News

Municipiul din România în care blocurile au început să se încline. Locatarii sunt disperați: “O să se ducă din ce în ce mai mult la vale”

Un oraș din România are blocuri care încep să se clatine, astfel că oamenii de aici se tem că în curând municipiul ”o va lua la vale cu tot cu locuitori”.
08.03.2024 | 08:11
Municipiul din Romania in care blocurile au inceput sa se incline Locatarii sunt disperati O sa se duca din ce in ce mai mult la vale
Municipiul din România în care blocurile au început să se încline. Locatarii sunt disperați: “O să se ducă din ce în ce mai mult la vale”. Foto: Știrile PRO TV
ADVERTISEMENT

Vorbim despre peste 100 de apartamente din Galați, care simt cum podeaua le fuge de sub picioare, la propriu. Aici, apartamentele vechi de 60 de ani s-au înclinat, iar între blocuri care erau cândva lipite au apărut spații de un metru. Primăria din Galați promite că va găsi soluții, însă le cere și locuitorilor să se implice…financiar.

Municipiul din România în care blocurile au început să se încline: Galați

Conform Știrile Pro TV, un exemplu concret e Blocul E4, situat într-un cartier din centrul Galațiului, construit în 1965, care acum e încadrat în clasa a 2-a de risc seismic. Cu cinci scări de câte 20 de apartamente, ridicate fără subsol, acest bloc se duce la vale tocmai pentru că acum 60 de ani inginerii au crezut că ar fi o soluție bună să nu construiască subsolul.

ADVERTISEMENT

“Uitați la etajul doi cum a plecat din armătura blocului. Uitați! Se vede cu ochiul liber cum scările unu, doi și trei au plecat într-o parte”, se plânge un locatar. “Eu stau la trei, acolo, vedeți? Ia uitați ce distanță apare! La mine deja s-a infiltrat apa în casă“, povestește un alt bărbat, vizibil speriat.

De altfel, mai multe imobile din cartier au fost construite fără subsol și au probleme similare. “S-a lăsat în față blocul. Nu mai circulă apa prin interior, nu se mai duce apa în canalizare”, explică administratorul blocului. O altă femeie simte cum blocul se duce la vale, iar mobila din sufragerie a ajuns să stea înclinată.

ADVERTISEMENT

“A început să se ducă din ce în ce mai mult la vale. Mobila mea din sufragerie stă deja pe-o parte. Ce-o să facem? O să vină un cutremur mare și o să ne ducem la vale cu toții”, explică femeia, conform sursei citate. Oamenii sunt disperați, mai ales că ușile și ferestrele se închid singure, forțat, iar toți pereții sunt crăpați ca după cutremur.

Oamenii sunt disperați în Galați, orașul unde blocurile se înclină

Soluții ar exista, însă ar fi costisitoare. În acest sens, Primăria din Galați a făcut o expertiză în 2008, iar acum Asociația de Proprietari ar trebui să ia legătura cu o firmă specializată în proiectare și execuția unor lucrări complexe.

ADVERTISEMENT

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cei care conduc orașul le transmit oamenilor să se implice, pentru că nimeni nu le va rezolva pe gratis problema. “Vorbim, totuși, de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în niciun fel.

Dar, există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și Asociația de Proprietari să poată fi accesate fonduri europene pentru astfel de lucrări”, a explicat Petrică Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, peste 50 de blocuri din oraș sunt în diverse stadii de reabilitare, în timp ce alte sute de proiecte similare au ajuns să fie depuse pentru finanțare prin PNRR. Între timp, Primăria e dispusă să-i ajute pe oameni cu locuințe sociale, tocmai pentru a gestiona cât mai bine această situație.

ADVERTISEMENT
Tags: