News

Nereguli grave la DGASPC Galați, în cazul fetiței de 9 ani care a fost ucisă de mamă. Copila putea fi salvată

O fetiță de 9 ani a fost ucisă de mama sa în urmă cu o lună, iar acum un raport al ANPDCA prezintă nereguli grave în modul în care situația a fost gestionată de autorități.
27.02.2024 | 11:36
Nereguli grave la DGASPC Galati in cazul fetitei de 9 ani care a fost ucisa de mama Copila putea fi salvata
Nereguli grave la DGASPC Galați, în cazul fetiței de 9 ani care a fost ucisă de mamă. Copila putea fi salvată
ADVERTISEMENT

Mai exact, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a efectuat un raport care constată nereguli grave în modul în care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcția de Asistență Socială Galați au gestionat acest caz. Alexandra, în vârstă de 9 ani, a fost ucisă în bătaie de mama sa pe 31 ianuarie 2024.

Nereguli grave la DGASPC Galați, în cazul fetiței de 9 ani care a fost ucisă de mamă

Neregulile descoperite vor duce la schimbarea procedurilor, pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Cert e că raportul ANPDCA arată că acest caz a fost gestionat total greșit încă din martie 2023. Potrivit raportului, psihologul care a evaluat-o pe Alexandra și pe surorile sale nu a descoperit nicio neregulă și niciun semn al abuzului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, reprezentanții DGASPC nu au luat nicio măsură pentru a evalua medical copiii. Mai mult, specialiștii au considerat că toate cele trei fetițe erau bine îngrijite, deci nu se aflau într-o situație de risc. Conform Știrile PRO TV, psihologul și asistentul social care au instrumentat acest caz, precum și șeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetați disciplinar.

Cât despre proceduri, acestea vor fi revizuite la nivel național. ”Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii.

ADVERTISEMENT

Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, a transmis Ministerul Familiei.

ADVERTISEMENT

Alexandra putea si salvată dacă autoritățile nu tratau cu indiferență cazul

Cu toate că cele trei copile intraseră în atenția autorităților încă din martie 2023, s-a constatat ”o lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei, ca urmare a unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete”.

DGASPC a fost sesizată inclusiv de o educatoare care a observat mai multe vânătăi pe corpul unei fetițe, deci existau semnele unui abuz în familie. ”La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilităţi mintale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, aşa încât monitorizarea situaţiei copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situaţii de risc în dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, la acel moment, specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiţei şi surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violenţă, deşi asistentul medical din cadrul grădiniţei a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”, a fost una dintre concluziile controlului.

Alexandra a fost bătută cu bestialitate și arsă până a murit

Fără să-și bată prea mult capul cu acest caz, tratând așadar superficial situația, ”specialiștii” care erau plătiți să le salveze pe fetițe din Iad au considerat că nu există nicio problemă reală. Așadar, fetițele au rămas în familie, alături de mamă și de unchi, unde au fost cel mai probabil abuzate.

În urma acestui caz, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a decis să solicite, printr-o circulară la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să regândească procedurile în astfel de situații, pentru ca tragediile să fie evitate.

Alexandra avea 9 ani și a murit în ianuarie după ce a fost bătută crunt de mamă. Copila a fost găsită de un echipaj SMURD cu urme de violență extremă pe corp, după care anchetatorii au constatat că mama sa o lovise inclusiv cu obiecte contondente și i-a cauzat arsuri. Mama fetei se află în arest preventiv, fiind acuzată de omor. Unchiul și mătușa fetiței au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de complicitate la omor și rele tratamente aplicate minorului, în condițiile în care locuiau sub același acoperiș și vedeau ce se întâmplă.

ADVERTISEMENT