News

Negocieri în stil PNL. Liberalii au dat șase ministere la schimb cu trei și jumătate. Cedarea premierului după 18 luni, bonus pentru PSD

Rezultatul negocierilor dintre PNL și PSD privind formarea noului guvern este net defavorabil liberalilor prin comparație cu rezultatul discuțiilor de acum un an între PNL și USR
22.11.2021 | 13:35
Negocieri in stil PNL Liberalii au dat sase ministere la schimb cu trei si jumatate Cedarea premierului dupa 18 luni bonus pentru PSD
Marcel Ciolacu i-a obligat pe Florin Cîțu și Nicolae Ciucă să accepte concesii mari făcute PSD/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O analiză a rezultatelor negocierilor dintre PNL și PSD arată că liberalii au pierdut mai multe ministere decât au câștigat, iar multe dintre portofoliile pierdute sunt foarte importante.

Liberalii riscă să piardă și mai mult din puterea deținută anterior în guvernarea comună cu USR prin faptul că va ceda șefia Camerei Deputaților la schimb cu cea a Senatului,

ADVERTISEMENT

Însă pierderea cea mai importantă este că PNL a trebuit să accepte cedarea șefiei Guvernului  după un an și jumătate, în favoarea unui premier social-democrat.

Liberalii au primit un rest din Ministerul Economiei

Față de guvernul Cîțu, în guvernul Ciucă liberalii păstrează patru ministere. Este vorba de Interne, Educație, Afaceri Externe și Energie.

ADVERTISEMENT

Dintre ministerele deținute anterior de către reprezentanți ai USR, PNL va prelua portofoliile de la Justiție, Proiecte Europene, precum și pe cel al Digitalizării și Cercetării.

Liberalii vor mai prelua și jumătate de minister, prin crearea unui portofoliu pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism, prin separarea de Ministerul Economiei. Însă Ministerul Economiei propriu-zis, care va gestiona marile companii deținute de către stat, va fi deținut de către un reprezentant al PSD, cel mai probabil prin Radu Oprea.

ADVERTISEMENT

Ministerele cu bani mulți au ajuns la PSD

Însă rezultatul catastrofal al negocierilor duse de către liberali este demonstrat de către portofoliile la care au trebuit să renunțe. Este vorba de nu mai puțin de cinci ministere: Finanțe, Apărare, Muncă, Agricultură, Cultură. Acestora li se adaugă și Secretariatul General al Guvernului care va fi conduse tot de către un social-democrat.

Câștigurile importante pentru PNL sunt Ministerul Justiției, ținând seama că actuala criză politică a fost provocată de relația ministrului  USR Stelian Ion cu președintele Iohannis și premierul Cîțu. De asemenea, Ministerul Proiectelor Europene va gestiona sume uriașe de bani și va coordona implementarea PNRR.

ADVERTISEMENT

Însă pierderile depășesc cu mult ceea ce a câștigat PNL la discuțiile de sâmbătă seara. Portofoliul Finanțelor, care împarte banii obținuți de stat, va trece la PSD, iar politicile sociale impuse de Ministerul Muncii vor fi tot sub controlul social-democraților.

O pierdere importantă este și Ministerul Agriculturii, ale căror politici  pot influența opțiunile electorale în mediul rural. La nivel simbolic, trecerea Apărării la PSD este o lovitură pentru președintele Iohannis care, la negocierile de anul trecut, ar fi cerut ca miniștrii de Externe și al Apărării să fie desemnați de către PNL, ținând seama că sunt domenii în care șeful statului are atribuții extinse.

În timpul rundelor de negocieri, PNL a cerut mai întâi ca ministrul de Finanțe să fie un liberal ținând seama că acesta este principalul responsabil pentru politicile economice promovate de către primul-ministru. Cum social-democrații au condiționat cedarea Finanțelor de obținerea celuilalt minister avizator, al Justiției, PNL și-a schimbat tactica cerând fie Finanțele, fie Dezvoltarea, acest din urmă portofoliu fiind deținut de către UDMR.

UDMR a refuzat să suporte pierderile PNL

PSD a refuzat cedarea Finanțelor, iar UDMR a refuzat cu încăpățânarea să cedeze vreun portofoliu deținut anterior. Prin cedarea unui minister important precum cel al Dezvoltării, UDMR ar fi suportat practic o parte dintre costurile politice ale unei crize pe care nu a generat-o, iar Kelemen Hunor chiar a amenințat că va retrage Uniunea din coaliție.

Au apărut deja semne ale frustrării PNL legate de inflexibilitatea UDMR. Primul a fost europarlamentarul Gheorghe Falcă, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Sunt nemulțumit pentru că nu ne vedem fiecare dimensiunea. Noi am înțeles dimensiunea PSD-ului și PSD-ul a înțeles poate dorința noastră de a fi primii în mandat. Nu cred că trebuie să te cramponezi să ai ministere atât de puternice, când ceilalți doresc să aibă și un minister care să aibă și o anumită forță în guvernare. Din punctul meu de vedere, au greșit față de toți, pentru că era o normalitate ca PNL să preia Ministerul Dezvoltării și UDMR să preia Ministerul Fondurilor Europene, era un echilibru al lucrurilor”, a spus Gheorghe Falcă, duminică seara.

Răzbunarea lui Ludovic Orban

După ce a fost acuzat că a cedat USR-ului, în urmă cu un an, ministere importante pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a profitat de ocazie pentru a reproșa criticilor săi de altădată că au negociat prost cu PSD.

Această înțelegere cu PSD presupune că PSD va avea premierul în perioada alegerilor parlamentare. Unde este victoria, dacă dai premierul PSD înaintea alegerilor? Evident că negocierile sunt o rușine. Premierul nu e premier fără SGG și fără ministerul de Finanțe”, a comentat, luni dimineață, Ludovic Orban.

PSD își completează prada cu funcții de rang secund

Însă cedările par că nu se vor opri aici. PSD vrea șefia Camerei Deputaților, în timp ce liberalii vor trebui să preia funcția de președinte al Senatului, din care ar urma să fie îndepărtată Anca Dragu (USR). Teoretic, președintele Senatului este al doilea om în stat, putând asigura interimatul funcției de președinte. Practic însă, este o funcție mai puțin importantă decât cea de președinte al Camerei întrucât acesta conduce forul decizional în marea majoritate a proiectelor de lege, fiind în postura să decidă care legi sunt stopate în parcursul legislativ și care urmează să fie supuse votului în plen.

De asemenea, urmează să fie împărțite și funcțiile de rangul doi din statul român. Încă de duminică s-a decis că PSD va primi 42 de secretari de stat, PNL va desemna 34, iar UDMR opt. Deci din nou social-democrații vor fi mai bine reprezentați la acest nivel.

Se poate deduce că și funcțiile de prefect vor fi împărțite pe același tipar astfel că este puțin probabil ca acum să obțină un rezultat similar celui de la negocierile cu USR de anul trecut când liberalii au primit 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR a avut 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Însă cea mai mare concesie pe care au făcut-o liberalii rămâne decizia de a accepta ca, după un an jumătate, șefia Guvernului să fie preluată de către PSD, situație în care se va formaliza statutul de partid secund în actuala coaliție de guvernare.

ADVERTISEMENT