News

Motivul pentru care Vladimir Putin nu are de gând să-și facă vaccinul rusesc anti-COVID

24.11.2020 | 17:02
Motivul pentru care Vladimir Putin nu are de gand sasi faca vaccinul rusesc antiCOVID
ADVERTISEMENT

Chiar dacă l-a lăudat în nenumărate rânduri și chiar a afirmat că poate fi distribuit către alte state Vladimir Putin nu are de gând să testeze pe propria piele Sputnik- V, vaccinul anti-COVID dezvoltat de centrul Gamaleia din Moscova. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care lasă, totuși, de înțeles că președintele Rusiei ar putea reveni asupra deciziei odată cu încheierea perioadei de testare a produsului despre care nu s-a sfiit să declare că va pune capăt pandemiei.

În luna august anunța, însă, că una dintre fiicele sale a fost vaccinată în cadrul fazei incipiente a testelor clinice și declara plin de entuziasm că „s-a simțit bine”, încercând astfel să convingă de siguranța serului minune.

ADVERTISEMENT

Între timp, autoritățile au anunțat și prețul vaccinului despre care susțin că are o eficiență de peste 95% în combaterea noului tip de coronavirus. Pentru o doză va trebui să scoatem din buzunar în jur de 10 dolari, cu mult sub costurile anunțate de companiile Pfizer și Moderna, pregătite la rândul lor să lanseze produse similare.

Vladimir Putin refuză să-și facă vaccinul rusesc anti-COVID până la finalizarea testelor

„Președintele nu poate participa la vaccinare ca voluntar și nu poate folosi un vaccin necertificat. Perioada de testare se va încheia în curând și va putea decide dacă va utiliza sau nu vaccinul”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Putin nu se sfiește, în schimb, să le recomande produsul altor state puternic afectate de răspândirea virusului și chiar promite să îl furnizeze în cel mai scurt timp, deși nu există dovezi concrete privind siguranța și eficacitatea sa.

Sputnik V împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva coronavirusului vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global.

ADVERTISEMENT

În ciuda competiției (n.r. între diverși producători), latura umanitară trebuie să rămână prioritară. Obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global”, a declarat președintele Rusiei.

În schimb, Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale Uniunii Europene, contracte pentru achiziţia vaccinurilor anti-COVID dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer şi CureVac, ignorându-l complet pe cel promovat insistent de Putin.

ADVERTISEMENT

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, instituția „a asigurat, până în prezent, cel puţin 1,2 miliarde de doze şi îşi îndeplineşte angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi la preţuri accesibile, nu numai pentru cetăţenii din UE, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume”.

ADVERTISEMENT