News

Nicușor Dan anunță cumpărarea a peste 3.700 de bile extinctoare. Cum funcționează și unde vor fi folosite?

Nicușor Dan, primarul capitalei, a anunțat că PGMB a cumpărat 3.700 de bile extinctoare. Acestea urmează să fie folosite pentru a stinge incendiile din 19 spitale bucureștene.
03.02.2022 | 12:14
Nicusor Dan anunta cumpararea a peste 3700 de bile extinctoare Cum functioneaza si unde vor fi folosite
Nicușor Dan a publicat un clip în care este demonstrată folosirea bilelor extinctoare. Credit foto: captură video Facebook
ADVERTISEMENT

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, a anunțat că instituția pe care o conduce a achiziționat peste 3.700 de bile extinctoare. Acestea urmează să fie folosite pentru a stinge incendiile din spitale.

Cumpărarea acestor echipamente pentru celor 19 spitale din subordinea Primăriei Generale a fost realizată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

ADVERTISEMENT

Aceste bile extinctoare au fost deja distribuite și instalate în cele 19 spitale administrate de PGMB. De asemenea, ele au o garanție de 5 ani.

Nicușor Dan a explicat că aceste echipamente se activează atunci când intră în contact cu flăcările, reacția rezultată ducând la stingerea incendiilor. O astfel de bilă poate stinge flăcările pe o suprafață de aproximativ 4 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Primarul general a mai explicat că substanțele folosite pentru stingerea incendiilor nu sunt periculoase pentru oameni, mediul înconjurător sau echipamentele din spitale.

În plus, Nicușor Dan a mai subliniat că bilele extinctoare nu au nevoie de o sursă de energie electrică sau de senzori speciali și că se activează la contactul cu flăcările unui incendiu.

ADVERTISEMENT

“Bilele extinctoare sunt automate și autonome, nu conțin substanțe periculoase pentru sănătate sau pentru mediu, nu afectează aparatura medicală, nu depind de surse de alimentare cu energie și nu au nevoie de senzori speciali, având o suprafață de acțiune de circa 4 metri pătrați”, a explicat primarul în postarea sa de pe Facebook.

În continuarea mesajului său, Nicușor Dan a adăugat un clip în care este demonstrat modul în care bilele achiziționate de PGMB ar trebui să funcționeze. Astfel, în aceste imagini se poate vedea cum un incendiu controlat este aruncat un lichid care întețește flăcările.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în flăcări sunt aruncate două bile extinctoare. În mai puțin de o secundă flăcările incendiului se opresc, fiind înlocuite de flăcări. La câteva secunde și fumul pare a se opri.

Cum au reacționat internauții?

Postarea lui Nicușor Dan a strâns din partea celor care îl urmăresc pe Facebook câteva sute de reacții. Unii dintre internauți au ținut să îi atragă atenția asupra faptului că multe dintre spitalele care au primit aceste echipamente au nevoie și de reabilitare pentru a putea funcționa fără a pune pacienții sau personalul medical în pericol.

În comentarii au început și o serie de controverse între internauți pe tema fondurilor utilizate pentru cumpărarea bilelor extinctoare. De asemenea, unii comentatori au fost de părere că aceste echipamente nu sunt autorizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT