News

Rebelii Houthi pot sabota cablurile submarine din Marea Roșie. Una din cele mai importante infrastructuri digitale, în pericol

Rebelii Houthi pot tăia cablurile submarine occidentale din Marea Roșie. Teroriștii reprezintă o amenințare la adresa uneia din cele mai importante infrastructuri digitale din lume
05.02.2024 | 19:43
Rebelii Houthi pot sabota cablurile submarine din Marea Rosie Una din cele mai importante infrastructuri digitale in pericol
Prin Marea Roșie se transportă aproximativ 17% din traficul mondial de internet prin fibră optică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rebelii Houthi ar putea sabota cablurile de internet occidentale din Marea Roșie, avertizează firmele de telecomunicații din Yemen. Guvernul yemenit și firmele de telecomunicații vorbesc despre o amenințare la adresa infrastructurii digitale, unele cabluri aflându-se la 100 de metri sub suprafață.

17% din traficul mondial de internet prin fibră optică

Firmele de telecomunicații care au legătură cu guvernul Yemenului recunoscut de ONU au declarat că se tem că rebelii Houthi plănuiesc să saboteze o rețea de cabluri submarine din Marea Roșie, esențială pentru funcționarea internetului occidental și pentru transmiterea de date financiare.

ADVERTISEMENT

Avertismentul a venit după ce un canal Telegram legat de rebelii Houthi a publicat o hartă a cablurilor care se întind de-a lungul fundului Mării Roșii. Imaginea a fost însoțită de un mesaj: „Există hărți ale cablurilor internaționale care leagă toate regiunile lumii prin mare. Se pare că Yemenul se află într-o locație strategică, deoarece liniile de internet care conectează continente întregi – nu doar țări – trec pe lângă el”.

Yemen Telecom a declarat că a depus eforturi atât diplomatice, cât și juridice în ultimii ani pentru a convinge alianțele internaționale globale de telecomunicații să nu aibă nicio relație cu Houthi, deoarece ar oferi unui grup terorist cunoștințe despre modul de funcționare a cablurilor submarine. S-a estimat că prin Marea Roșie se transportă aproximativ 17% din traficul mondial de internet prin cabluri de fibră optică. Într-o declarație, societatea general de telecomunicații din Yemen a condamnat amenințările miliției teroriste Houthi de a viza cablurile submarine internaționale.

ADVERTISEMENT

Infrastructura digitală, în pericol

Aceasta a precizat că nu mai puțin de 16 dintre aceste cabluri submarine – care de multe ori nu sunt mai groase decât un furtun și sunt vulnerabile la deteriorări cauzate de ancorele navelor și de cutremure – trec prin Marea Roșie spre Egipt. Unul dintre cele mai strategice este cablul Asia-Africa-Europa AE-1, de 25.000 km (15.500 mile), care merge din sud-estul Asiei către Europa prin Marea Roșie, scrie The Guardian.

Analiștii de securitate de la Forumul de securitate din Golf au afirmat săptămâna trecută într-un raport că „cablurile au fost păstrate în siguranță mai mult din cauza subdezvoltării tehnologice relative a rebelilor Houthi decât din lipsă de motivație”. Aceștia au adăugat că „Houthi și-au menținut capacitatea de a hărțui transportul maritim de suprafață prin intermediul rachetelor și al ambarcațiunilor de atac rapid, dar nu dispun de submersibilele necesare pentru a ajunge la cabluri”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, experții avetizează că, în unele puncte, cablurile se află la o adâncime de 100 de metri, ceea ce reduce nevoia de submersibile de înaltă tehnologie. În 2013, trei scafandri au fost arestați în Egipt pentru că au încercat să taie un cablu submarin în apropierea portului Alexandria, care asigură o mare parte din capacitatea de internet între Europa și Egipt.

Moammar al-Eryani, ministrul Informațiilor din guvernul yemenit cu sediul la Aden, a declarat că rebelii Houthi reprezintă o amenințare serioasă la adresa „uneia dintre cele mai importante infrastructuri digitale din lume”, adăugând că Houthi sunt un grup terorist care nu are nici o frână sau o limită.

ADVERTISEMENT

Războiul Israel-Hamas, exacerbarea tensiunilor

Forțele americane au efectuat duminică lovituri aeriene împotriva a cinci rachete în Yemen – una destinată atacului terestru și celelalte pentru a ținti nave, a declarat armata americană. Atacurile au avut loc la o zi după ce forțele americane și britanice au lansat un val de raiduri aeriene împotriva rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran – a treia rundă de acțiuni militare comune ca răspuns la atacurile persistente ale rebelilor asupra transportului maritim.

Forțele americane „au efectuat un atac în autoapărare împotriva unei rachete de croazieră de atac terestru Houthi” și ulterior au lovit „patru rachete de croazieră anti-navă, toate pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roșie”, a declarat Comandamentul Central (Centcom) pe rețelele de socializare. Forțele americane „au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen și au stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor marinei americane și a navelor comerciale din regiune”, a adăugat Centcom.

Rebelii Houthi au început să țintească navele din Marea Roșie în noiembrie, spunând că lovesc nave legate de Israel pentru a-i sprijini pe palestinienii din Fâșia Gaza, care este devastate de războiul dintre statul evreu și Hamas. Forțele americane și britanice au răspuns cu lovituri împotriva Houthi, care de atunci au declarat că interesele americane și britanice sunt, de asemenea, ținte legitime.

Houthi spun că nu se vor opri

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdul Salam, a declarat că rebelii sunt dispuși să folosească noi tactici pentru a opri agresiunea americano-britanică împotriva Yemenului. El a declarat că „decizia noastră de a sprijini Gaza este fermă și de principiu și nu va fi afectată de nici un atac. În ceea ce privește capacitățile militare yemenite, am dori să subliniem că acestea nu sunt ușor de distrus și că au fost reconstruite pe parcursul anilor de război dur. În loc să escaladeze și să declanșeze un nou front în regiune, SUA și Marea Britanie ar trebui să se supună opiniei publice internaționale, care cere oprirea imediată a agresiunii israeliene, ridicarea asediului asupra Fâșiei Gaza și încetarea protejării Israelului în detrimentul poporului Palestinian”.

Furia față de campania devastatoare a Israelului în Fâșia Gaza – care a început după un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie – a crescut în tot Orientul Mijlociu, alimentând violențele care implică grupuri susținute de Iran în Liban, Irak, Siria și Yemen. La 28 ianuarie, o dronă a lovit o bază din Iordania, ucigând trei soldați americani și rănind peste 40 – un atac pe care Washingtonul l-a atribuit forțelor susținute de Iran. SUA au răspuns vineri cu o serie de lovituri unilaterale asupra unor ținte legate de Iran în Siria și Irak.

ADVERTISEMENT