News

Multinaționalele care scot profitul din țară, în vizorul guvernului. Ce măsuri se pregătesc

Guvernul României a pus gând rău multinaționalelor care fac profituri de milioane de euro, însă scot profitul din țară prin diverse căi.
23.08.2023 | 15:20
Multinationalele care scot profitul din tara in vizorul guvernului Ce masuri se pregatesc
ADVERTISEMENT

În acest sens, liderii coaliției vor să taxeze companiile care au afaceri de sute de milioane de euro, însă nu declară profit și scapă de plata impozitului de 16% pe acest profit. Așadar, cei de la PSD și PNL și-au propus ca atunci când o companie are cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro să plătească 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

Multinaționalele care scot profitul din țară, în vizor

În aceste condiții, o companie care găsește diverse portițe să aibă profit 0 sau minim va plăti oricum 1% din cifra de afaceri, care în teorie e enormă. Conform Digi 24, această măsură a fost deja inclusă pe o listă care va fi prezentată oficialilor de la Bruxelles de către ministrul de finanțe.

ADVERTISEMENT

Dacă cei de la Comisia Europeană nu vor avea obiecții, majoritatea măsurilor vor fi aplicate din octombrie, iar restul din ianuarie. Guvernul este disperat să convingă oficialii europeni că țara noastră va reduce deficitul față de anul trecut, însă acesta va depăși oricum ținta asumată în proiectul de buget.

”Pe evoluția actuală, fără măsuri, ne îndreptăm spre 5,8-6%. Trebuie să reducem deficitul cu cel puțin 0,5-0,7%”, au menționat sursele citate de Digi 24. Pe lista acestor măsuri se numără eliminarea unor facilități fiscale, dar și impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri, precum și reducerea plafonului pentru IMM-uri.

ADVERTISEMENT

Mai mult, politicienii discută despre așa-numita ”taxă de lux”, care va lovi puternic în bogați. Lista completă a măsurilor ar mai cuprinde eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară, dar și în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut.

De asemenea la microîntreprinderi până în 300.000 lei patronii vor plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri. Totodată, cei care au mașini de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitați cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei.

ADVERTISEMENT

A fost pregătită, de asemenea, taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante, iar suma se va aplica pentru suma care depășește 500.000 de lei din valoarea imobilului. Mai trebuie menționat că politicienii vor să mențină impozitul pe dividende la 8%, iar la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii, cu mențiunea că ce depășește se plătește la venitul real.

Marcel Ciolacu, actualul premier al țării, a amenințat că va renunța la funcție dacă PNL nu își va asuma alături de PSD aceste măsuri, considerate de unii experți aberante. ”Să înțeleagă că această coaliție este singura coaliție stabilă pe care și-o permite în acest moment România. Dacă nu înțeleg, eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români.

ADVERTISEMENT

Fiindcă românii au întotdeauna dreptate. Și dacă nu înțelegem foarte bine situația în care suntem și ce este în joc – fiindcă în joc este destinul nostru. Jocul este peste capul lui Ciolacu, peste capul lui Ciucă. Să înțelegem, de fapt, ce se joacă în acest moment regional și mondial”, s-a plâns Ciolacu la Aleph News.

ADVERTISEMENT