News

Nicolae Ciucă, despre riscul unei escaladări a situației din Orientul Mijlociu: ”Chiar dacă este dincolo de Balcani şi Marea Mediterană, distanţa este mică”

Nicolae Ciucă, general în rezervă, spune că riscul legat de escaladarea conflictului între Israel și Iran există și că a discutat cu Marcel Ciolacu despre situația din zonă.
15.04.2024 | 09:31
Nicolae Ciuca despre riscul unei escaladari a situatiei din Orientul Mijlociu Chiar daca este dincolo de Balcani si Marea Mediterana distanta este mica
Nicolae Ciucă a discutat cu Marcel Ciolacu despre situația din Orientul Mijlociu Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Senatului spune că discuția a avut ca obiectiv formarea „unei opinii coordonate”, întrucât deși Israelul este dincolo de Balcani și Marea Mediterană, „distanța este mică” față de România.

Nicolae Ciucă, despre riscul unei escaladări a situației din Orientul Mijlociu

Nicolae Ciucă a mai explicat că România se află deja în proximitatea unei zone de conflict și că escaladarea situației din Orientul Mijlociu va fi resimțită și la noi în țară.

ADVERTISEMENT

„România se află deja în proximitatea unei zone de conflict, un conflict de uzură care durează de mai bine de doi ani şi dacă ne uităm pe hartă putem să spunem că suntem la o distanţă mare de Orientul Mijlociu, dar consecinţele şi efectele (…) putem să le considerăm ca afectându-ne pe noi toţi. (…)

Sunt consecinţe care se vor resimţi la nivel global, cotaţiile la petrol la Bursă sunt estimate ca având o evoluţie în creştere”, a declarat Nicolae Ciucă, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Liderul PNL a precizat că „această spirală a conflictului există” și că că este important să fie analizate consecințele pe termen mediu și lung ale situației din Orientul Mijlociu.

„Este important să nu se intre într-o dinamică pe care să nu mai putem să o controlăm. (…) Avem linişte, avem pace, ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple într-o escaladare a conflictului. (…) Chiar dacă este dincolo de Balcani şi Marea Mediterană, distanţa este mică”, a mai spus Ciucă.

ADVERTISEMENT

Ucraina protejează România menținând linia frontului

El a adăugat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu „încercând să avem o opinie coordonată şi să putem să avem concluzii şi date care să genereze eventuale măsuri la nivel guvernamental şi politic, pentru că (…) tot ceea ce urmează să se petreacă va avea în spate o decizie politică”.

Președintele Senatului a ținut să sublinieze că România se „bucură de pace şi linişte” pentru că Ucraina a menţinut linia frontului de peste doi ani, dar și că țara noastră beneficiază de toate garanțiile de securitate ca membră a NATO.

ADVERTISEMENT

„Să continuăm să asigurăm sprijinul necesar, să evităm orice evoluţie către vest a forţelor armate ruse pentru că, din momentul acela, după aproape doi ani şi jumătate de război, lucrurile nu se mai opresc şi nu mai au doar caracterul militar, trec dincolo de această dimensiune şi este greu de prevăzut ce se întâmplă în viitor.

România, ca membră a Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază de toate garanţiile de securitate. Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspuns aerian, de poliţie aeriană, forţe terestre, mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie, planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri.

Deci să ne trezim dintr-odată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de forţe de răspuns este aproape imposibil”, a mai declarat Nicolae Ciucă..

ADVERTISEMENT