News

SUA au repus rebelii houthi pe lista teroriștilor globali. Mișcarea yemenită își face deja un titlul de glorie din asta

Rebelii Houthi, din nou pe lista de teroriști a SUA. Istoria sugerează că sancțiunile și atacurile aeriene împotriva lor nu vor avea efectul scontat
18.01.2024 | 15:51
SUA au repus rebelii houthi pe lista teroristilor globali Miscarea yemenita isi face deja un titlul de glorie din asta
Analiștii susțin că rebelii houthi vor fi afectați doar pe termen scurt Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Statele Unite i-au trecut din nou pe rebelii houthi din Yemen pe lista de ”teroriști globali special desemnați”, adăugând sancțiuni financiare raidurilor militare americane, în cea mai recentă încercare a administrației Biden de a opri atacurile militanților asupra transportului maritim global.

SUA au repus rebelii Houthi pe lista teroriștilor globali

Termenul ”terorist global special desemnat” (specially designated global terrorist – SDGT) înseamnă orice persoană ale cărei bunuri și participațiuni sunt blocate în conformitate cu dispozițiile actului normativ 594.201(a) din Codul Reglementărilor Federale. Sancțiunile care vin odată cu desemnarea oficială sunt menite să izoleze grupurile extremiste violente de sursele lor de finanțare.

ADVERTISEMENT

Oficialii administrației Biden au declarat că vor concepe sancțiunile financiare impuse rebelilor houthi în așa fel încât să minimizeze daunele produse celor 32 de milioane de locuitori ai Yemenului, care se numără printre cei mai săraci și înfometați din lume, după ani de război între rebelii houthi, susținuți de Iran, și o coaliție condusă de Arabia Saudită.

Dar oficialii din domeniul ajutorului umanitar și-au exprimat îngrijorarea. Decizia nu ar face decât să adauge “un alt nivel de incertitudine și amenințare pentru yemeniții încă prinși într-una dintre cele mai mari crize umanitare din lume”, a declarat directorul asociat al Oxfam America, Scott Paul.

ADVERTISEMENT

Administrația președintelui Donald Trump a desemnat mișcarea Houthi drept teroriști globali și organizație teroristă străină într-unul dintre ultimele sale acte în funcție. Președintele Joe Biden a revenit asupra deciziei la începutul mandatului său, invocând la vremea respectivă amenințarea umanitară pe care sancțiunile o reprezentau pentru yemeniții obișnuiți, relatează TIME.

Războiul și proasta guvernare cronică au făcut ca 24 de milioane de yemeniți să fie expuși riscului de foamete și boală, iar aproximativ 14 milioane dintre aceștia au nevoie acută de asistență umanitară, potrivit ONU. Grupurile de ajutorare umanitară au emis avertismente repetate conform cărora milioane de yemeniți se află în pragul foametei.

ADVERTISEMENT

Organizațiile umanitare susțin că teama de a intra în conflict cu reglementările americane ar putea fi suficientă pentru a speria furnizorii, băncile și alte persoane din lanțul comercial de aprovizionare de care yemeniții depind pentru supraviețuire. Yemenul importă 90% din produsele sale alimentare.

Oficialii americani au declarat că sancțiunile vor avea excepții pentru transporturile comerciale de alimente, medicamente și combustibil, precum și asistența umanitară în porturile yemenite. Statele Unite vor aștepta 30 de zile pentru a pune în aplicare sancțiunile, au declarat oficialii, dând timp companiilor de transport maritim, băncilor, asigurătorilor și altora să se pregătească.

ADVERTISEMENT

Analiștii se tem că acțiunile contra rebelilor vor avea efect opus celui scontat

Criticii spun că sancțiunile suplimentare SUA ar putea avea un efect redus asupra rebelilor houthi, un grup relativ izolat, cu puține active cunoscute în SUA care să fie amenințate. Există, de asemenea, îngrijorarea că desemnarea houthi drept teroriști ar putea complica încercările internaționale de a negocia un acord de pace în războiul cu Arabia Saudită.

Atacurile militare ale SUA și Marii Britanii împotriva unor ținte houthi din Yemen nu au reușit să oprească săptămâni întregi de atacuri cu drone și rachete ale rebelilor asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie.

Chiar în timp ce oficialii administrației americane anticipau noile sancțiuni, luptătorii houthi au lansat cel de-al doilea atac din această săptămână împotriva unei nave deținute de SUA, lovind-o cu o dronă purtătoare de bombe.

Între timp, purtătorul de cuvânt al mișcării Houthi, Mohammed Abdul-Salam, a declarat într-o postare pe X (Twitter), că gruparea militantă consideră noua sa desemnare de către SUA ca grupare teroristă ca fiind “o insignă de onoare pentru Yemen pentru sprijinul acordat rezistenței palestiniene din Gaza”.

Joi, forțele armate americane și britanice au efectuat raiduri aeriene asupra unor ținte din Yemen, în speranța de a afecta mișcarea Houthi. Raidurile au fost o ripostă la atacurile rebelilor asupra unor nave neînarmate din Marea Roșie, precum și asupra unor nave militare americane, atacuri care au paralizat transportul maritim global.

”Istoria sugerează că raidurile aliaților sunt o greșeală”, scrie Ibrahim Al-Marashi, profesor asociat de istorie la California State University San Marcos, pentru TIME. ”Raidurile continuă un model în care lumea îi înțelege greșit și îi subestimează pe houthi.

Acești teroriști au depășit obstacole geografice și tehnologice semnificative pentru a dobândi controlul asupra ținuturilor înalte yemenite, lovind în același timp Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite până la punctul în care acestea au fost dispuse să negocieze.

Raidurile ignoră, de asemenea, un model îndelungat al puterilor externe care au încercat, și nu au reușit, să atingă obiective militare în Yemen”, a mai explicat Al-Marashi.

Rebelii houthi nu vor fi descurajați

Raidurile aeriene pot afecta militar rebelii houthi pe termen scurt, a mai explicat istoricul. Cu toate acestea, le vor oferi o victorie politică, întărindu-le statutul în lumea arabă pentru că și-au exprimat solidaritatea cu Hamas și cu palestinienii, în condițiile în care majoritatea statelor arabe nu au reușit să facă acest lucru.

Analizând efectele implicării externe în războaiele civile din Yemen, istoricul a ajuns la concluzia că, în ciuda forțelor aeriene și a tehnologiei militare net superioare, istoria sugerează că SUA și Marea Britanie nu vor putea să-i zdrobească pe rebelii houthi.

”Forțele aeriene ale Arabiei Saudite au încercat și au eșuat. Și, deși raidurile americane din 2016 i-au forțat pe houthi să se retragă pentru o vreme, grupul dispune acum de armament și de o tehnologie a dronelor mult mai bună.

Rebelii houthi sunt căliți în luptă după decenii de conflicte militare. Iar istoria este presărată cu campanii militare eșuate pentru a-i răsturna pe zaiditi în Yemen – un avertisment clar pentru Occident”, a mai explicat Ibrahim Al-Marashi.

De asemenea, atacarea mișcării Houthi este de natură să îi extindă popularitatea în lumea arabă, să îi consolideze prezența în Yemen în timpul unui armistițiu nesigur cu Riyadh și Abu Dhabi, precum și să stimuleze Iranul, sponsorul mișcării yemenite.

În timp ce Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, doi aliați americani, încearcă să se retragă din Yemen, SUA au făcut această sarcină și mai dificilă, deoarece rebelii houthi sunt acum mai îndrăzneți și mai populari, ceea ce le permite să dicteze condiții celor două puteri regionale arabe.

Deși este logic ca puterile occidentale să dorească să mențină Marea Roșie deschisă pentru navigație, istoria yemenită arată că o acțiune militară împotriva rebelilor houthi nu îi va descuraja, ba chiar ar putea crea noi probleme în viitor.

Mișcarea Houthi a fost inițial o mișcare rebelă bazată pe clanuri. Rebelii au cucerit capitala Yemenului în 2014 și au rezistat unei invazii ulterioare, care a durat ani de zile, condusă de Arabia Saudită și care avea ca scop alungarea rebelilor houthi de la putere. Două treimi din populația Yemenului trăiește pe teritoriul controlat în prezent de rebelii houthi.

ADVERTISEMENT