News

Secretarul general Jens Stoltenberg avertizează Rusia: ”Va obţine doar mai mult NATO”

În cadrul conferinței de securitate de la Munchen, secretarul general NATO a declarat că alianța este pregătită pentru orice scenariu, avertizând Rusia cu privire la consecințele declanșării unui conflict în Ucraina.
19.02.2022 | 15:05
Secretarul general Jens Stoltenberg avertizeaza Rusia Va obtine doar mai mult NATO
ADVERTISEMENT

Într-un discurs ținut la conferinţa de securitate de la München, Jens Stoltenberg, secretar general NATO, a declarat următoarele: “Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO. Şi dacă vrea să împartă NATO, va obţine doar o alianţă şi mai unită”. 

“NATO este o alianţă defensivă, nu ameninţăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii noştri”, a completat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Secretarul general NATO: ”Criza actuală este mult mai mult decât Ucraina”

Apoi, înaltul oficial al organizației nord-atlantice a spus că actuala criză declanșată la granița Ucrainei cu Rusia, acolo unde Kremlinul a dislocat de câteva săptămâni o veritabilă armată, reprezintă o încercare pentru NATO.

“Criza actuală este mult mai mult decât Ucraina, este vorba despre cum dorim să organizăm relaţiile între state. Moscova încearcă să dea înapoi istoria şi să nu mai admitem noi membri NATO”, a amintit Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Acum câteva zile, după reuniunea de miercuri de la Bruxelles a miniștrilor apărării din ţările NATO, Stoltenberg a făcut câteva declarații în care era discutată și situația României ca partener stragetic al NATO în contextul crizei din Ucraina.

Grup de luptă NATO în România sub comanda Franței

”Am discutat despre crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței. România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte.

ADVERTISEMENT

NATO este o alianță defensivă, nu e o amenințare la adresa Rusiei. Suntem gata să discutăm cu Rusia despre reducerea armamentului și transparență, dar Rusia trebuie să respecte dreptul fiecărei țări de a-și stabili viitorul”, a afirmat oficialul NATO.

Buget suplimentar de 270 de miliarde de dolari

Potrivit informațiilor oficiale, un buget suplimentar de 270 de miliarde de dolari va fi alocat pentru apărarea spațiului NATO. Există însă și o speranță că totul se va rezolva pe cale diplomatică, așa cum a specificat chiar Stoltenberg în conferința de presă de după întâlnirea de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

”Rusia contestă prin forță principiile fundamentale ale securității în Europa. Regret să spun că aceasta e noua normalitate în Europa. De aceea miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de grupuri de luptă în Europa de Sud-Est și au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România”, a mai menționat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT
Tags: