Cu siguranță te-ai întrebat măcar odată de ce te îngrași rapid după ce slăbești. Lupta împotriva kilogramelor nedorite este una dificilă. Necesită o dietă, dar și mișcare. În momentul în care te îngrași însă destul de repede, ajungi să trăiești o dezamăgire.
Și totuși de ce te îngrași rapid după ce slăbești? Cercetătorii au efectuat un nou studiu prin care au aflat motivele reale. Este vorba despre organismul nostru, iar cu siguranță vei rămâne uimit când vei afla ce se întâmplă, de fapt.
Un nou studiu sugerează că persoanele obeze eliberează mai puțină dopamină, o substanță chimică de “recompensă”, atunci când mănâncă. În același timp, creierul lor este mai puțin capabil să înregistreze faptul că mâncarea se află în stomac, arată Daily Mail.
Iar acest efect durează chiar și după ce urmează o dietă. Un alt aspect interesant este cel legat de cantitatea și tipul de alimente pe care le consumă oamenii. Acestea sunt reglementate de semnale complexe trimise între creier și intestin, precum și de semnale nutriționale din sânge.
Mai departe, această rețea declanșează senzația de foame și de sațietate, reglează aportul alimentar, precum și motivația de a căuta mâncare. Pentru a avea un răspuns mai concret, o echipă condusă de Centrul Medical Universitar din Amsterdam a infuzat nutrienți, inclusiv carbohidrați și grăsimi, în stomacul a 30 de persoane care aveau o greutate sănătoasă și a 30 de persoane obeze.
Activitatea lor cerebrală a fost măsurată, la fel ca și cantitatea de dopamină eliberată. Rezultatele, publicate în revista Nature Metabolism, au arătat că activitatea cerebrală și eliberarea de dopamină au fost puternic diminuate la participanții obezi.
De cealaltă parte, cei care aveau o greutate corporală sănătoasă au avut cu totul alte rezultate. Iar un alt lucru interesant aflat de cercetători este că o dietă de 12 săptămâni, care a dus la o pierdere în greutate de 10% în cazul participanților obezi, nu a fost suficientă pentru a readuce la normal aceste răspunsuri cerebrale.
Profesorul Mireille Serlie, cercetătorul principal, a vorbit despre efectele unei diete asupra comportamentului alimentar. De asemenea, el a evidențiat și motivele pentru care ajungi să te îngrași rapid după ce slăbești.
“La persoanele cu obezitate apar adaptări cerebrale de lungă durată, care ar putea afecta comportamentul alimentar. Există o capacitate redusă a creierului de a înregistra faptul că mâncarea se află în stomac. Acest lucru ar putea duce la supraalimentare.
Am constatat că persoanele cu obezitate au eliberat mai puțină dopamină într-o zonă a creierului importantă pentru aspectul motivațional al consumului de alimente. Asta în comparație cu persoanele cu o greutate corporală sănătoasă.
Faptul că aceste răspunsuri din creier nu se restabilesc după pierderea în greutate poate explica de ce majoritatea oamenilor se îngrașă din nou după o pierdere în greutate reușită inițial”, a explicat acesta.