News

Nici turcii nu mai fumează ca turcii. Ce țări sunt în fruntea luptei antitabac

Care sunt țările campioane în lupta împotriva tutunului. Doar patru state au adoptat măsurile antitabac preconizate de OMS.
05.08.2023 | 22:00
Nici turcii nu mai fumeaza ca turcii Ce tari sunt in fruntea luptei antitabac
Tutunul rămâne principala cauză de deces evitabilă la nivel mondial / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

OMS a onorat cele mai performante țări în lupta împotriva fumatului. Doar patru țări – Turcia, Brazilia, Mauritius și Olanda – au adoptat ansamblul măsurilor antitabac solicitat de organizația ONU, care salută totuși progresele înregistrate la nivel mondial în ultimii 15 ani. 8 milioane de oameni mor anual din cauza maladiilor legate de consumul de tutun.

Rata globală a fumatului, în scădere

La nivel global, 5,6 miliarde de oameni – 71% din populație – sunt acum protejați prin cel puțin o măsură de luptă împotriva tutunului, de cinci ori mai mult decât în 2007. Rata globală a fumatului a scăzut de la 22,8% în urmă cu 15 ani la 17% în 2021. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evidențiat acest succes într-un raport publicat săptămâna aceasta, succes pe care îl atribuie eficacității unui program pe care l-a lansat în 2008, numit MPOWER.

ADVERTISEMENT

Fără programul MPOWER, OMS estimează că ar exista cu 300 de milioane mai mulți fumători în lume astăzi.

Tot mai mulți oameni sunt protejați

Astfel, în raportul citat, OMS subliniază că doar patru țări au adoptat toate măsurile de control al tutunului recomandate de organizația internațională. Rata globală a fumatului a scăzut cu peste 5 puncte procentuale, de la 22,8% în 2007 la 17,0% în 2021. „Încet, dar sigur, tot mai mulți oameni sunt protejați de daunele tutunului”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ADVERTISEMENT

În noul său raport privind consumul global de tutun, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică, de asemenea, că „5,6 miliarde de oameni, sau 71% din populația lumii, sunt acum protejați de cel puțin o politică de bune practici pentru a ajuta la salvarea vieților în fața amenințării mortale reprezentate de consumul de tutun, (…) de cinci ori mai mult decât în 2007”.

Nici turcii nu mai fumează ca turcii

Raportul organizației internaționale, realizat cu sprijinul Bloomberg Philanthropies, evaluează progresul fiecărei țări în ceea ce privește lupta împotriva tabagismului pe baza programului MPOWER lansat în 2007, scrie Ouest-France.  În mod concret, acest dispozitiv promovează un ansamblu de măsuri tehnice recomandate de OMS pentru a ajuta țările să reducă consumul de tutun, în jurul a șase politici, cum ar fi protecția împotriva fumului de tutun, impozitarea, monitorizarea consumului, avertizarea împotriva daunelor sănătății provocate de fumat sau interzicerea publicității.

ADVERTISEMENT

Până în 2021, 48 de țări au implementat cel puțin trei politici MPOWER, reprezentând acoperirea antitabac pentru 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume. Potrivit raportului, patru țări din întreaga lume au obținut „cele mai bune practici”: Brazilia, Turcia, Mauritius și Olanda. Aceste state au reușit să pună în aplicare toate politicile luptei împotriva consumului de tutun susținute de OMS.

8 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului

Pentru alte opt țări, „tot ce au nevoie este o politică MPOWER pentru a se alătura liderilor în lupta antitabac: Etiopia, Iran, Irlanda, Iordania, Madagascar, Mexic, Noua Zeelandă și Spania”, a declarat dr. Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății. Cu peste 8 milioane de decese legate de tutun anual, tabagismul rămâne „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice”. O proporție semnificativă a acestor decese ar putea fi prevenite. 1,3 milioane de oameni mor din cauza fumatului pasiv în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, oamenii din 44 de țări nu sunt protejați de nici o măsură sau politică planificată de MPOWER. 53 de țări ar permite fumatul în unitățile medicale. În același timp, „locurile de muncă private și restaurantele fără fumători pot fi găsite doar în aproximativ jumătate din țări”, spune OMS.

Organizația solicită guvernelor să intensifice politicile publice împotriva fumatului, în ciuda presiunii din partea industriei.  Această industrie puternică „și plină de resurse care, chiar și astăzi, continuă să crească în ceea ce privește profiturile și influența. Dar putem riposta”, a spus dr. Ruediger Krech. Unele țări merg chiar mai departe, a spus Krech: 25 de țări, inclusiv Australia, au calificat ilegal fumatul într-o mașină care transportă copii.

„Deși ratele fumatului au scăzut, tutunul rămâne principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel mondial – o situație care se datorează în mare parte campaniilor de marketing neobosite ale industriei tutunului”, a declarat fostul primar al orașului New York, miliardarul și filantropul Michael Bloomberg, acum ambasador global al OMS.

ADVERTISEMENT
Tags: