News

Motivul pentru care Poliția a suspendat permisul de armă al afaceristului care i-a dat mită lui Dumitru Buzatu. Emil Savin a dat-o în judecată

Emil Savin, patronul unei firme de construcții, care i-a dat mită lui Dumitru Buzatu, a fost implicat într-un proces de evaziune fiscală.
26.09.2023 | 13:57
Motivul pentru care Politia a suspendat permisul de arma al afaceristului care ia dat mita lui Dumitru Buzatu Emil Savin a dato in judecata
Afaceristul Emil Savin i-a dat o mită de 1,25 milioane lei lui Dumitru Buzatu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook CJ Vaslui, Vasluianul
ADVERTISEMENT

Emil Savin este afaceristul care i-a dat mită lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, suma de 1,25 milioane lei reprezentând 10% din valoarea unui contract pentru amenajarea unui drum județean. Ulterior, Savin  a precizat că nu l-a denunțat pe Buzatu, aflat în arest preventiv pentru 30 de zile, ci pe evaluatorul care pretinsese o mită de aproximativ 700.000 lei.

Poliția Vaslui a suspendat permisul de armă al lui Emil Savin

În timpul audierilor la DNA, Emil Savin a mărturisit că firmele sale erau în pericol să intre în faliment, deoarece CJ Vaslui, instituția condusă de Buzatu, blocase plățile pentru lucrările efectuate. Cu toate acestea, firma principală a lui Savin, Transmir, a câștigat numai puțin de 45 de licitații organizate de CJ Vaslui, valoarea contractelor fiind de aproximativ 40 milioane euro.

ADVERTISEMENT

De altfel, Savin este supranumit în județ „regele asfaltului”, cealaltă poreclă a sa fiind Farmazon. În 2015, Savin a apărut ca inculpat într-un dosar de evaziune fiscală în care au fost implicați peste 20 de oameni de afaceri. Ei au realizat evaziunea prin tranzacționarea fictivă a unor activități comerciale, acestea fiind însoțite de facturi emise de firme fantomă.

Procesul a durat, însă, extrem de mult, iar sentința Tribunalului Bacău a venit abia pe 27 noiembrie 2020, Emil Savin fiind achitat, deoarece faptele s-au prescris. Între timp, în septembrie 2020, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui i-a trimis lui Emil Savin, care era inculpat, o dispoziție de suspendare a autorizării şi retragere a permisului său de armă. Savin este vânător pasionat, deținând fondul de vânătoare 37 Cârja din județul Vaslui.

ADVERTISEMENT

Pe 4 ianuarie 2021, Emil Savin a dat IPJ Vaslui în judecată, dosarul al cărui obiect este „anulare act administrativ” fiind înregistrat la Tribunalul Vaslui, conform datelor consultate de FANATIK. Prin cererea de chemare în judecată, Emil Savin a solicitat anularea în tot a dispoziţiei de suspendare a autorizării şi retragere a permisului de armă nr. 105878/09.09.2020 emise de IPJ Vaslui.

IPJ Vaslui a emis dispoziția la 5 ani după ce Emil Savin a figurat ca inculpat

În motivarea cererii, Emil Savin a arătat că a primit la domiciliul acestuia dispoziţia de suspendare a autorizării şi retragere a permisului de armă prin care era informat cu privire la faptul că s-a dispus măsura suspendării autorizării pentru a purta, folosi arme şi muniţii şi de retragere a permisului de armă ca urmare a faptului că la data de 16.01.2015 s-a pus în mişcare acţiunea penală în dosarul de evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT

Emil Savin și-a construit apărarea pe prezumția de nevinovăție în dosarul de evaziune fiscală, care se afla în plină derulare, dar și pe faptul că IPJ Vaslui a soclitat suspendarea permisului său de armă cu întârziere, abia în 2020, adică la 5 ani de când a figurat ca inculpat. „Temeiul în baza căruia s-a dispus suspendarea autorizării pentru a purta, folosi arme şi muniţii şi de retragere a permisului de armă rezidă din punerea în mişcarea a acţiunii penale faţă de acesta într-un dosar penal cercetat pentru fapte presupus a fi comise cu intenţie”, se arată în dosar.

Emil Savin a susținut în fața instanței că, în măsura în care într-adevăr s-ar fi apreciat că se impune suspendarea autorizării şi retragerea permisului de port armă, organele în cauză aveau obligaţia de a interveni de îndată. “Care este scopul normei şi măsurii în discuţie, dacă aceasta poate fi dispusă după aproape 5 ani? Consideră lesne de conchis, faptul că, organele competente nu au procedat la o analiză a situaţiei sale, ba mai mult, au omis să efectueze o analiză concretă, promptă a situaţiei, motiv pentru care după 5 ani s-a emis o dispoziţie care ar trebui să suplinească omisiunea crasă a organelor.”,  se mai menționează în dosar.

ADVERTISEMENT

Tribunalul a hotârât suspendarea judecării procesului

Emil Savin a mai arătat că, în tot acest timp, dosarul penal a fost înaintat de către procuror instanţei de judecată, fiind astfel în faza de judecată. “Ori, odată ce situaţia se află în faţa unui judecător independent şi imparţial, nu vede cum un alt organ ar putea să intervină şi astfel să aplice o sancţiune care de altfel corespunde naturii unei pedepse complementare”, se mai notează în dosarul consultat de FANATIK.

Afaceristul a mai considerat că prezintă relevanţă şi natura infracţiunilor pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, şi anume infracţiuni economice. El a menționat că nu se poate vorbi despre o conduită din partea sa care ar putea fi încadrată sub o anumită categorie violentă şi care astfel ar putea justifica măsura adoptată de IPJ Vaslui. „Toate cele expuse, denotă că în situaţia de faţă se află în prezenţa unei măsuri nelegale şi netemeinice astfel că este absolut necesar să se intervină pentru a se asigura respectarea drepturilor sale”, se mai specifică în dosar.

Pe 10 mai 2021, Tribunalul Vaslui a admis cererea reclamantului Savin Emil de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art 44 alin 1 lit a şi alin 3 rap. la art. 14 alin 1 lit d din Legea 295/2004 și a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor invocate. Pe 27 mai 2021, instanța a suspendat judecata cererii formulate de Emil Savin până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. De asemenea, a stabilit un termen de control de 6 luni. Nici una dintre părți nu a formulat recurs, astfel că instanța a pronunțat prin încheiere suspendarea judecării procesului. Cum Emil Savin a fost achitat definitiv în dosarul de evaziune fiscală pe 24 octombrie 2022, de către Curtea de Apel Bacău, IPJ Vaslui a ridicat dispoziția de suspendare a permisului de armă al acestuia.

ADVERTISEMENT