Life

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, deși nu este nimeni în jur. Explicația oamenilor de știință

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu este nimeni în jur. Oamenii de știință au explicat ce se întâmplă, de fapt.
21.04.2024 | 19:57
Motivul pentru care ne simtim urmariti desi nu este nimeni in jur Explicatia oamenilor de stiinta
De ce simțim uneori că suntem urmăriți, chiar dacă nu e nimeni în jur. Sursa foto: Freepik/wayhomestudio
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au explicat motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu e nimeni în jur. Este un sentiment care poate apărea în viața multor persoane.

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu este nimeni în jur. Ce se întâmplă, de fapt

Poate ți s-a întâmplat, cel puțin o dată, să simți că cineva te urmărește, deși nu era nimeni în jur. Este o senzație foarte ciudată, de care multe persoane cu parte.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Adesea, astfel de senzații sunt de natură clinică, însă acesta nu este singurul motiv.

De exemplu, dacă citești un thriller sau vizionezi un film de groază, poate apărea reacția de hipervigilență și nervozitate. Mintea este antrenată să rămână în alertă și să răspundă la stimulii care pot fi periculoși, chiar dacă suntem în siguranță, acesta fiind motivul pentru care apare senzația.

ADVERTISEMENT

Unele persoane pot deveni hipervigilente și simt că cineva le urmărește după cu au parte de momente de stres intens. Sunt și cazuri mai severe, totuși, pentru care se întâmplă acest lucru. Sentimentele de paranoia și hiperconștientizare pot fi asociate, uneori, cu afecțiuni mintale sau tulburări ale creierului, potrivit Live Science.

Este în firea umană să fim atenți la privirile oamenilor din jur, lucru care reprezintă un mecanism util în interacțiunile sociale. Oamenii au o capacitate foarte bună de a percepe umbre și mișcări atunci când simt că cineva îi urmărește.

ADVERTISEMENT

Direcția privirii altei persoane poate fi detectată destul de simplu. Creierul uman poate procesa rapid semnale subtile, cum ar fi limbajul nonverbal, pentru a ști dacă cineva se uită sau nu la noi.

În plus, sunt și factori externi care pot să provoace asemenea senzații. Dacă auzim zgomote ciudate atunci când suntem singuri acasă sau vizionăm filme cu conținut violent, se poate declanșa această senzație.

ADVERTISEMENT

Când ar putea fi o problemă

Persoanele care au suferit o traumă rămân în stare de alertă ca formă de auto-apărare, pentru a preveni alte pericole. Paranoia și anxietatea împărtășesc, de multe ori, aceleași regiuni ale creierului, precum amigdala. Aceasta procesează diverse emoții, cum ar fi frica sau stresul.

Dacă ai, uneori, senzația că cineva te urmărește, este un lucru normal. În cazul în care, însă, acest sentiment este apăsător și apare des, poate indica o problemă mai serioasă.

Oamenii care suferă de diverse afecțiuni, cum ar fi schizofrenia, pot simți adesea sentimente de paranoia sau iluzii cum că cineva îi urmărește.

Potrivit unor studii, activitatea neobișnuită a creierului în anumite regiuni, cum ar fi amigdala, poate să fie legată de intensificarea senzațiilor de urmărire și amenințare.

“În cazuri mai extreme, o persoană se poate confrunta cu paranoia și hipervigilență, adesea legate de o condiție de sănătate mintală subiacentă sau de o afecțiune fizică a creierului”, a explicat Leslie Dobson, psiholog clinician și psiholog criminalist, potrivit sursei menționate anterior.

Astfel, persoanele care simt constant că cineva le urmărește ar trebui să apeleze la ajutor de specialitate pentru a afla de ce se întâmplă acest lucru.

“[Cu] boala mintală, ceea ce se întâmplă este că îți pierzi abilitatea de a te întreba dacă este doar un sentiment, știi, îți pierzi un fel de înțelegere a propriului proces corporal și mental”, a spus dr. Alice Feller, psihiatru clinician.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată țara
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii