Life

Municipiul din România care a ajuns subiect de glume în toată țara. Pe seama localnicilor se fac bancuri, fără ca ei să aibă vreo vină

Municipiul din România pe seama căruia se fac glume în toată țara. Localnicii sunt luați în râs să fie, de fapt, vina lor.
22.03.2024 | 21:00
Municipiul din Romania care a ajuns subiect de glume in toata tara Pe seama localnicilor se fac bancuri fara ca ei sa aiba vreo vina
Municipiul din România care a devenit subiect de glume. Sursa foto: colaj Fanatik/ Freepik
ADVERTISEMENT

Municipiul din România devenit subiect de glume pentru toată țara. Le-ai auzit și tu măcar o dată în viață, dar ce nu știai este că majoritatea se trag chiar din adevăruri. Iată despre legende urbane este vorba.

Municipiul din România despre care se fac numeroase glume

Probabil ai auzit cel puțin o dată în viață glume despre Caracal- cunoscut în ultimii ani și prin prisma cazului Gheorghe Dincă, ce a îngrozit România după ce le-ar fi sechestrat și ucis cu sânge rece pe Alexandra Măceșanu și pe Luiza Melencu.

ADVERTISEMENT

Dar înainte de întâmplarea îngrozitoare, municipiul era celebru, mai degrabă, pentru bancurile despre el: locul unde s-ar fi răsturnat carul cu proşti, că închisoarea se află pe strada Libertăţii, că cimitirul se găseşte pe strada Învierii sau că sediul Pompierilor a ars.

În folclor circulă o mulțime de glume despre acest loc, iar o parte dintre ele chiar sunt adevărate, după cum a dezvăluit muzeograful Sabin Popovici, din cadrul Muzeului Romanaţiului Caracal. Și localnicii s-au obișnuit să fie luați în râs în toată țara, cu toate că nu este vina lor că s-au născut aici.

ADVERTISEMENT

„Este adevărat că oraşul Caracal este renumit la noi în ţară prin ‘minunile sale’, dar acesta este un concept greşit. Nouă ne place să le considerăm mituri. Unele dintre ele au fost verificate şi, într-adevăr, au existat, iar altele rămân şi acum doar simple legende urbane. Am încercat şi noi să vedem dacă ele pot fi demonstrate că au existat sau nu“, a declarat Sabin Popovici, conform adevărul.ro. 

Cât este mit și cât este adevăr

Unul dintre miturile care s-au dovedit adevărate este cel legat de locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti. După Revoluția din 1848, o căruță cu participanți s-ar fi răsturnat, fiind prea entuziasmați, într-o intersecție ce există și în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

Pe vremuri, oamenii din popor erau catalogați drept „prostime”. Astfel că, a fost ușor pentru populația care nu înțelegea sensul termenilor să treacă la „proști” și să verbalizeze povestea.

O realitate este și ceasul din gară, care are înscrise patru linii în dreptul orei 4. Așadar, în loc să fie indicată ora prin semnul „IV”, este indicată prin „IIII”. „Ceasul din gara Caracal este un mit care poate fi foarte uşor analizat deoarece este o marcă de ceas care era foarte cunoscută la vremea când el a fost cumpărat şi montat.

ADVERTISEMENT

Deci, nu este un ceas făcut de prostia caracalenilor. Ci ei doar l-au comandant, cumpărat şi montat în gară. Chiar la noi în ţară mai există asemenea ceasuri, unul în gara din Jimbolia, judeţul Timiş. Totuşi, numai cel de la Caracal este celebru“, a explicat muzeograful despre ceasul realizat de ceasornicarul francez Paul Garnier.

Nu a existat niciodată, în Caracal, cimitirul de pe strada Învierii

Într-adevăr, a existat și „kilometrul de 800 de metri”, situația fiind remediată după schimbarea bornelor. Pe de altă parte, hărțile arată că nu a existat niciun cimitir pe strada Învierii.

Nu s-a putut dovedi nici că informațiile despre poarta furată de la Poliţie, fabrica de gheaţă de pe strada Soarelui sau fabrica de pâine de pe strada Foamei. Dar, cazarma Pompierilor a fost, la un moment dat, cuprinsă de flăcări. Iar închisoarea de pe strada Libertății a existat cândva.

ADVERTISEMENT
Tags: