News

Motivul pentru care Fiscul vrea să o execute silit pe Rodica Stănoiu. Fostul ministru al justiției a fost colaborator al Securității

Rodica Stănoiu a primit verdictul definitiv de colaborator al Securității în 2014, după 8 ani de la începerea procesului. În prezent, Stănoiu se judecă în instanță cu ANAF.
28.04.2022 | 09:00
Motivul pentru care Fiscul vrea sa o execute silit pe Rodica Stanoiu Fostul ministru al justitiei a fost colaborator al Securitatii
Rodica Stănoiu, fostul ministru al justiției, are probleme cu Fiscul
ADVERTISEMENT

Rodica Stănoiu a fost ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase, în perioada 2000-2004, apoi a devenit consilier prezidențial al șefului statului, Ion Iliescu. Ea a ocupat funcții importante, precum cea de șef al Departamentului Securității Naționale și al Administrației Prezidențiale. În prezent, Stănoiu este pensionară și are probleme cu Fiscul în justiție.

Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea cu numele conspirative de ”Sanda” și ”Georgeta”

Stănoiu a bifat și un mandat de senator, începâd cu 2004, pe listele PSD, dar și-a dat demisia din partid în 2006, motivând că nu vrea să implice PSD-ul în scandalul ce privea acuzațiile de colaborare cu Securitatea. Astfel, Rodica Stănoiu a devenit, din 2007, membru al Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) a decis, în 2006, că Rodica Stănoiu a fost colaborator al fostei poliții politice din regimul comunist. Documentele depuse de CNSAS în instanță au arătat că Stănoiu ar fi dat informări despre colegii ei de la Institutul de Cercetări Juridice, inclusiv Adrian Năstase.

Conform CNSAS, Rodica Sănoiu a furnizat informații semnate cu numele conspirativ de Sanda, între 1983 și 1985, pentru ca, în 1986 și 1987, Stănoiu să apară cu numele de Georgeta în dosarele Securității. ”Sanda raporta către locotenent colonel Oprişor Oniţiu şi locotenent colonel Marian Ureche, de la serviciul 160, al cărui profil era “problema justiţiei””, a arătat CNSAS.

ADVERTISEMENT

Dosarul Rodicăi Stănoiu, depus de CNSAS în justiție, a fost unul stufos, cu peste 60 de note imformative atribuite ”Sandei” și ”Georgetei”. S-au făcut și expertize grafologice, trei din patru dovedind că respectivele note fuseseră scrie de Rodica Stănoiu. Fostul ministru al justiției a susținut tot timpul că dosarul său este unul fabricat.

Rodica Stănoiu a cerut strămutarea procesului de la București la Oradea

”Eu am un dosar de urmărire informativă care se numește Sanda; sunt 1600 – 1400 de pagini din care 600 sunt înregistrări ale declarațiilor mele. Sunt afirmații ale mele care exclud ab inition posibilitatea racolării mele. Sunt declarații precum: , declarație făcută în ’87. Era imposibil ca cineva să-și asume răspunderea. Sunt în dosar acuzații grave, relații cu străinătatea, relații la un nivel mare”, a declarat Rodica Stănoiu pentru Evenimentul zilei, în aprilie 2012.

ADVERTISEMENT

“S-au luat niște note derizorii dintr-un alt dosar și s-au copiat. Ce prostii sunt acolo și ce… În 2003 când s-a pus problema remanierii mele, acțiunea de remaniere a eșuat. Nu pot să vorbesc despre acest lucru. S-a hotărât scoaterea mea de la minister într-un fel sau altul. Ori pregătită această chestiune ca venită de la Bruxelles, ori scoaterea acestui dosar. Conducerea CNSAS și-a permis să ceară Ministerului Justiției să preseze în privința expertizei. Și-a permis să preseze”, a mai mărturisit Rodica Stănoiu.

Procesul s-a încheiat de-abia în februarie 2014, când judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat verdictul definitiv, acela că Rodica Stănoiu a fost colaborator al Securității, menținând sentința dată de Curtea de Apel Oradea, în iunie 2012. Dosarul fusese înregistrat la Oradea, de la Curtea de Apel București, după ce Rodica Stănoiu a solicitat ICCJ strămutatea cauzei, invocând presiunea mediatică uriașă de la București.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au anulat somația de plată pe numele Rodicăi Stănoiu, dar Fiscul a făcut apel

Rodica Stănoiu și-a încheiat cariera politică în 2008, atunci când și-a terminat mandatul de senator. Ea a ieșit la pensie și locuiește într-o vilă din apropierea Bucureștiului. Din 2021, Rodica Stănoiu are probleme cu Administrația Județeană a Finanțelor Ilfov, contestând la Judecătoria Buftea executarea silită inițiată de Fisc pe numele ei. Motivul îl reprezintă, conform FANATIK, un impozit aferent pensiei de fost senator.

În instanță, judecătorii au explicat: “Suma de 11.222 lei reprezintă parte din impozitul aferent indemnizației încasate de către contestatoare de la Senatul României în calitate de fost senator și pentru care Senatul României a reținut acest impozit, la sursă, pe anul 2019. Din eroare, în declarația unică pe anul 2020 din 21.04.2020 contestatoare a înscris și indemnizația încasată de la Senat. Însă, la data de 24.06.2020, a depus o declarație rectificativă la ANAF prin care a rectificat suma nedatorată, în baza art. 105 din C. Pr. Fiscală. Declarația rectificativă a fost ignorată de ANAF, motiv pentru care s-a emis titlul executoriu contestat”. 

Prin urmare, pe 26 octombrie 2021, Judecătoria i-a dat câștig de cauză Rodicăi Stănoiu, conform FANATIK, anulând somația de plată aferentă titlului executoriu. Mai mult, Fiscul a fost obligat să-i plătească Rodicăi Stănoiu 1.000 de lei ca taxă judiciară de timbru și 4.000 de lei onorariul avocatului. Administrația Județeană a a Finanțelor Publice Ilfov a făcut apel, pe 3 decembrie 2021, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Ilfov, unde se judecă și în prezent, urmând să fie stabilit un nou termen.

 

ADVERTISEMENT