News

Nicușor Dan anunță un buget de 5 miliarde de lei pentru București în 2023. Pe ce vor fi cheltuiți banii

Capitala Bucureștiului va avea la dispoziție un buget de multe miliarde de lei în 2023, însă peste 50% din bani se duc pe termoficare.
11.12.2022 | 22:18
Nicusor Dan anunta un buget de 5 miliarde de lei pentru Bucuresti in 2023 Pe ce vor fi cheltuiti banii
Nicușor Dan, despre bugetul Capitalei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a transmis că bugetul Primăriei Capitalei va fi de 5 miliarde, din care 3 miliarde merg pe termoficare și transport public.

Ce buget impresionant are Primăria București în 2023

Primarul Capitalei a menționat, de asemenea, că datoria publică a Bucureștiului este între 200-300 de milioane de lei pe an.

ADVERTISEMENT

”Sunt două miliarde de euro. Dar se împart între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. Până când am avut această inflaţie Primăria Capitalei avea patru miliarde de lei, adică puţin sub un miliard de euro şi primăriile de sector aveau şase.

Acum pe bugetul de 2023 Primăria Capitalei va avea cinci miliarde şi primăriile de sector vor avea şapte miliarde de lei, însă, din banii pe care îi primeşte Primăria Capitalei trei miliarde erau două până acum, vor fi trei cu scumpirile astea, se duc pe termie şi transportul public.

ADVERTISEMENT

Apoi rămânem cu două miliarde din care avem spitale, mai puţin salariile, tot ce înseamnă investiţii, echipamente, căldura, toate acestea sunt plătite de primărie, avem toate teatrele din Bucureşti, mai puţin Opera şi Teatrul Naţional.

Asta înseamnă inclusiv salarii. Avem toate aceste lucrări de infrastructură, avem tot ce înseamnă iluminat public, semaforizare în Bucureşti, situaţii de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Datorie publică undeva între 200 şi 300 de milioane de lei pe an. Deci suntem tot timpul la limită”, a explicat Nicușor Dan la B1 TV.

Totodată, Nicușor Dan a dezvăluit că Primăria Capitalei are finanțări externe de 1 miliard de euro. ”Avem un program consistent de finanţări externe care fac un miliard de euro. 200 de milioane de euro tramvaiele care vor veni, din care au venit 15 până acum, 200 de milioane euro tot ce înseamnă lucrări la reţeaua de termoficare pentru care contractele sunt semnate, sunt în faza de proiectare şi la sfârşitul primăverii vor intra în şantier 12 kilometri, 500 de milioane de euro reabilitarea liniilor de tramvai care sunt deteriorate, 50 de milioane de euro autobuzele electrice, 50 de milioane de euro troleibuzele”, a transmis Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două săptămâni, un sondaj arăta că Gabriela Firea ar câștiga detașat alegerile pentru primărie dacă acestea ar avea loc acum. Cu 34% intenție de vot, Firea e mult peste Ciprian Ciucu, care a 22% din intențiile de vot, asemeni lui Ilie Bolojan, actualul președinte CJ Bihor. Nicușor Dan are doar 17%, în timp ce liderul USR București Vlad Voiculescu e cotat la 11%.

ADVERTISEMENT
Tags: