Sport

Naţionala României, al doilea meci decisiv din istorie pe teren neutru: „Ghilotina noastră” Ce legătură are Ungaria

Naţionala României o va întâlni pe Israel, la Felcsut, în al doilea meci decisiv pe teren neutru din istoria tricolorilor. Ce s-a întâmplat la partida jucată acum 51 de ani.
18.11.2023 | 11:41
Nationala Romaniei al doilea meci decisiv din istorie pe teren neutru Ghilotina noastra Ce legatura are Ungaria
Ce s-a întâmplat la primul meci decisiv jucat de naţionala României pe teren neutru
ADVERTISEMENT

Echipa naţională a României se află în faţa decisivului cu Israel, duel programat sâmbătă, de la ora 21:45, la Felcsut. Va fi pentru a doua oară când tricolorii au şansa unei calificări la un turneu final în urma unui meci jucat pe teren neutru. Precedentul moment a avut loc în urmă cu 51 de ani, într-un duel epic tocmai contra ţării care găzduieşte confruntarea dintre Israel şi România.

Cum a ajuns naţionala României să joace meciul decisiv de calificare la EURO 1972 pe teren neutru

În urmă cu 51 de ani, Campionatul European avea un cu totul alt format faţă de situaţia din prezent. Atunci, la turneul final se calificau doar patru echipe. Câştigătoarele celor opt grupe din preliminarii se întâlneau, în dublă manşă, în barajul pentru calificarea la competiţia continentală.

ADVERTISEMENT

România a reuşit să prindă barajul, după ce a câştigat o grupă din care mai făceau parte Cehoslovacia, Ţara Galilor şi Finlanda. În dubla de baraj, sorţii au decis ca tricolorii să întâlnească, pe 29 aprilie şi 14 mai 1972, Ungaria, naţională pe care nu o bătusem până atunci.

Manşa tur s-a jucat pe “Nepstadion”, iar Ungaria şi România au remizat, scor 1-1, după golurile marcate de László Branikovits, respectiv Lajos Sătmăreanu. Returul de pe “23 August” a fost unul de foc, iar maghiarii au condus până în minutul 81, când Nicolae Dobrin a egalat. Cum pe atunci nu exista regula golului marcat în deplasare şi nici lovituri de departajare, cele două selecţionate s-au reîntâlnit pentru un al treilea meci, pe teren neutru.

ADVERTISEMENT

Prezent pe teren în cele trei meciuri cu Ungaria din 1972, Cornel Dinu a povestit pentru FANATIK cum a decurs tripla istorică din urmă cu 51 de ani. Mai mult decât atât, fostul internaţional şi selecţioner a dezvăluit şi cum s-a ajuns ca rejucarea, de pe 17 mai 1972, să se dispute la Belgrad.

Maghiarii i-au păcălit pe români la Budapesta: „Eram toți convinși că-i batem, dar sămânța îndoielii o plantase Szepesi”

Imediat după remiza din meciul tur, de la Budapesta, maghiarii au început să întrebe unde ar trebui să se dispute o posibilă rejucare. Cornel Dinu a explicat pentru FANATIK modul prin care György Szepesi, fostul mare comentator maghiar şi membru al Comitelui Olimpic din Ungaria în perioada 1962-2000, l-a păcălit pe Mircea Angelescu, preşedintele de atunci al FRF.

ADVERTISEMENT

Am făcut 1-1, rezultat mare. Veselie mare pe noi la banchetul oficial de după meci. Când conducătorii noștri erau ‘bien disposé’, apare Szepesi și-l întreabă pe președintele FRF Mircea Angelescu unde și când ar dori să jucăm… al treilea meci! Al treilea meci când nu jucasem pe al doilea, returul de la București!

‘Nu cred că mai e nevoie de al treilea meci, a venit și rândul nostru să vă batem’ – cam așa i-a răspuns Angelescu – ‘Jucăm oriunde și oricând vreți, dar sunt convins că nu va fi cazul’. Ciudat de insistent, Szepesi a forțat: ‘Peste două săptămâni, pe 14 mai jucăm returul la București… dacă rezultatul va impune al treilea joc, sunteți de acord să fie la Belgrad peste trei zile, pe 17 mai?’. Angelescu a acceptat…. Eram toți convinși că-i batem, dar sămânța îndoielii o plantase bunul psiholog György Szepesi…

ADVERTISEMENT

Returul din 14 mai, când toată România dorea mult-așteptata victorie împotriva Ungariei, a fost o mare dezamăgire pentru noi: 2-2 după ce ne-au condus de două ori și au ratat un penalty. Ne-a învins și euforia generală dinaintea jocului, dar și îndoiala sădită parșiv, dar eficace, de Szepesi. Iar suferința că ratasem o mare performanță, la îndemână simțeam noi, ne-a măcinat tot timpul până pe 17 mai, la Belgrad”, a rememorat Cornel Dinu pentru FANATIK.

România a ratat calificarea la EURO 1972 în minutul 88

Pe 17 mai 1972, la Belgrad, România şi Ungaria s-au duelat pentru un loc la Campionatul European din acea vară. Maghiarii au deschis primii scorul, în minutul 26, prin Lajos Kocsis, însă Sandu Neagu a egalat rapid. Cu două minute înainte de final, István Szőke l-a învins pe Rică Răducanu şi Ungaria a obţinut calificarea la EURO 1972.

S-a jucat pe stadionul Partizan și ghinionul a fost ghilotina noastră. Dembrovschi, titular incontestabil, și-a rupt meniscul la încălzire. A fost 1-1 mult timp, tot ei au condus. Spre final, la o centrare perfectă a lui Lucescu, Neagu a reluat din 6 metri puțin peste poartă.

Apoi Deleanu a fost lovit de Kü (piatră în ungurește), cel mai periculos atacant al lor, i-a spart buza și n-a mai putut juca. A intrat fundaș stânga Hălmăgeanu, care jucase la viața lui doar fundaș central. Greoi și neîncălzit, a fost depășit în minutul 88 de Szöke, care a marcat golul calificării ungurilor… Atenție, după ce, chiar la faza anterioară, arbitrul, un grec pe care îl mai chema și Hristos, nu ne dăduse 11 m la un henţ comis de un maghiar în careul lor!

Eram mai buni ca ei atunci, dar ei aveau o experiență mai mare. La toate palierele. Și au pus-o în valoare când a trebuit. Nici norocul nu ne-a ajutat… și ne-au barat intrarea în primele 4 echipe ale Europei”.

Israel – România, decisiv pentru calificarea la EURO 2024

România are nevoie de o remiză în meciul cu Israel, de la Felcsut, pentru a-şi asigura calificarea la EURO 2024 cu o etapă înaintea finalului preliminariilor. Partida se va juca în condiţii de securitate maximă, iar selecţionata israeliană a fost păzită cu arma în mână pe durata întregii şederi în Ungaria.

După începerea războiului între Israel şi Palestina, meciurile selecţionatei lui Alon Hazan din luna octombrie au fost amânate pentru această lună, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate. Astfel, partidele israelienilor cu Elveţia şi România au ajuns să se dispute pe teren neutru, la Felcsut. La 51 de ani distanţă de la dramaticul baraj cu Unagria, tricolorii au şansa să obţină calificarea la un turneu final european tocmai… în Ungaria.

ADVERTISEMENT
2,75 este COTA EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „2 solist” la Israel - România