News

Au început negocierile pentru cabinetul PNL-PSD. Cât vor dura discuțiile și când vom avea un nou guvern. Update

PNL, PSD și UDMR încep negocierile pentru formarea unei majorități. Ciolacu a anunțat marți dimineața că sunt în curs de constituire echipele ce vor lucra la compatibilizarea programului de guvernare.
09.11.2021 | 09:43
Au inceput negocierile pentru cabinetul PNLPSD Cat vor dura discutiile si cand vom avea un nou guvern Update
ADVERTISEMENT
09-11-2021
07:43

Când și unde vor negocia PNL și PSD soarta noului Guvern

Marți, la ora 13.00, la Palatul Parlamentului, PNL și PSD vor demara în mod oficial tratativele pentru constituirea noului guvern comun, au precizat pentru News.ro surse din mediul politic.

În opinia acestora, aceste negocieri vor ține în jur de două săptămâni, urmând ca în apropierea zilei de 1 decembrie să fie instalat în funcție noul guvern.

Membrii conducerii PNL au votat, luni, în cadrul ședinței Biroului Politic Național, demararea negocierilor oficiale cu PSD în vederea formării Guvernului, timp în care liberalii vor ca Guvernul să fie învestit în funcție până la 1 decembrie.

Ludovic Orban: Nu există un mandat clar de negociere cu PSD

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a afirmat, după reuniunea BPN de la Vila Lac, că nu există un mandat limpede de negociere.

”Un mandat care să cuprindă într-adevăr toate elementele esențiale și lucrurile la care PNL nu poate renunța”, însă „pur și simplu s-a lăsat la latitudinea echipei de negociere să negocieze orice cu PSD”, a precizat Orban.

„Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie pentru a face o înțelegere cu PSD, pentru a face un guvern cu PSD (…) Care este legătura dintre PNL și fostul partid comunist? Nicio legătură”, a subliniat Ludovic Orban.

Ziua de marți este una importantă pentru România, deoarece țara noastră ajunge mai aproape de obiectivul de a încheia criza politică.

PNL, PSD și UDMR, discuții pentru formarea unei majorități

Astăzi încep negocierile între cele trei partide care pot forma o majoritate în Parlament și care să formeze, ulterior, Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Conform deciziei de luni seară, negocierile pentru formarea unei majorități încep în cursul zilei de marți. Biroul Politic Național al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru formarea viitorului Guvern.

În acest fel, se va termina și criza politică din țara noastră, iar tot potrivit comunicatului de presă emis de PNL, astăzi vor începe negocierile, „cu o fișă de parcurs clară”.

ADVERTISEMENT

PNL a decis coagularea unei majorității alături de PSD

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a transmis partidul, într-un comunicat.

Tot în cursul zilei de luni a existat și o ședință a Consiliului Politic Naţional al PSD, în cadrul căreia s-a decis același lucru: începerea negocierilor cu PNL, UDMR și cu minoritățile pentru a forma o majoritate parlamentară.

ADVERTISEMENT

Partidul anunța că “pentru urgenta rezolvare a problemelor românilor” este deschis la negocieri cu partidele menționate deja.

Și UDMR a votat pentru negocierile cu PNL și PSD

La rândul său, și Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a decis ca partidul să înceapă negocierile cu PNL şi PSD.

“Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, a scris preşedintele partidului, Kelemen Hunor, pe Facebook.

ADVERTISEMENT