News

Neînțelegeri în coaliție. PSD îi somează pe liberali să-și clarifice poziția în legătură cu taxa de solidaritate

Cu mai puțin de patru luni până la rotația premierilor, apar noi neînțelegeri în coaliție. PSD cere oficial PNL-ului să-și clarifice poziția în legătură cu taxa de solidaritate.
02.02.2023 | 15:51
Neintelegeri in coalitie PSD ii someaza pe liberali sasi clarifice pozitia in legatura cu taxa de solidaritate
PSD cere PNL să explice public de ce taxa pe solidaritate e bună doar când o solicită liberalii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, Guvernul Ciucă a adoptat taxa de solidaritate. Prin acest demers, Executivul anunța că vrea să adune 4 miliarde din super-profiturile companiilor din energie.

PSD cere PNL să explice public de ce taxa pe solidaritate e bună doar când o solicită liberalii

Între timp, social democrații au anunțat că vor să extindă aria de aplicare a taxei. Miercuri, 1 februarie, PSD a anunţat, într-un comunicat, că ”promo­vează, fără rezerve“, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii.

ADVERTISEMENT

Cei de la PSD consideră că o astfel de măsură este ”absolut necesară în contextul actual în care populaţia şi firmele mici se confruntă cu o creştere substanţială a preţurilor”.

Avântul social-democraților în această zonă fiscală a fost tăiat de liberali. Tot miercuri, PNL a anunțat că nu agreează propunerea PSD privind taxa de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Dan Motreanu, prim-vicepreședintele formațiunii, a declarat că PNL nu susține noi creșteri de taxe pentru că mediul de afaceri din România are nevoie de ”predictibilitate”.

La 24 de ore după această contră liberală, PSD a revenit cu un comunicat. Partidul condus de Marcel Ciolacu anunță că dorește un răspuns tranșant din partea partenerilor de guvernare pe tema taxei pe solidaritate, care ar putea fi aplicată companiilor cu venituri mari și foarte mari.

ADVERTISEMENT

”Nu este clar dacă susțin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanți ai PNL au cerut cu vehemență ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România.

Alții, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeași vehemență, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri și ar crește prețurile la clienții finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, se arată în comunicatul PSD.

ADVERTISEMENT

Social-democrații spun că ”cei din PNL trebuie să spună clar cetățenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care își reduc obligațiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

PSD explică ce companii sunt vizate de această taxă de solidaritate

Partidul Social Democrat mai informează că taxa de solidaritate pe care o promovează vizează în special companiile care și-au multiplicat veniturile prin creșterea speculativă a unor prețuri, în actualul context inflaționist.

”Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români”, mai subliniază partidul lui Ciolacu.

ADVERTISEMENT