News

MS a aprobat noul ordin privind bolnavii în stare gravă și morții de COVID. Care sunt condițiile de înmormântare

09.04.2021 | 22:29
MS a aprobat noul ordin privind bolnavii in stare grava si mortii de COVID Care sunt conditiile de inmormantare
ADVERTISEMENT

Vineri seara, Ministrul Sănătății a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienților infectați cu Covid-19, dar și accesul în spitale a preoților și aparținătorilor.

Potrivit acestui act, o serie importantă de modificări se produc și în ceea ce privește modul de înmormântare al pacienților răpuși de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleași condiții impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

MS a aprobat noul ordin privind bolnavii în stare gravă și morții de COVID

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor.

ADVERTISEMENT

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

În privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

ADVERTISEMENT

”În câteva ore, odată cu apariția în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru va reglementa următoarele:

1. Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitați de un preot/pastor;

ADVERTISEMENT

2. Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitați de un membru al familiei;

Ambele desigur, cu acordul medicului curant și în condiții de siguranță pentru toată lumea, ținând cont de situația extrem de grea din spitale în aceste zile.

3. Și da, persoana decedată va putea fi îmbrăcată iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, dar în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând desigur normele prevăzute de lege”, anunță ministrul.

În ce condiții pot fi vizitați pacienții Covid-19 în spitale de către clerici

Ministerul Sănătății anunță, într-un comunicat emis vineri, că pacienții COVID pot fi vizitați în următoarelor condiții:

  • – un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
  • – timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
  • – clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
  • – clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
  • – se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
  • – nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

De asemenea, protocolul prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecțiie ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acestuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

ADVERTISEMENT