Sport

Rezultatele complete de NBA Christmas Day. Înfrângere pentru LeBron James și Los Angeles Lakers

Dacă Thanksgiving Day înseamnă NFL, 1 ianuarie aduce Winter Classic, meci de NHL în aer liber, iar Crăciunul a devenit sărbătoarea baschetului profesionist, cu al său NBA Christmas Day. Ajuns la ediția 74.
26.12.2021 | 09:30
Rezultatele complete de NBA Christmas Day Infrangere pentru LeBron James si Los Angeles Lakers
ADVERTISEMENT
26-12-2021
08:03

Utah Jazz, victorie la limită cu Dallas Mavericks

În penultimul meci al zilei, Utah Jazz a obținut o victorie dramatică. S-a impus cu scorul de 120-116 în fața celor de la Dallas Mavericks. Donovan Mitchell a fost cel mai bun marcator al partidei, cu 33 de puncte.

Astăzi se mai joacă un singur meci, de la ora 22:30, ora României, între Miami Heat și Orlando Magic.

26-12-2021
05:28

LA Lakers, eșec în meciul în care Staples Center și-a schimbat denumirea

Arena Staples Center din Los Angeles, California, și-a schimbat denumirea în Crypto.com Arena, iar acest lucru nu le-a purtat noroc gazdelor de la LA Lakers. Echipa lui Frank Vogel a pierdut meciul de NBA Christmas Day, scor 115-122, în fața celor de la Brooklyn Nets. Ca o consolare, LeBron James a fost cel mai bun marcator al meciului, starul lui Lakers reușind nu mai puțin de 39 de puncte.

În aceeași zi a avut loc și derby-ul clasamentului din NBA. Liderul Golden State Warriors a jucat pe terenul ocupantei poziției a doua, Phoenix Suns, și a reușit să se impună cu scorul de 116 la 107.

25-12-2021
20:00

NY Knicks, victorie în primul meci din NBA Christmas Day 2021

NY Knicks, formația care deține recordul în ceea ce privește numărul de meciuri jucate de Crăciun, a deschis programul NBA Christmas Day 2021. Și a primit replica Atlantei, formația care a eliminat-o anul trecut în primul tur din play-off.

Knicks și-a luat revanșa, impunându-se cu 101-87. Julius Randle a fost desemnat jucătorul meciului, dar Kemba Walker a intrat în istorie. El este primul jucător al lui NY Knicks care reușește triple-double într-un meci de Crăciun.

Și doar al 7-lea din istoria NBA. O companie selectă în care se mai află Robertson, John Havlicek, Billy Cunningham, LeBron James, Russell Westbrook și Draymond Green.

 

Gesturi simple transformate în minuni și clipele speciale petrecute alături de cei dragi. Este spiritul Crăciunului. Iar dacă fanii fotbalului, trăiesc, pe stadioanele britanice, ori la TV, spectacolul Boxing Day, pe 26 și 27 decembrie, în America acesta este oferit chiar pe 25 decembrie.

Este NBA Christmas Day, o tradiție începută în 1947, la al doilea sezon al ligii. Și care propune un program cu meciuri tari, cu cele mai bune echipe ale ligii. 2021 nu face excepție, nici chiar sub amenințarea tulpinei Omicron, devenind, spun oficialii ligii, un eveniment-manifest al dorinței de reîntoarcere la ”normalitate”.

ADVERTISEMENT

Programul NBA Christmas Day 2021

În programul NBA Christmas Day 2021 sunt cinci meciuri. După ce i-au eliminat pe Knicks în cinci jocuri în primul tur din Play-off-ul 2021, Trae Young și Atlanta Hawks se întorc la Madison Square Garden. Atlanta va juca în ziua de Crăciun pentru prima dată din 1989, în timp ce pentru New York este primul joc după 2018.

Apoi, vedetele de All-Star ale lui Celtics, Jaylen Brown și Jayson Tatum, dau piept cu trioul Giannis Antetokounmpo – Jrue Holiday – Khris Middleton al campioanei în exercițiu, Milwaukee Bucks. Iar Phoenix Suns, vicecampioana, revine în programul NBA Christmas Day pentru prima dată din 2009. Contra lui Golden State Warriors.

ADVERTISEMENT

Meciul zilei este cel dintre LA Lakers și Brooklyn Nets. Echipele lui LeBron James, Anthony Davis și Russell Westbrook, respectiv Kevin Durant, James Harden și Kyrie Irving. Și care, așa cum vă anunțam, este momentul în care Staples Center va primi un nou nume, Crypto Arena.

În fine, în ultima partidă a zilei, Luka Doncic, una dintre noile vedete ale NBA, și a sa echipă Dallas Mavericks, se vor deplasa la Salt Lake City. Acolo unde vor da piept cu Donovan Mitchell, Rudy Gobert și ceilalți jucători ai lui Utah Jazz. O formație care a terminat sezonul regulat trecut cu cel mai bun rezultat din ligă.

ADVERTISEMENT

Baschetul profesionist, o excepție. În NHL s-a renunțat la meciurile jucate de Crăciun în 1971

NBA Christmas Day este în momentul de față evenimentul sportiv major de Crăciun. În fotbal, spuneam, doar englezii au jocuri în această perioadă, însă pe 26 și 27.

Iar în America, lucrurile sunt simple. Major League Baseball (MLB) este în pauză competițională. În NFL avem parte de meciuri doar atunci când Crăciunul este în weekend. Cum este cazul în acest an, când se vor juca partidele Green Bay Packers – Cleveland Browns și Arizona Cardinals – Indianapolis Colts.

ADVERTISEMENT

În NHL în replică, NHLPA, asociația jucătorilor, a obținut câștig de cauză în fața proprietarilor de echipe. Care, evident, își doreau să beneficieze de boost-ul financiar oferit de meciurile jucate de Crăciun. Și, o tradiție începută în 1920, a fost întreruptă în 1971. Golul lui Stan Gilbertson, un ”empty net”, într-un 3-1 între California Golden Seals și LA Kings, a fost ultimul marcat într-un meci de Crăciun.

Acum, perioada dintre Ajun și Boxing Day este una de pauză. Cei din NHL celebrând în schimb Anul Nou, cu Winter Classic. Un meci în aer liber care, pe 1 ianuarie 2022, va opune Minnesota Wild și St.Louis Blues. Și va oferi o premieră, fiind cel dintâi programat încă din start în nocturnă.

Momente de referință

Primul NBA Christmas Day, din 1947, la un an de la înființarea NBA, a propus trei meciuri. Între acestea, și cel în care New York Knicks a învins Providence Steamrollers la Madison Square Garden cu 89–75. Iar Knicks, care se regăsește pe lista echipelor care evoluează și în acest an, are cele mai multe partide disputate de Crăciun, 53.

De-atunci, am avut an de an meciuri de NBA pe 25 decembrie, cu o singură excepție. Este vorba despre 1998, când din pricina grevei jucătorilor a fost anulată o jumătate de sezon.

Doc Rivers și Phil Jackson sunt între numele de referință care au participat și ca jucători, dar și ca antrenori în astfel de meciuri. Iar legendarul Jackson, spre exemplu, a fost pe bancă în NBA Christmas Day, cu două excepții (1995 și 2004), în fiecare an din 1990 și până în 2010. De altfel, a și câștigat meciul 1000 ca antrenor într-un astfel de joc, în 2008.

În fine, Kobe Bryant a jucat 16 meciuri de Crăciun, fiind lider între jucători. Și, spun statisticile, 25 decembrie este ziua din calendar în care are cele mai multe jocuri din carieră!

Topul meciurilor de Crăciun

Fără îndoială, lista meciurilor din NBA Christmas Day a oferit o mulțime de momente de referință. Câteva însă au intrat în legendă și sunt incluse pe o listă selectă chiar de către oficialii ligii.

1961: Wilt Chamberlain a marcat 59 de puncte și a reușit 36 de recuperări, dar echipa sa, Philadelphia Warriors, a pierdut în fața lui New York Knicks, 136-135, după un dublu overtime. Numărul de recuperări este un record și astăzi pentru Christmas Day. Iar cel de puncte a fost în vigoare 23 de ani.

1972: Nate “Tiny” Archibald de la Kansas City-Omaha Kings a egalat recordul de pase -18 (a avut și 20 de puncte) într-un meci pierdut, 99-104, cu Bucks. În acel sezon Archibald a devenit primul jucător din istoria NBA lider atât la numărul de puncte, cât și la cel al paselor decisive.

1984: Bernard King reușește 60 de puncte pentru Knicks (114-120 cu NJ Nets). Devenea al treilea jucător cu peste 50 de puncte marcate de Crăciun, după Wilt Chamberlain (59 în 1961) și Rick Barry (50 în 1966).

1995: Prima reeditare a unei finale în NBA Christmas Day. Penny Hardaway a marcat 22 de puncte și coșul decisiv, cu 3 secunde înainte de final, pentru Orlando Magic. Iar Magic își lua revanșa în fața lui Houston Rockets (92-90).

2004: Prima confruntare Shaq vs. Kobe de Crăciun. Miami Heat s-a impus cu 104-102 după prelungiri în fața lui Lakers. Un meci cu ”double-doubles” pentru O’Neal (24 puncte, 11 recuperări) și Dwyane Wade (29 puncte, 10 pase decisive), dar și cu 42 de puncte pentru Bryant.

2010: La primul său Christmas Day, LeBron James a reușit ”triple-double” (27 puncte, 11 recuperări, 10 pase decisive). Era al patrulea jucător care izbutea performanța după Robertson, John Havlicek și Billy Cunningham. Russell Westbrook (2013) și Draymond Green (2017) au completat-o între timp.

2016: Prima confruntare după finala din 2015 între Cavaliers și Warriors. Conduși cu 14 puncte la începutul ultimului sfert, campionii aveau să se impună cu 109-108. Kyrie Irving a marcat punctele victoriei, cu un ”jump shot”, cu 3,4 secunde înainte de final.

 

ADVERTISEMENT