News

Mugur Isărescu a identificat cea mai mare problemă, după criza din 2008: românii care nu-și plătesc ratele

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, crede că românii care nu-și plătesc ratele sunt ”marea problemă” a țării.
19.01.2023 | 14:20
Mugur Isarescu a identificat cea mai mare problema dupa criza din 2008 romanii care nusi platesc ratele
Mugur Isărescu, mesaj despre credite. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care ratele cresc de pe o zi pe alta și mulți dintre ei nu pot să le mai plătească.

Mugur Isărescu, mesaj despre creditele românilor

Concret, într-o conferință de presă, Mugur Isărescu a făcut o serie de declarații referitoare la situația economică din acest moment. Printre altele, Isărescu a transmis că cea mai mare problemă pentru economie o reprezintă ”creditele neperformante”, adică acele credite care sunt acordate unor oameni care mai apoi nu își mai plătesc ratele din diverse motive.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, „un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite.

Acest lucru se poate întâmpla când o persoană își pierde locul de muncă și, prin urmare, nu poate rambursa un credit ipotecar în condițiile convenite sau când o companie se confruntă cu probleme financiare”. Așadar, conform bankingsupervision, nu prea contează dacă românii nu își mai plătesc ratele din motive obiective sau subiective, banca are de suferit oricum.

ADVERTISEMENT

”Obiectivul nostru este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Stabilitatea prețurilor nu asigură aproape deloc evitarea crizelor sistemice. În funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum, România este pe locul 8, cu 14,6 %. Bulgaria este pe locul 9.

Marea problemă, după criză din 2008, a fost cea a creditelor neperformante. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante a fost o revoluție pozitivă. Stăm mai bine decât media europeană. O să spuneți că iar ține Guvernatorul cu băncile. Nu că trebuie să trăiască, dar băncile nu pot da credite, dacă nu au profitabilitate”, a explicat Isărescu situația.

ADVERTISEMENT

De ce au, însă, creditele neperformante un impact negativ asupra economiei?

”Creditele neperformante reprezintă o realitate cotidiană pentru bănci, în condițiile în care pierderea locului de muncă sau problemele financiare ale companiilor sunt, din nefericire, la ordinea zilei.

Însă aceste situații generează întotdeauna costuri pentru bancă, motiv pentru care băncile trebuie să mențină creditele neperformante la un nivel minim”, transmit specialiștii.

ADVERTISEMENT

Concret, aceste credite neperformante afectează băncile într-un mod care privește în mod direct populația: băncile devin mai puțin profitabile și, implicit, pot acorda mai puține împrumuturi altor oameni. Dacă există mai multe bănci care trec prin astfel de situații va fi afectată economia țării în ansamblul ei.

ADVERTISEMENT