News

Nicolae Ciucă, despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. ”Greu de realizat”

Liderul PNL spune că ar fi foarte greu de reintrodus armata obligatorie. „Serviciul militar voluntar cred că este o idee foarte bună”
15.04.2024 | 13:25
Nicolae Ciuca despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu Greu de realizat
Nicolae Ciucă preferă varianta serviciului militar voluntar Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a făcut precizările în contextul în care amenințările tot mai mari ale Rusiei la adresa flancului estic al NATO și Europei în general au făcut tot mai multe țări europene se se gândească foarte serios, sau chiar să revină la serviciul militar obligatoriu.

Nicolae Ciucă, despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Președintele Senatului a explicat că o posibilă revenire a serviciului militar obligatoriu în România ar fi un demers dificil de realizat.

ADVERTISEMENT

„Președintele țării este președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Are toate datele și informațiile să poată să aibă tot ceea ce ține de capacitatea operațională a Armatei Române.

În momentul de față am văzut aceste discuții pentru că sunt mai multe țări care au adus în discuție problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

ADVERTISEMENT

La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de o parte discutăm despre o armată profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce înseamnă partea procedurală construită sau reconstruită pentru o armată profesionistă.

Doar din punct de vedere tehnic, logistic va fi foarte complicat să trecem la serviciul militar obligatoriu.

ADVERTISEMENT

Ideea care a venit din partea MApN, de a discuta despre serviciul militar voluntar, cred că este o idee foarte bună pentru că nefiind într-o situație care să genereze o decizie politică prin care să se reintroducă serviciu militar obligatoriu acești pași încă se pot face”, a declarat Nicolae Ciucă la B1TV.

Rezerva de personal militar trebuie întinerită

Liderul PNL a mai precizat că este nevoie de întinerirea rezervei de personal militar, care „nu mai e la prima tinerețe și nu mai este la fel de capabilă din punct de vedere fizic”.

ADVERTISEMENT

„Rezerva de personal militar reprezintă o temă pe care noi am adus-o în discuție de fiecare dată pentru că este constituită din militarii care au trecut în rezervă după ce și-au îndeplinit profesia de militari.

Discutăm despre o rezervă care nu mai e la prima tinerețe și nu mai este la fel de capabilă din punct de vedere fizic.

Sigur, experiență profesională… eu sunt unul dintre ei, putem discuta despre experiența profesională și valoarea ei în astfel de situații, dar din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în câmpul de luptă relevanța noastră este foarte scăzută.

Avem nevoie ca această rezervă să fie întinerită. Există deja un proiect prin care sunt încurajați tinerii să facă parte din corpul rezerviștilor voluntari, sunt programe de pregătire, sunt remunerați.

Este o chestiune absolut patriotică pentru fiecare dintre noi să avem minimum de cunoștințe prin care dacă va fi nevoie să putem să ne apărăm țara”, a mai spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT