News

Motivul pentru care unii cetățeni români au rămas în Afganistan. Oficialii, pregătiți să-i evacueze dacă o vor cere

FANATIK vă spune care este motivul pentru care unii cetățeni români au refuzat să plece din Afganistan. Autoritățile române sunt pregătite să-i evacueze, dacă vor cere acest lucru
02.09.2021 | 08:53
Motivul pentru care unii cetateni romani au ramas in Afganistan Oficialii pregatiti sai evacueze daca o vor cere
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor externe a anunțat că toți cetățenii români care și-au manifestat dorința să plece din Afganistan, după ce țara a fost ocupată de talibani, au fost evacuați.

Totuși, în acest moment mai sunt nouă conaționali pe teritoriul statului. Oamenii au refuzat să plece.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care unii cetățeni români au rămas în Afganistan. Oficialii, pregătiți să-i evacueze dacă o vor cere

Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul Afacerilor Externe la 13 august ține permanent legătura cu românii aflați în Afganistan. Oamenii au fost întrebați de mai multe ori dacă doresc să părăsească țara, dar, de fiecare dată, au refuzat.

Potrivit Adevărul, șapte dintre aceștia activează în cadrul unei misiuni a ONU, iar un altul lucrează pentru un ONG. Din motive de securitate nu au fost făcute publice informații cu privire la care agenție este vorba.

ADVERTISEMENT

În schimb, se pare că motivul pentru care oamenii nu vor să plece din statul ocupat de talibani este reprezentat de dorința de a ajuta localnicii. Români vor să-i sprijine pe afgani, unii dintre ei nu au nici cele mai elementare mijloace de subzistenţă.

Organizațiile umanitare, în sprijinul cetățenilor din Afganistan

OCHA, Biroul ONU pentru afaceri umanitare, a transmis că echipele umanitare au rămas în zonă. Acestea evaluează nevoile afganilor.

ADVERTISEMENT

„În ciuda unor provocări imense, organizaţiile umanitare – atât ONU, cât şi organizaţiile neguvernamentale – din Afganistan s-au angajat să rămână şi să ofere ajutor şi servicii către milioane de oameni care au nevoie. (…) Lucrăm pe principiile umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei,” a transmis Instituția.

Totodată, UNICEF a lansat un avertisment. Fondul Naţiunilor Unite Pentru Copii (UNICEF) a transmis că afganii, mai ales copiii, au nevoie de sprijin: „18 milioane de afgani au nevoie de asistenţă, iar un copil din trei va fi grav subnutrit în acest an.”

ADVERTISEMENT

Statele, pregătite să-și evacueze și restul cetățenilor rămași în Afganistan

Atât țara noastră, cât și restul statelor care mai au cetățeni pe teritoriul afgan, sunt pregătite să-i evacueze, în cazul în care o vor cere. Mai mult, potrivit declaraţiei comune publicate pe site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA. 98 de țări, inclusiv România, au încheiat acorduri cu talibanii pentru a evacua și cetățenii afgani care au colaborat cu autoritățile.

„Cu toţii ne-am angajat să ne asigurăm că cetăţenii noştri, cetăţenii şi rezidenţii, angajaţii, afganii care au lucrat cu noi şi cei care sunt expuşi riscului pot continua să călătorească liber către destinaţii din afara Afganistanului. Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetăţenilor străini şi oricărui cetăţean afgan cu autorizaţie de călătorie din ţările noastre li se va permite să procedeze în mod sigur şi ordonat la punctele de plecare şi să călătorească în afara ţării,” notează respectiva declarație.

„Vom continua să eliberăm documentaţia de călătorie afganilor desemnaţi şi avem o clară aşteptare şi angajamentul talibanilor de a le permite deplasarea în ţările noastre. Remarcăm declaraţiile publice ale talibanilor care confirmă această înţelegere,” se adaugă în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: