Life

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, deși nu este nimeni în jur. Explicația oamenilor de știință

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu este nimeni în jur. Oamenii de știință au explicat ce se întâmplă, de fapt.
21.04.2024 | 19:57
Motivul pentru care ne simtim urmariti desi nu este nimeni in jur Explicatia oamenilor de stiinta
De ce simțim uneori că suntem urmăriți, chiar dacă nu e nimeni în jur. Sursa foto: Freepik/wayhomestudio
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au explicat motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu e nimeni în jur. Este un sentiment care poate apărea în viața multor persoane.

Motivul pentru care ne simțim urmăriți, chiar dacă nu este nimeni în jur. Ce se întâmplă, de fapt

Poate ți s-a întâmplat, cel puțin o dată, să simți că cineva te urmărește, deși nu era nimeni în jur. Este o senzație foarte ciudată, de care multe persoane cu parte.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Adesea, astfel de senzații sunt de natură clinică, însă acesta nu este singurul motiv.

De exemplu, dacă citești un thriller sau vizionezi un film de groază, poate apărea reacția de hipervigilență și nervozitate. Mintea este antrenată să rămână în alertă și să răspundă la stimulii care pot fi periculoși, chiar dacă suntem în siguranță, acesta fiind motivul pentru care apare senzația.

ADVERTISEMENT

Unele persoane pot deveni hipervigilente și simt că cineva le urmărește după cu au parte de momente de stres intens. Sunt și cazuri mai severe, totuși, pentru care se întâmplă acest lucru. Sentimentele de paranoia și hiperconștientizare pot fi asociate, uneori, cu afecțiuni mintale sau tulburări ale creierului, potrivit Live Science.

Este în firea umană să fim atenți la privirile oamenilor din jur, lucru care reprezintă un mecanism util în interacțiunile sociale. Oamenii au o capacitate foarte bună de a percepe umbre și mișcări atunci când simt că cineva îi urmărește.

ADVERTISEMENT

Direcția privirii altei persoane poate fi detectată destul de simplu. Creierul uman poate procesa rapid semnale subtile, cum ar fi limbajul nonverbal, pentru a ști dacă cineva se uită sau nu la noi.

În plus, sunt și factori externi care pot să provoace asemenea senzații. Dacă auzim zgomote ciudate atunci când suntem singuri acasă sau vizionăm filme cu conținut violent, se poate declanșa această senzație.

ADVERTISEMENT

Când ar putea fi o problemă

Persoanele care au suferit o traumă rămân în stare de alertă ca formă de auto-apărare, pentru a preveni alte pericole. Paranoia și anxietatea împărtășesc, de multe ori, aceleași regiuni ale creierului, precum amigdala. Aceasta procesează diverse emoții, cum ar fi frica sau stresul.

Dacă ai, uneori, senzația că cineva te urmărește, este un lucru normal. În cazul în care, însă, acest sentiment este apăsător și apare des, poate indica o problemă mai serioasă.

Oamenii care suferă de diverse afecțiuni, cum ar fi schizofrenia, pot simți adesea sentimente de paranoia sau iluzii cum că cineva îi urmărește.

Potrivit unor studii, activitatea neobișnuită a creierului în anumite regiuni, cum ar fi amigdala, poate să fie legată de intensificarea senzațiilor de urmărire și amenințare.

“În cazuri mai extreme, o persoană se poate confrunta cu paranoia și hipervigilență, adesea legate de o condiție de sănătate mintală subiacentă sau de o afecțiune fizică a creierului”, a explicat Leslie Dobson, psiholog clinician și psiholog criminalist, potrivit sursei menționate anterior.

Astfel, persoanele care simt constant că cineva le urmărește ar trebui să apeleze la ajutor de specialitate pentru a afla de ce se întâmplă acest lucru.

“[Cu] boala mintală, ceea ce se întâmplă este că îți pierzi abilitatea de a te întreba dacă este doar un sentiment, știi, îți pierzi un fel de înțelegere a propriului proces corporal și mental”, a spus dr. Alice Feller, psihiatru clinician.

ADVERTISEMENT