îl înstrăineze fără a aduce la cunoștința reclamantei acest aspect”, se arată în dosar.
În instanță s-a arătat că soții Zăgănescu au înstrăinat imobilul în aprilie 2021, fără a aduce la cunoștința agenției imobiliare acest aspect, prețul de tranzacționare al imobilului fiind de 40.000 euro. Potrivit clauzelor inserate în contractul de intermediere imobiliară cu clauză de exclusivitate încheiat între părți, soții Zăgănescu și-au asumat în mod expres plata remunerației de bază a reclamantei în situația înstrăinării imobilului pe durata contractului.
Agenția imobiliară a arătat că soții Zăgănescu, pe lângă faptul că au ales să înstrăineze imobilul la un alt preț decât cel solicitat inițial, nici nu au comunicat agenției faptul că au încheiat contractul de vânzare autentificat sub nr. 162 / 10.02.2021. Despre încheierea contractului de vânzare-cumpărare, agenția a aflat în cursul lunii aprilie 2021, ocazie cu care a pus în vederea soților Zăgănescu faptul că, în conformitate cu prevederile contractuale, datorează dublul remunerației datorate reclamantei, dată fiind atitudinea acestora de a nu aduce la cunoștința reclamantei încheierea contractului de vânzare în fața notarului public.
Prin întâmpinarea formulată, soții Zăgănescu au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, susținând faptul că ei au fost contactați de agenția imobiliară și nu invers. În motivare, ei au mai susținut că, în decurs de 5 luni de zile, agenția imobiliară nu a făcut vizualizări cu potențiali clienți, iar aceștia au pus casa spre vânzare. Ei au comunicat instanței faptul că au respectat clauza de exclusivitate cu această firmă, însă vânzarea casei a avut loc fără intermediul societății reclamante.
Avocatul soților Zăgănescu a mai arătat că a intervenit, ca element de forță majoră, boala gravă a soției lui Daniel Zăgănescu, astfel că a pretins înlăturarea răspunderii contractuale a acestora. „Eveniment imprevizibil, inevitabil extern, respectiv boala gravă -intervențiile iminente pentru salvarea vieții vânzătoarei. Rezultă indubitabil din actele medicale că gravele probleme de sănătate ale pârâtei s-au produs fără vina acesteia și nu puteau fi evitate producerea și efectele devastatoare ale bolii”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
Instanța a arătat că, câtă vreme nu s-a constatat încălcarea de către reclamantă a vreuneia dintre obligaţiile asumate sau prevăzute de legislaţia în domeniul protecţiei consumatorului invocate de pârâți, devine aplicabil principiul forţei obligatorii a contractului, reclamanta având dreptul la îndeplinirea întocmai de către pârâți a obligaţiilor asumate prin contractul de intermediere, inclusiv de plată a unui comision în cuantum de 3 % din preţul imobilului achiziţionat. Pe 27 septembrie 2022, Judecătoria Timișoara i-a obligat pe Daniel Zăgănescu și pe soția lui la plata sumei de 1.200 euro către agenția imobiliară, precum și plata a 2.450 lei drept cheltuieli de judecată. Soții Zăgănescu nu au formulat apel, astfel că au pierdut definitiv procesul.