Life

Motivul pentru care mulți oameni trec printr-o tristețe imensă după ce se căsătoresc. Psihologii au dat explicația

De ce unii oameni se confruntă cu o tristețe profundă după ce se căsătoresc. Explicația pe care o au psihologii în acest caz.
28.03.2024 | 17:36
Motivul pentru care multi oameni trec printro tristete imensa dupa ce se casatoresc Psihologii au dat explicatia
Cum se manifestă depresia post-nuntă. Sursa foto: Wedding Wire, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă simți o tristețe profundă după ce ai mers în fața altarului și ai avut o nuntă ca în povești alături de partenerul de cuplu, află că nu ești singura persoană care se confruntă cu o asemenea situație. Tot mai mulți proaspăt căsătoriți au parte de această stare. Ce explicație au psihologii?

Ce spun psihologii despre tristețea de după nuntă

Se spune că nunta este una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei sau din viața unui bărbat. Drept urmare, ar trebui să aducă multă fericire în sufletul celui sau celei care trăiesc o astfel de experiență. Însă, nici pe departe. Sunt persoane care se afundă într-o tristețe inexplicabilă.

ADVERTISEMENT

De ce apare nostalgia după nuntă? Potrivit experților în domeniul psihologiei, această stare se numește depresie post-nuntă, depresie post-nupțială sau sindromul post-nuntă și ar fi o senzație absolut normal să apară, deoarece ai trecut într-o nouă perioadă a vieții tale.

Depresia post-nupțială are ca simptome atât tristețea, cât și oboseala, anxietatea, tulburările de somn sau dificultățile de concentrare. În același timp, și stările de nervozitate, de gelozie sau îndoială față de propria persoană sunt semne ale sindromului post-nuntă.

ADVERTISEMENT

De ce apare acest tip de depresie? Psihologul Andrea Gurney a declarat pentru psycom.net că este influențată de o serie de factori. Unul dintre ei este acela al conștientizării că treci de la statutul de logodnic/logodnică la cel de soț/soție și simți că ai responsabilități diferite.

Un alt factor este teama de necunoscut sau faptul că îți pierzi independența. Nevoia unei persoane de a se simți liberă, chiar și atunci când s-a căsătorit, este necesar a fi acordată, altfel vor apărea certurile și un posibil divorț.

ADVERTISEMENT

 ”Atunci când nunta s-a încheiat, îți dai seama că trebuie să te adaptezi la viața de cuplu. Se poate simți ca o pierdere a independenței”, a punctat psihologul Andrea Gurney pentru sursa menționată anterior.

Psihiatru: ”Este normal să experimentezi depresie post-nuntă”

Psihiatrul Michelle Riba are o altă explicație. Întoarcerea bruscă la realitate. Adică după luni, săptămâni întregi de entuziasm al gândului că mergi în fața altarului, că îmbraci rochia de mireasă sau costumul de mire, deodată te vezi pus/ă în fața situației de a plăti facturi, de a renova locuința sau de a contribui la bugetul familiei.

ADVERTISEMENT

”După săptămâni și luni pline de farmec și cadouri, timp în care ai ales rochia și bijuteriile și te bucuri să fii în centrul atenției, te întorci brusc la realitate când trebuie să plătești facturile și să duci gunoiul. Prin urmare, este normal să experimentezi depresie post-nuntă”, a detaliat și psihiatrul Michelle Riba.

Printre toate acestea, se mai consideră și că o persoană care provine dintr-o familie în care părinții au divorțat, va avea sentimentul de teamă că i s-ar putea întâmpla la fel. Sunt vești bune, însă, depresia post-nuntă se poate vindeca de la sine, dar va dura mai mult. Cu ajutorul unui specialist va trece mai rapid.

ADVERTISEMENT