News

Nepoata lui Marcel Ciolacu, chemată din nou în instanță din cauza banilor de la ICR. Câți bani ar fi încasat în plus

Nepoata lui Marcel Ciolacu, angajată consilier la Institutul Cultural Român, e acuzată de insituției că a încasat bani în plus.
20.01.2023 | 17:38
Nepoata lui Marcel Ciolacu chemata din nou in instanta din cauza banilor de la ICR Cati bani ar fi incasat in plus
Andreea, nepoata lui Marcel Ciolacu, a fost angajată în 2020 în postul de consilier al președintelui ICR / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Andreea Ciolacu, fiica șefului PSD este chemată din nou în instanță de ICR, instituție la care lucrează în calitate de consilier. Instituția acuză faptul că tânăra a încasat bani în plus la salariu și încearcă acum să-i recupereze.

Sute de angajați ai ICR au încasat ”din greșeală” prea mulți bani

La sfârșitul anului 2022, Institutul Cultural Român, instituție subordonată Ministerului Afacerilor Externe, a făcut apel la decizia Tribunalului București care a respins acțiunea inițială și a decis că nepoata lui Ciolacu nu este nevoită să dea înapoi banii. Judecătorii au admis, totuși, că suma respectivă a fost acordată fără temei legal.

ADVERTISEMENT

Nu este doar cazul nepoatei președintelui Camerei Deputaților. Un număr de 234 de angajați ai ICR au fost chemați individual în instanță, după ce un raport al Curții de Conturi a stabilit că, începând cu anul 2017, instituția a operat corecții salariale încadrate pe o lege care era deja abrogată. Doar în șase luni, valoarea estimativă a abaterii constatate în urma unui audit se apropia de 900.000 de lei.

Nepoata lui Ciolacu a câștigat procesul pe fond

Potrivit informațiilor din dosar, nepoata lui Marcel Ciolacu s-a angajat la ICR în aprilie 2020 și a ocupat funcția de consilier la cabinetul președintelui instituției la acea vreme, Liviu Taloș.

ADVERTISEMENT

În cazul ei, suma pe care ICR o revendică este de 5.466 lei, cu titlu de bani încasați nelegal aferenți perioadei aprilie 2020 – mai 2021.

În procesul pe fond, judecătorii au respins cererea ICR de obligare a angajatei de a returna sumele primite în plus, motivând că atât timp cât acestea au fost aprobate de fosta președintă ICR, Liliana Țuroiu, în 2018, ele nu pot fi considerate ca rezultate dintr-o eroare.

ADVERTISEMENT

”Așa cum reiese din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, sumele a căror restituire se solicită au reprezentat parte a drepturilor salariale aferente perioadei aprilie 2020 -mai 2021, astfel cum au fost stabilite prin ordinele Preşedintelui Institutului Cultural Român şi actele adiţionale la contractul individual de muncă, rezultând că plata voluntară nu a fost efectuată din eroare”, se arată în motivarea instanței de fond, consultată de FANATIK.

Ce salariu încasează Andreea la ICR

Andreea Ciolacu este din Buzău însă deține un apartament de 55 mp în București, cumpărat în 2013 prin programul ”Prima Casă”. Ea are de achitat 42.000 de euro până în anul 2043.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere din 2022, nepoata șefului PSD a avut un salariu lunar de aproximativ 3.300 de lei însă mai câștigă 1.000 de lei din închirierea imobilului pe care-l deține. De asemenea, ea mai deține un automobil Tico, fabricat în 1996.

Marcel Ciolacu spune că nepoata lui e potrivită pentru post pentru că are o fire de artistă

Conform declarațiilor unchiului său, Andreea Ciolacu a studiat arta fotografică și a obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

„Andrea se numeşte nepoata mea şi nu m-a dus capul să o pun nici şefă la aeroport, nici manager de spital. Andreea, nepoata mea, în afară că e nepoata mea şi consider că e un copil deosebit, a terminat Regia – artă fotografică cu nota 10. Cred că o zonă cum este ICR este tocmai potrivită stilului ei şi felului ei de a fi. Este o artistă”,  a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

Președintele Camerei Deputaților spunea atunci că nu-l cunoaște pe Mirel Taloș, șeful ICR care i-a angajat nepoata, deși cei doi au fost colegi în parlament în mandatul 2012 – 2016.

Pentru postul ocupat, nepoata lui Ciolacu nu a trebuit să dea examen. Președintele ICR are statut de ministru, iar aparatul conducerii instituției poate ajunge la 16 consilieri.

ADVERTISEMENT