News

Nicușor Dan, amendat de 19 ori într-un an de ISC. Suma totală echivalează cu opt salarii ale primarului

Nicușor Dan a fost amendat cu peste 25.000 de euro de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru refuzul emiterii documentației specifice.
01.02.2023 | 14:06
Nicusor Dan amendat de 19 ori intrun an de ISC Suma totala echivaleaza cu opt salarii ale primarului
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost amendat cu zeci de mii de euro de Inspectoratul de Stat în Construcții / Foto: ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO / HEPTA
ADVERTISEMENT

La scurtă vreme după accidentul de la intrarea în pasajul Unirii, Nicușor Dan arunca vina pe ISC, despre care a spus că a efectuat un control în urma căruia nu a găsit nereguli.

Nicușor Dan: ISC este ”răuvoitoare”

”Avem o instituție care nu funcționează, Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu funcționează de ani de zile. Și mai este și răuvoitoare. Nu face nimic”, a declarat Nicușor Dan. Mesajul a fost repetat, sub o altă formă, atunci când instanța a anulat certificate și autorizații de construcții emise anterior.

ADVERTISEMENT

În spatele acestor atacuri stă un adevărat război pe care ISC și Primăria Capitalei îl poartă încă din 2020, după ce Nicușor Dan a anunțat că va schimba și va controla modul în care se construiește în București.

ISC îl acuză pe Nicușor Dan că a refuzat, în mod nejustificat, să semneze documentele pentru autorizarea unor construcții, așa că a început să-i trimită acestuia amenzi.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a primit amenzi de 125.000 de lei în 11 luni

Prima contravenție, în valoare de 20.000 de lei a venit pe adresa lui Nicușor Dan în decembrie 2021, iar cea mai recentă, în noiembrie 2022 – 7.000 de lei.

În 11 luni s-au strâns 19 amenzi: opt pentru neemiterea autorizațiilor de construcții și zece pentru neemiterea certificatelor de urbanism, arată ISC într-un răspuns pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Ca urmare a numeroaselor petiții adresate instituției noastre, cu privire la nerespectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, respectiv art 6 alin. (2) și art 7 alin (1) din Legea nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inspectorii în construcții cu atribuții de control din cadrul ISC au efectuat controale prin sondaj, verificând aspectele sesizate, acestea concretizându-se în încheierea de procese verbale de control și procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor – PVCSC”, se arată în răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții.

În total, Nicușor Dan a fost amendat cu 125.000 de lei (25.000 de euro), ceea ce înseamnă salariul brut al primarului capitalei pe opt luni.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a plătit amenzile, după care le-a contestat în instanță

Potrivit reprezentanților instituției, sancțiunile contravenționale i-au fost acordate lui Nicușor Dan în calitate de Primar General al Municipiului București și au fost deja achitate de acesta.

”Amenzile au fost achitate de către domnul Dan Nicușor Dan în integralitate, acesta contestându-le ulterior în instanță”, se mai arată în răspunsul ISC pentru FANATIK.

isc nicusor dan
O parte din amenzile primite de Nicușor Dan de la Inspectoratul de Stat în Construcții / Sursa: Răspuns ISC pentru FANATIK

Nicușor Dan a contestat 18 din cele 19 amenzi și a cerut anularea în instanță a proceselor verbale de contravenție. Litigiile se judecă în contencios administrativ și fiscal, avându-l pe Nicușor Dan ca petent atât din postura de ”persoană fizică” precum și în cea de Primar General al Municipiului București.

Cine plătește amenzile: primarul sau persoana fizică Nicușor Dan?

Același lucru s-a întâmplat și în urmă cu un an, atunci când Nicușor Dan a încercat să se ”extragă” dintr-un proces cu un dezvoltator căruia nu-i semnase un aviz de mediu, și pentru care acesta a invocat lipsa calității procesule pasive, susținând că ”nu este chemat în judecată, personal, ci în calitatea pe care o îndeplinește”.

În acest caz, judecătorii i-au răspuns că edilul trebuie să răspundă în fața legii ”ca persoană aleasă de cetățeni, în caz contrar, funcția ar fi iluzorie” și că ”primarul are nume și prenume”. Nicușor Dan a fost obligat atunci, să achite costurile de întârziere a lucrării, 317.000 euro, însă decizia referitoare la despăgubiri a fost anulată în faza de apel.

ADVERTISEMENT
Tags: