Protestele fermierilor și transportatorilor au început pe 10 ianuarie 2024 și s-au încheiat după mai bine de zece zile, perioadă în care au existat negocieri cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Transporturilor și ai Ministerului de Finanțe, precum și cu premierul Marcel Ciolacu. După discuții s-au luat primele măsuri, cele mai importante fiind că fermierii vor fi despăgubiţi cu 100 euro/hectar pentru culturile din toamna lui 2022 şi că îşi vor putea înmatricula utilajele doar pe baza înregistrării la primărie.
Liderii fermierilor la aceste proteste au fost Dănuț Andruș, Marcel Medan și Florică Stancu, care doresc să se implice și în politică, mai ales că anul acesta sunt patru rânduri de alegeri în România. Pe 4 octombrie 2023, cei trei au înregistrat la Tribunalul București, în calitate de petenți, cererea de acordare a personalității juridice pentru Partidul Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români.
Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, cererea lor a fost respinsă pe 23 noiembrie 2023, deoarece instanța a motivat că există Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, înființat în 2021, care are un nume asemănător. De altfel, Dănuț Andruș a apărut vara trecută ca reprezentant al acestui din urmă partid în mai multe mesaje pe paginile de socializare.
Instanța a arătat că fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.
Cu toate acestea, tribunalul a reţinut că, potrivit referatului întocmit de Biroul Partide Politice, din verificările efectuate a reieşit faptul că în Registrul partidelor politice aflat la grefa tribunalului, apare înregistrat un alt partid politic cu denumire similară, respectiv a fost înregistrat la nr. 237 partidul politic Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor – denumirea prescurtată AAA, în baza unei sentințe civile din 26 aprilie 2021.
Tribunalul a mai notat faptul că între denumirea integrală a partidului ce se solicită a fi înregistrat – Alianţa Fermierilor şi Antreprenorilor Români (AFAR) – şi denumirea integrală a unei alianţe politice – Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor (AAA) – există o clară asemănare, putând naşte confuzii în rândul electoratului.
Instanța a arătat că trebuie avută în vedere rațiunea textului de lege citat anterior, anume aceea de a crea o distincție suficient de netă între formațiunile politice pentru a nu conduce la confuzie în rândul populației, de natură a denatura voința acesteia la momentul acordării sprijinului către o formațiune politică.
În instanță s-a argumentat că un partid se distinge prin ideologie, programe, scop si obiective. Odată afirmate acestea pe scena politică, denumirea unui partid sau a unei alianţe politice rămâne întipărită în mentalul electoratului, ideologia respectivei formaţiuni politice fiind asociată de electorat cu denumirea acesteia.
Astfel, tribunalul a apreciat că înfiinţarea unui nou partid, cu denumire similară cu Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor, este de natură să creeze confuzie cu privire la legătura dintre aceste două formaţiuni politice, la faptul că elementele care definesc cele două formaţiuni politice ar fi aceleaşi, cu singura deosebire a membrilor fondatori, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Pe 27 noiembrie 2023, Tribunalul București a respins cererea celor trei fermieri, ca neîntemeiată. Instanța a reţinut că prin pronunţarea respectivei hotărâri nu s-a încălcat dreptul constituţional la liberă asociere în partide politice, petenţii din prezenta cauză fiind liberi să se asocieze într-un partid politic care să respecte prevederile din Constituţia României.
Instanța a menționat că noul partid trebuie să urmărească numai obiective politice, fără însă a se crea riscul producerii unor confuzii pentru electorat. Dănuț Andruș, Marcel Medan și Florică Stancu au formulat apel, pe 18 decembrie 2023, astfel că dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București, pe 18 ianuarie 2024. Nu a fost stabilit, încă, următorul termen al dosarului.