News

Nicolae Ciucă, anunț important pentru angajații români. Ce valoare pot avea tichetele de masă de la 1 iulie

Premierul Nicolae Ciucă a avansat o dată de la care ar urma să intre în vigoare modificarea valorii tichetelor de masă pentru angajați
30.04.2023 | 09:37
Nicolae Ciuca anunt important pentru angajatii romani Ce valoare pot avea tichetele de masa de la 1 iulie
Nicolae Ciucă anunță majorarea valorii tichetelor de masă. Sursa foto: Gov.ro
ADVERTISEMENT

Măsura propusă de premier vine în contextul inflaționist din țara noastră ce a dus la scumpirea alimentelor cu procente mult peste rata inflației. Astfel, multe alimente de bază, precum untul, făina, uleiul sau zahărul au înregistrat scumpiri și de 40-50%.

Crește valoarea tichetelor de masă

Astfel, valoarea tichetelor de masă pentru angajați ar urma să ajungă la suma de 40 de lei, iar măsura ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut sâmbătă seară pe Facebook de către premierul Nicolae Ciucă. În mesajul său, postat după o vizită de lucru la Iași, premierul a vorbit și despre proiectele locale susținute de către Guvern.

ADVERTISEMENT

”Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei şi ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie.

În cursul vizitei de lucru de la Iaşi, am trecut în revistă planurile pentru acest judeţ: spitalul regional, reabilitarea spitalului pentru copii ”Sfânta Maria”, autostrăzile A7 şi A8 şi toate proiectele de utilităţi în valoare de 1,5 miliarde lei derulate prin ”Anghel Saligny”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Anunțul premierului Nicolae Ciucă vine după ce la începutul acestei săptămâni a avut o întrunire, alături de ministrul finanțelor, Adrian Câciu, și cel al muncii, Marius Budăi, cu reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale. În urma acestor discuții a fost avansată propunerea de majorarea a valorii tichetelor de masă la suma de 35 sau 40 de lei.

Ultima majorare a tichetelor de masă a fost în luna iulie 2022, atunci când valoarea acestora a crescut de la 20,17 lei la 30 de lei. La începutul lunii aprilie, un ordin al miniștrilor de finanțe și cel al muncii prevedea că valoarea tichetelor de masă să rămână la suma de 30 de lei pe primul semestru din 2023. Următoarea majorare ar fi trebuit să vină abia în octombrie 2023, conform acestui document.

ADVERTISEMENT

Premierul cere chibzuirea banului public

Anunțul privind majorarea tichetelor de masă vine în contextul în care coaliția caută să reducă cheltuielile publice după ce execuția bugetară pe primele trei luni din an a arătat o scădere dramatică a încasărilor. După creșterea spectaculoasă a veniturilor din anul 2022, creștere venită pe fondul inflației care a atins și pragul de 16%, odată cu încetinirea creșterii inflației și creșterea cheltuielilor, liderii coaliției pregătesc o ordonanță pentru reducerea cheltuielilor publice.

Premierul Ciucă a abordat și el această problemă în mesajul său, vorbind însă doar de o mai bună administrare a cheltuielilor publice destinate bunurilor în aparatul administrativ. ”Trebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuinţă în cheltuirea banului public. Putem administra mai eficient banii publici folosiţi pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier şi alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”, a spus șeful Executivului.

ADVERTISEMENT

După Iași, șeful Guvernului a avut o întâlnire și cu liberalii din Gorj, menționând în mesajul său și faptul că au fost abordate problemele și soluțiile de care are nevoie județul. ”Întâlnirea cu echipa liberală din Gorj a fost una extrem de productivă. Am avut o amplă dezbatere despre obiectivele de dezvoltare ale judeţului. Îmi doresc ca transformarea Gorjului să însemne diversificarea economiei, reducerea decalajelor faţă de alte unităţi administrative, dar şi venituri mai mari pentru locuitorii de aici”, a mai spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT