Life

Nelu Ploieșteanu, prieten dincolo de gratii cu Gigi Becali. Ce îi cerea patronul FCSB să-i cânte

02.04.2021 | 13:05
Nelu Ploiesteanu prieten dincolo de gratii cu Gigi Becali Ce ii cerea patronul FCSB sai cante
ADVERTISEMENT

Dinamovist cu sufletul și voce de aur lângă mesele sportivilor, Nelu Ploieșteanu a avut o legătură apropiată cu mulți oameni din lumea fotbalului, dar legătura cu Gigi Becali a fost una specială. I-a cântat de fiecare dată când a fost solicitat, iar atunci când patronul FCSB se afla după gratii s-a oferit să-i aducă bucurie cu vocea lui prin… telefon.

Nelu Ploieșteanu mărturisea că a iubit femeile, țigările, păcănelele și fotbalul. Cunoscutul interpret de muzică lăutărească era dinamovist, a cântat frecvent la mesele lui Mircea Lucescu și ale lui Adrian Mutu, însă a avut o prietenie specială cu Gigi Becali, pe care l-a sprijinit atunci când a ajuns după gratii.

ADVERTISEMENT

“Prietenii nu se lasă la greu! Niciodată! Aş vrea să-i cânt lui Gigi Becali la telefon… Dacă mi-ar cere asta, i-aş cânta cu drag, măcar la telefon, aşa cum am făcut la toate chefurile la care m-a chemat în decursul anilor”, spunea Nelu Ploieşteanu, despre Gigi Becali care avea trei melodii preferate din repertorului marelui artist, „Vagabondul vieţii mele”, “Când eram în vremea mea” şi “Căpitane de judeţ”.

Nelu Ploieșteanu i-a fost alături lui Gigi Becali în cel mai greu moment

Nelu Ploieșteanu a iubit fotbalul din tinerețe, ba chiar l-a practicat la nivel de amator, iar în ultimii ani descoperise un nou sport pe care îl urmărea, artele marțiale, și se declara fan MMA.

ADVERTISEMENT

“Eee, acasă, la țară, eram portar. La Spicul Ciorani, de unde se trage familia mea. Chiar, nu știu dacă mai există echipa! Juca în campionatul regional, era unul Titi Delințeanu, veteran: cum nu jucai bine, cum te lua la șuturi! În 1970, cînd s-a născut primul meu copil, eu eram pe teren! Jucam fotbal liniștit și a venit deodată larma: „Nelule, fuga repede, ai o fată!”. Așa mi s-a născut Gabriela. (…) Măi băieţi, fotbaliștii și muzicanţii sînt mesagerii unei ţări. Dacă vă-ntreb care e președintele Braziliei sau Columbiei, habar n-aveţi. Dar știţi măcar cinci fotbaliști din fiecare ţară!”, povestea Nelu Ploieșteanu, în cadrul unui interviu acordat, în urmă cu câțiva ani, Gazetei Sporturilor.

Prima dată le-a cântat fotbaliștilor de la Steaua, în ’86, și mărturisea că nu o să uite niciodată momentul.

ADVERTISEMENT

“Celor de la Steaua, în ’86. Luaseră Cupa la Sevilla și s-a ținut un mare chef la restaurantul „Casa Albă”. De-acolo, a plecat fiecare fotbalist cu cîte-un ARO. Mamă, dacă-i vedeai! Țipau unii la alții: „Băi, ne-au dat ăștia jeep-uri, gata, sîntem boieri!”. Glumeau, nu aveau figuri. Erau caractere, ca Pițurcă sau Lăcătuș.”, mărturisea Nelu Ploieșteanu.

Nelu Ploieșteanu, despre cel mai tare meci Steaua – Dinamo: “Îl văd pe Andone cum se duce și… hap! Jos chilotul!”

Pentru celebrul cântăreț, întâlnirile dintre Steaua și Dinamo erau de neratat. A mers de multe ori pe stadion, dar meciul în care Andone “și-a dat chiloții jos” a fost memorabil pentru celebrul lăutar.

ADVERTISEMENT

“Pe stadionul Stelei, înainte de ’89, un meci însemna pentru bucureșteni cât un spectacol minunat de teatru, de artă. Am fost și pe Giulești: m-a recunoscut lumea, m-a luat pe sus din galerie să mă ducă la tribuna oficială! Nu mai zic de Stadionul Republicii: intim, liniștit… Național Arena e deosebit, am fost de trei ori, dar numai la meciuri de campionat, că dacă e miză mare e și nebunie!

Cel mai tare din lume, pentru mine, e Steaua-Dinamo. Așa simt eu! Și-acum îl văd parcă pe Andone cum și-a dat chiloții jos, înainte de Revoluție… Valentin Ceaușescu era prin ultimele rînduri și îl văd pe Andone cum se duce și… hap! Jos chilotul! Prima dată, mi-am zis: ‘Ce curaj are băiatul ăsta!’. Apoi am aflat că nevastă-sa e fiică de general. Și m-am liniștit imediat.”, spunea Nelu Ploieșteanu.

Nelu Ploieșteanu a murit la 70 de ani. Cântărețul era internat cu COVID-19

Cântărețul de muzică lăutărească, Nelu Ploieșteanu, a murit vineri, la vârsta de 70 de ani. Se afla internat din 13 martie la Spitalul Floreasca din Capitală, acolo unde a ajuns în stare gravă, la doar câteva zile, după ce a ieșit pe semnătură din spital. Nelu Ploieșteanu fusese diagnosticat cu COVID-19, dar nu credea în boală. A refuzat să primească tratament în spital până în momentul în care starea i s-a deteriorat și a ajuns direct la Terapie Intensivă, unde a fost intubat. Conform informațiilor obținute de FANATIK, cântărețul de muzică lăutărească ar urma să fie testat pentru COVID-19, înainte ca trupul să fie ridicat de la morgă, pentru ca familia să-l poate înmormânta fără a i se impune regulile aplicate în cazul celor care pier din cauza infecției cu coronavirus.

ADVERTISEMENT