News

Navă cu 80 de turiști, distrusă de flăcări în Grecia. Oamenii au sărit disperați în apă: ”Fiul meu e traumatizat”

Peste 80 de turiști au fost nevoiți să sară în apă pentru a-și salva viețile după ce nava care-i transporta a luat foc, la nici 300 de metri de plajă.
01.07.2023 | 11:01
Nava cu 80 de turisti distrusa de flacari in Grecia Oamenii au sarit disperati in apa Fiul meu e traumatizat
Navă cu 80 de turiști, distrusă de flăcări în Grecia. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Printre turiști se aflau foarte mulți copii mici, însă toată lumea a ajuns în mare după ce nava de croazieră a luat foc. Majoritatea persoanelor erau turiști britanici, aflați în vacanță undeva lângă insula Rodos. “Fiul meu este traumatizat”, se plânge o un tată, care a fost nevoită să sară în apă cu un copil mic.

Navă cu 80 de turiști, distrusă de flăcări în Grecia

Martorii spun că incidentul s-a produs la 300 de metri de plaja Stenga din orașul Archangelos. Din fericire nimeni nu a fost rănit, pentru că vaporul era dotat cu suficiente veste de salvare care au ajuns la toată lumea. Așadar, Paza de coastă a confirmat că toți cei 82 de pasageri de pe vapor au fost aduși înapoi la mal.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, oamenii au rămas traumatizați, în special copiii. Oamenii au sărit în apă, după care au văzut cum vaporul a fost distrus de flăcări, înainte de a se scufunda. Shaun Williams și familia erau la bord când vaporul a luat foc. Inițial nu au înțeles ce se întâmplă, după care ce a văzut fumul, conform Observatornews.ro.

”Echipajul a încercat să lupte cu focul, dar barca era făcută din lemn, iar focul s-a răspândit rapid. Au început să împartă veste de salvare și un minut mai târziu, căpitanul a spus că trebuie să intrăm cu toții în mare”, a declarat Shaun Williams. Oamenii s-au panicat, însă bărbatul a strigat la toată lumea ”să sară în apă, la fel ca și familia sa”.

ADVERTISEMENT

A fost o chestiune de câteva minute până când vaporul a fost cuprins de flăcări și s-a scufundat. Între timp, autoritatea portuară centrală a Greciei a anunțat că vor fi luate măsuri pentru a face față poluării cauzate de scufundarea vaporului. ”Nu am fost răniți, dar fiul meu de 9 ani a fost traumatizat”, a completat bărbatul.

Incidentul vine la câteva zile după ce un vapor cu sute de migranți s-a scufundat în mare, majoritatea fiind migranți pakistanezi. Atena e acuzată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și de Garda de Coastă Frontex că a a ignorat o ofertă de asistență aeriană înainte ca vaporul cu migranți să se scufunde.

ADVERTISEMENT

Sute de persoane au murit în acest incident tratat cu un oarecare cinism de autoritățile din Grecia. ”Frontex a oferit un sprijin aerian suplimentar autorităţilor elene la 13 iunie, dar nu a primit niciun răspuns”, a precizat serviciul de presă al Frontex. Între timp, Centrul de coordonare italian (MRCC) ordonase Frontex să caute un vapor în jurul orei 8:33, acesta fiind reperat la 9:47.

”Avionul a monitorizat nava de pescuit timp de 10 minute, fiind forţat să revină la bază pentru realimentare”, a completat Agenţia. Frontex a fost dispusă în acel moment să trimită o dronă grecilor pentru a patrula fără întârziere în Marea Egee, însă autoritățile din Grecia au avut alte planuri și au folosit drona pentru alte operațiuni.

ADVERTISEMENT

În noaptea de 13 spre 14 iunie, un vas de pescuit provenind din Libia a naufragiat pe cea mai periculoasă rută a migrației din lume, în largul coastelor peninsulei Peloponez. 82 de persoane au murit oficial, însă restul de până la 700 sunt dispăruți, deci mai mult ca sigur morți. Ar fi supraviețuit doar 47 de sirieni, 43 de egipteni, 12 pakistanezi și 2 palestinieni.

ADVERTISEMENT