Otilia Androne este originară din Buzău, la fel ca Elena Udrea, cea care a promovat-o în funcții importante la nivel politic. Astfel, Androne a fost consilieră și șefă de cabinet a Elenei Udrea în ultimul mandat al acesteia ca deputat, din perioada 2012-2016. Androne s-a înscris și în Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu.
În 2016, ea a candidat, pe listele PMP, la Consiliul Local al Sectorului 6 și la Consiliul General al Municipiului București, apoi pentru un post de parlamentar în Camera Deputaților, dar fără succes. Androne a rămas în sistem, tot în Parlament, ca referent, apoi a devenit director al grupului de consilieri ai președintelui Senatului.
Această ultimă funcție era ocupată în ianuarie 2021, când și-a depus declarația de avere. Ulterior, Androne s-a măritat și a devenit mamă, astfel că a luat o pauză în cariera politică. Între timp, ea fusese numită administrator al firmei Realtopfarma SA, cea prin care Elena Udrea a dorit să implementeze proiectul imobiliar „Smart city” de la Cluj-Napoca, în prezent eșuat, funcție pe care a părăsit-o la începutul anului 2023.
Tot anul acesta, Otilia Androne este implicată într-un dosar în care o firmă dorește să o execute silit pentru un bilet la ordin în valoare de aproximativ 24.000 lei, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Fosta consilieră a Elenei Udrea a contestat în instanță executarea silită, argumentând că semnătura de pe respectivul act nu este a ei.
Dosarul a fost înregistrat pe 6 iunie 2023 la Judecătoria Sectorului 6. Otilia Androne a cerut instanței să dispună suspendarea provizorie a executării silite în curs în dosarul nr. 216/2023 pe rol la Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi, dar și suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare prin încheiere şi fără citarea părţilor.
Otilia Androne a mai solicitat suspendarea procedurii execuţionale având în vedere faptul că semnătura din dreptul avalistului, calitate pe care i-o acorda executorul judecătoresc în procedura execuţională nu este a sa. “Practic semnătura de pe Biletul la Ordin, care reprezintă titlu executoriu nu-i aparţine şi în acest moment este executata deşi nu şi-a asumat raportul cambial”, se menționează în dosar.
Fosta consilieră a Elenei Udrea a cerut suspendarea executării silite, având în vedere că menţinerea acesteia o prejudiciază, deoarece semnătura nu-i aparţine. Pe calea contestaţiei la executare, Androne a solicitat anularea tuturor actelor de executare efectuate în dosarul execuţional, inclusiv desfiinţarea încheierii pronunţată în camera de consiliu din data de 11.05.2023 de către Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, prin care s-a încuviinţat executarea silită a biletului la ordin emis la data de 09.06.2022 scadent la data de 20.01.2023 pentru suma de 23.471,67 lei.
Pentru a dovedi că semnătura nu-i aparţine, Otilia Androne a solicitat o expertiză grafoscopică cu un unic obiectiv, dacă semnătura după Biletul la Ordin la rubrica avalist îi aparţine sau nu. Evident, ea a mai cerut în instanță anularea acestui act. „În fapt, contestatoarea nu şi-a însuşit prin semnătura avalul în BO contestat. Semnătura nu-i aparţine şi prin urmare nu are calitate de debitor avalist în procedura execuţională.”, se mai arată în dosar.
Analizând actele şi lucrările dosarului, din perspectiva cererii de suspendare provizorie a executării silite, instanţa a reţinut că, în cazuri urgente şi dacă s-a plătit cauţiunea prevăzută, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare.
Instanţa a reţinut că Otilia Androne a achitat cauţiunea calculată la valoarea obiectului contestaţiei, în cuantum de 1.833,86 lei. Pe 8 iunie 2023, instanța a dispus suspendarea provizorie a executării silite ce formează obiectul dosarului nr.216/2023, până la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul contestaţiei la executare. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 12 decembrie 2023.
Din ultima declarație de avere a Otiliei Androne, consultată de FANATIK, completată în ianuarie 2021, reiese că deține două terenuri intravilane, un apartament, un autoturism VW și bijuterii în valoare de 11.000 euro. În 2020, fosta consilieră a Elenei Udrea a încasat 96.425 lei (8.035 lei pe lună) ca expert director la grupul de consilieri ai președintelui Senatului. De asemenea, ea a încasat de la Realtopfarma SA, firma controlată de Udrea, 33.000 lei (contract comision) și 55.600 lei (contract mandat, ca administrator al firmei).