Sport

A apărut un alt Gigi Becali în Liga 1! Portretul nefardat al lui Nicolae Sarcină, noul patron al Academicii Clinceni

FANATIK prezintă portretul nefardat al lui Nicolae Sarcină, noul patron din Casa Pariurilor Liga 1, care a preluat Academica Clinceni și care are planuri mari cu ultima clasată.
03.12.2021 | 13:31
A aparut un alt Gigi Becali in Liga 1 Portretul nefardat al lui Nicolae Sarcina noul patron al Academicii Clinceni
Nicolae Sarcină este noul patron al celor de la Academica Clinceni, iar omul de afaceri mai deține și clubul ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Academica Clinceni a primit o șansă nesperată de a se salva de la faliment, după ce a fost preluată de Nicoale Sarcină, om de afaceri care mai deține și echipa Viitorul Tg. Jiu, ce activează în Liga 2. Acesta i-a adus deja în conducerea grupării ilfovene pe Sabin Ilie și Augustin Călin, iar în locul lui Ionuț Chirilă intenționează să-l instaleze pe Flavius Stoican.

S-a vorbit chiar și despre cooptarea lui Adrian Ilie, un apropiat al lui Nicolae Sarcină, însă fostul mare atacant a dezmințit în exclusivitate pentru FANATIK orice implicare a sa la Clinceni, lucru confirmat și de Sabin Ilie.

ADVERTISEMENT

Cine este Nicolae Sarcină, noul patronul al celor de la Academica Clinceni

Nicolae Sarcină zis „Tati” este un om de afaceri considerat cel mai bogat gorjean, cu o avere de peste 60 de milioane de euro. Sarcină și-a construit imperiul cu afaceri în domeniul exploatărilor forestiere, deține carmangerii, brutării și chiar un trust de presă.

Milionarul din Forbes se consideră chiar ziarist, deoarece este patronul ziarului Impact, al postului de televiziune local Acces Tv și al Radio Omega. Sarcină mai deține și o școală auto, firme care se ocupă cu vânzarea de produse alimentare, producție publicitară, reparații utilaje miniere, construcții, servicii de pază și multe altele.

ADVERTISEMENT

Nicolae Sarcină a cumpărat de la fostul patron al lui FC Argeș, Cornel Penescu, compania PIC, însă cele mai prospere afaceri ale sale au fost cu Statul, prin lucrări de reparații la Complexul Energetic Oltenia, ocupându-se și de deszăpezire în județul Gorj. Ba, mai mult, firmele controlate de omul de afaceri au vândut câtre instituții ale Statului produse de panificație și carmangerie sau chiar lemne de foc.

Cum a ajuns Nicolae Sarcină să investească în fotbalul românesc

Nicolae Sarcină a deținut la un moment dat două echipe de fotbal: Luceafărul Oradea și ACS Șirineasa. Luceafărul Oradea a fost la un pas să se retragă din Liga 2 în 2017 din cauza problemelor financiare, însă Nicolae Sarcină s-a implicat în salvarea clubului și a mutat echipa la Petroșani.

ADVERTISEMENT

ACS Șirineasa, echipă de Liga 3, a fost de asemenea mutată din județul Vâlcea la Petroșani și a împărțit același stadion cu Luceafărul Oradea, ulterior fiind redenumită ACS Energeticianul.

Omul de afaceri a dat bani și la Pandurii Târgiu Jiu în urmă cu mai bine de șapte ani, unde sponsoriza cu suma 110.000 de euro prin intermediul firmei „Succes”. Nicolae Sarcină a mai ajutat Pandurii și în privința siglei și denumirii clubului, cesionând gratuit pe 49 de ani marcat „Pandurii” pe care tot el o înregistrase la OSIM. Omul de afaceri a declarat că a ajutat timp de șapte ani de zile clubul cu motorină și mâncare.

ADVERTISEMENT

Nicolae Sarcină nu a reușit să cumpere Pandurii Târgu Jiu și a înființat… Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Nicolae Sarcină a dorit să devină noul patron al lui Pandurii Târgu Jiu, însă omul de afaceri nu a ajuns la o înțelegere cu autoritățile locale și cu Marin Condescu, iar clubul a intrat în faliment: „Am vrut să intru în Pandurii Târgiu, a fost o companie de-a mea acționar, dar am fost refuzat și de atunci nu vreau să mai am vreo treabă cu fotbalul”.

Astfel, omul de afaceri a retrogradat-o pe Luceafărul Oradea și a preferat să salveze echipa Energeticianul, al cărui nume l-a schimbat în ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu cu aprobarea Federației Române de Fotbal, stabilind o premieră mondială și un conflict asemănător cu ceea ce se întâmplă la FCSB și CSA Steaua. De altfel, cealaltă echipă, Pandurii Lignitul Târgu Jiu, și Viitorul Constanța au contestat denumirea noii echipe.

Nicolae Sarcină a mutat echipa la Drobeta Turnu Severin și visa ca Viitorul Pandurii să joace pe noul stadion ultramodern din Târgu Jiu după finalizarea construcției. În sezonul 2017-2018, a investit sume mult peste bugetele altor echipe din Liga 2 și a transferat jucători precum Florin Costea sau portarul Mihai Mincă.

Omul de afaceri este în continuare patronul echipei din Liga 2, care își dispută meciurile de acasă pe bijuteria de stadion construit în 2019, iar acum va investi și la Academica Clinceni. ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu este pe locul 13 în eșalonul secund, cu 20 de puncte, și are un nou antrenor: Octavian Benga. Cea mai mare performanță a clubului a fost calificarea în semifinalele Cupei României, unde a fost eliminată în sezonul trecut de Universitatea Craiova.

Nicolae Sarcină a fost aproape să investească la Rapid în 2014

În urmă cu șapte ani, numele lui Nicolae Sarcină a fost legat și de o eventuală preluare a Rapidului: „Nu mai am nicio discuție cu cei de la Rapid și nu o să merg acolo, pentru că lucrurile sunt destul de dificile la ei. Au doi acționari și sunt convins că vor reuși să rezolve problemele de la Rapid.

Eu vreau să fiu lângă echipa de suflet a gorjenilor, pentru că mulți dintre angajații mei sunt din Gorj și mulți dintre clienții magazinelor sunt tot de aici și cred că împreună putem face o treabă bună la Pandurii”, declara Nicolae Sarcină în anul 2014.

Nicolae Sarcină l-ar fi dorit pe Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, în funcția de președinte al Rapidului, iar în acea perioadă s-a vehiculat că ar dori să preia, Foresta Suceava și ACS Poli Timișoara.

Scandal uriaș în care a fost implicat Nicolae Sarcină

Nicolae Sarcină a fost implicat într-un scandal uriaș la ACS Energeticianul și i-a șocat pe jucătorii antrenați la acea vreme de Bogdan Andone. Aceștia au fost amenințați că vor fi lăsați de izbeliște, fără bani de chirii, fără mâncare și că echipa va ajunge în insolvență, așa cum FANATIK a aflat în exclusivitate.

În vara lui 2018, ACS Șirineasa își schimba numele în ACS Energeticianul și era mutată de Nicolae Sarcină de la Vâlcea la Petroșani, iar obiectivul era promovarea în Liga 1.

Numai că echipa a avut rezultate slabe, iar Nicolae Sarcină a adus nu mai puțin de patru antrenori în trei luni, fiind cunoscut pentru comportamentul său similiar cu al lui Gigi Becali, implicându-se activ în viața echipei. Astfel, în scurt timp au fost dați afară jucătorii cu contracte mari precum Ducu Ninu, Viorel Nicoară sau Cosmin Achim.

“Am bătut palma cu domnul Sarcină, am plecat din nebunia aia de acolo. Am avut patru antrenori în 3 luni. E incredibil ce mi s-a întâmplat. Bogdan Andone a venit și după primul antrenament mi-a transmis că nu mai sunt dorit de conducerea clubului. Când am vorbit cu oficialii de la echipă, ei nici nu știau că eu fusesem dat afară din lot.

M-au trimis să alerg de unul singur Am auzit și eu că există amenințări că domnul Sarcină ar băga echipa în insolvență, acum nu mă mai interesează! Vrea să renunțe la cei cu salarii mari“, a declarat Ninu pentru FANATIK.

Nicolae Sarcină l-a adus pe Flavius Stoican la Viitorul Pandurii Târgiu Jiu, iar acum îl vrea la Academica Clinceni

Venirea lui Flavius Stoican la Academica Clinceni este una iminentă, însă John Ene, antrenorul cu portarii, este cel care va sta pe bancă la meciul cu Dinamo așa cum FANATIK a anunțat în exclusivitate, până când situația lui Ionuț Chirilă se va rezolva.

Nicolae Sarcină îl dorește în mod expres pe Flavius Stoican, antrenor cu care a colaborat excelent la ACS Viitorul Pandurii Târgiu, cu care a reușit să joace o semifinală de Cupa României împotriva Universității Craiova, pierdută în dublă manșă cu scorul de 2-5, după 3-0 în Bănie și 2-2 la în retur.

Sabin Ilie a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că Flavius Stoican și-a dat deja acordul verbal de principiu, însă nu se va prezenta la echipă până când Ionuț Chirilă nu își va rezilia contractul cu Academica Clinceni.

Nicolae Sarcină, omul din spatele lui Mirel Rădoi care voia să cumpere Juventus București

Mirel Rădoi și-a exprimat dorința în 2017 de a cumpăra clubul din Liga 1 Juventus București. FANATIK a aflat în exclusivitate însă că în spatele fostului mare jucător al FCSB stătea de fapt același Nicolae Sarcină!

Nicolae Sarcină este un om care preferă să acționeze din umbră și rămâne un personaj extrem de discret, chiar dacă este căsătorit cu judecătoarea Laura Sarcină, fosta procuroare Laura Gherghe. Singura problemă cu legea pe care a avut-o a fost în 2017, când a fost filmat în timp ce încerca să mituiască un polițist pentru a scăpa de o amendă pentru depășirea vitezei, sub privirele soției procuroare.

Nicolae Sarcină nu a dorit ca preluarea lui Viitorul Pandurii Târgu Jiu să fie asociată cu numele său

Oficial, Nicolae Sarcină a negat până acum orice implicare a sa în fotbal, iar în acte cele două cluburi au fost deținut de apropiați ai omului de afaceri, conform gsp.ro. Ba mai mult, Sarcină amenința cu tribunalul pe orice îi asocia numele cu clubul ACS Viitorul Pandurii Târgiu și a intentat mai multe procese jurnaliștilor.

Comparat datorită comportamentului său cu Gigi Becali, un fost antrenor de la Luceafărul Oradea i-a făcut portretul noului patron de la Academica Clinceni: „Da, domnul Sarcină era cel care decidea tot la club. De fapt, la cele două cluburi. Dar, vă rog, nu-mi publicați numele”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Un alt antrenor a confirmat că Nicolae Sarcină deține cele două cluburi prin interpuși: „Sarcină are cele două cluburi. Ginerele lui și o femeie din Târgu Jiu, om de încredere la firmele lui, se ocupă oficial de echipe. Singurele lui defecte sunt că e foarte influențabil și că își bănuiește des jucătorii de blat”.

Nicolae Sarcină, implicat la Viitorul Pandurii Târgu Jiu și Academica Clinceni

Contact de GSP în 2019, Nicolae Sarcină i-a numit „dobitoci” pe jurnaliști și le-a transmis „să dea Dumnezeu să facă cancer la plămâni”. Conform actelor, Alin Zgripcea, ginerele lui Nicolae Sarcină, este cele care conduce Viitorul Pandurii Târgu Jiu, iar omul de afaceri a negat orice implicare în fotbal: „Da, e adevărat că ginerele meu se ocupă de club. Eu, însă, nu am nicio treabă cu fotbalul”.

Lucia Vladimirescu, directoarea unor firme deținute de Nicolae Sarcină este cea care a condus Luceafărul Oradea și apoi pe ACS Energeticianul, cu ajutorul căreia patronul a mutat jucătorii de la o echipă la alt. Conform aceleiași investigații, femeia este acționara majoritară a firmei Anrara SRL, firma care deține în acte TPSUD și care i-ar aparține de fapt tot lui Niclae Sarcină.

„Eu nu cred că retrogradarea înseamnă falimentul. Noul investitor a venit pe termen lung. Dacă noul patron nu venea, echipa se desființa! Dacă nu era un proiect serios, nu aș fi venit niciodată la Clinceni! Nu venea nimeni. Poate din vară mai aducem doi investitori sau sponsori sau poate va pleca actualul patron.

Nu sunt datorii! Cum să intrăm în insolvență? Sunt restanțe doar către jucători. Se va rezolva, își vor primi salariile. Augustin Călin, cu domnul primar și patronul vor discuta cu ei. Își vor primi banii. Își vor retrage ei singuri memoriile, fără să le spunem noi! În două săptămâni își vor prima un salariu iar până în vacanță vor mai încasa unul” – Sabin Ilie, noul team manager al lui Academica Clinceni, despre implicarea lui Nicolae Sarcină

  • 60 de milioane de euro e averea lui Nicolae Sarcină
  • 2017 e anul în care a devenit patronul lui ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu
  • 2 echipe deține omul de afaceri în acest moment
  • 2014 e anul în care a fost aproape să investească la Rapid, numele să fiu legat și de preluarea lui Juventus București, Foresta Suceava și Pandurii Târgu Jiu
ADVERTISEMENT