News

Nicolae Ciucă, la 19 ani de la intrarea României în NATO: ”Americanii și-au amestecat sângele cu ai noștri”

Duminică, 2 aprilie, s-au împlinit 19 ani de la intrarea României în NATO. Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care îi laudă pe partenerii americani.
02.04.2023 | 11:48
Nicolae Ciuca la 19 ani de la intrarea Romaniei in NATO Americanii siau amestecat sangele cu ai nostri
Nicolae Ciucă a transmis un mesaj la 19 ani de la intrarea României în NATO / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 19 ani de la intrarea României în NATO. Aderarea țării noastre în Alianța Nord-Atlantică este considerată unul dintre marile reușite ale politicii românești în ultimele trei decenii.

Nicolae Ciucă îi laudă pe americani la 19 ani de la intrarea României în NATO

”Viața de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operații ale lumii, între care Afghanistan și Irak. Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, am umăr lângă umăr cu partenerii americani, care și-au amestecat sângele în lupte cu ai noștri, în cel mai direct mod, fiind frați de arme.

ADVERTISEMENT

Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliații pentru a întări descurajarea și apărarea comună, am aprins o lumânare și am reflectat asupra acestor ultimi ani”, a scris Nicolae Ciucă.

Când se sărbătorește ZIUA NATO

Intrarea României în NATO s-a produs pe 2 aprilie 2004, atunci când a avut loc o ceremonie în cadrul căreia steagul românesc a fost arborat deasupra sediului organizației.

ADVERTISEMENT

Oficial, aderarea a avusese loc pe 29 martie 2004, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Începând cu anul 2004, Ziua NATO se sărbătorește, în România, în prima duminică a lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: ”România beneficiază de cea mai puternică garanție de securitate”

Și Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a ținut să transmită un mesaj la 19 ani de la ziua la care s-a produs intrarea României în NATO.

„Marcăm astăzi (duminică – n.r.) 19 ani de la momentul accederii cu drepturi depline în cea mai puternică alianță politico-militară din lume, o alianță fundamentată pe valori comune universale, precum democrația, drepturile omului şi statul de drept, și care protejează un miliard de cetățeni și teritoriile națiunilor din care aceștia fac parte.

ADVERTISEMENT

Începând cu semnarea Tratatului la Washington și ceremonia arborării drapelului la Cartierul General al NATO, în urmă cu 19 ani, istoria consemnează deja momentul de la care România a început să beneficieze de cea mai puternică garanţie de securitate pe care ne bazăm în vremuri cum, din păcate, sunt cele pe care le trăim acum, în contextul amenințător creat de agresiunea rusă în Ucraina”, a scris Angel Tîlvăr, la 19 ani de la intrarea României în NATO.

ADVERTISEMENT
Tags: