News

Nelu Tătaru, replică după acuzaţiile lui Voiculescu privind raportarea greșită a morţilor COVID: ”La supărare putem spune multe”

17.04.2021 | 20:27
Nelu Tataru replica dupa acuzatiile lui Voiculescu privind raportarea gresita a mortilor COVID La suparare putem spune multe
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Sănătății din Guvernul Orban, Nelu Tătaru, a venit cu o replică pentru Vlad Voiculescu, succesorul său de la minister, după ce acesta a lansat acuzații extrem de grave privind o eventuală raportare greșită a morţilor COVID.

Tătaru a afirmat că platforma CoronaForms dă cu exactitate numărul deceselor de COVID-19 şi cauza lor, referindu-se la declaraţiile lui Vlad Voiculescu, privind raportarea greşită.

ADVERTISEMENT

Același fost ministru de la Sănătate a mai precizat, despre poziția omologului recent demis, că ”la supărare spunem multe”.

Nelu Tătaru, replică după acuzațiile lui Voiculescu privind raportarea greșită a morţilor COVID

Vineri, la prima ieșire după demiterea din fruntea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a lansat o acuzație foarte gravă și a spus că ar exista o raportare eronată a decedaților de COVID.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Vlad Voiculescu a afirmat că nu are dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de SARS-CoV-2, însă diferența între datele raportate poate fi ”de ordinul miilor”.

Pe acest subiect s-a pronunțat sâmbătă și fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru. El a spus că platforma CoronaForms dă cu exactitate numărul deceselor de COVID-19 şi cauza lor, referindu-se la declaraţiile lui Vlad Voiculescu, privind raportarea greşită.

ADVERTISEMENT

Ex-ministrul liberal exclude categoric existenţa unei raportări eronate în ceea ce priveşte morţii de Covid-19, pentru că în platforma CoronaForms cei decedaţi sunt trecuţi cu CNP.

”Cred că la supărare putem spune multe. Ce pot să spun… că acele raportări – CoronaForms – reprezintă efortul mai multor categorii din servicul medical – INSP, spitale, DSP, serviciu de comunicare din fiecare unitate medicală în parte.

ADVERTISEMENT

Toţi au contribuit la acel raport, în CoronaForms, platforma pe care am introdu-o anul trecut, prin octombrie. Sunt puşi nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces.

Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor şi la fiecare pacient cauza decesului”, a spus Tătaru la Digi24.

Reacția STS după acuzațiile lui Voiculescu: ”Fiecare deces înregistrat un ID unic. Datele nu pot fi modificate”

Tot sâmbătă, la o zi după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că există diferențe între decesele raportate de autorități și cele reale și că între datele puse la dispoziție de cele două platforme ale MS sunt mari discrepanțe, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a făcut câteva precizări.

STS informează că cele două aplicații informatice au fost dezvoltate și puse la dispoziția autorităților medicale de către Serviciul de Telecomunicații la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea.

Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19. Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate, a subliniat STS într-un comunicat de presă.

”Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms. Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale.

În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora”,

STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS).

Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS.

STS pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea, și subliniază încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice”, se arată în comunicatul postat pe site-ul STS.

ADVERTISEMENT