News

Nicușor Dan discută un împrumut de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica: ”Sunt optimist”

Nicușor Dan caută soluții pentru criza energetică din Capitală. Edilul Bucureștiului spune că discută un împrumut de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica.
22.11.2022 | 20:32
Nicusor Dan discuta un imprumut de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica Sunt optimist
Nicușor Dan, discuții cu băncile despre o finanțare de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Guvernul Ciucă a aprobat mărirea plafonului de îndatorare al Primăriei cu 500 de milioane de lei, astfel încât să poată fi achitată datoria companiei Termoenergetica către Elcen.

Nicușor Dan, discuții cu băncile despre o finanțare de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica

Primarul general al Capitalei încearcă să profite din plin de această măsură. Marți, într-o postare pe contul său de Facebook, Nicușor Dan a vorbit despre un demers în acest sens.

ADVERTISEMENT

Edilul a dezvăluit că a avut o întâlnire cu reprezentanţii băncilor cu care a discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica.

”Am avut astăzi (n.r. marţi, 22 noiembrie) o întâlnire cu reprezentanţii băncilor cu care am discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica reprezentată de diferenţele între preţul real şi tariful stabilit de ANRE”, precizează Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

Pe pagina sa de socializare, edilul reamintește că Guvernul a creat, săptămâna trecută, cadrul legal pentru ca Primăria Capitalei să se poată împrumuta până la finalul anului în limita sumei menţionate.

”Deşi termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare, sunt optimist că vom găsi soluţii în piaţă pentru a împrumuta aceşti bani atât de necesari pentru a trece cu bine de această iarnă”, mai subliniază edilul.

ADVERTISEMENT

Guvernul, undă verde privind creșterea gradului de îndatorare a Capitalei

În urmă cu o săptămână, Nicușor Dan a cerut bani de la Guvern pentru a-și putea plăti toate datoriile.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu i-a dat banii ceruți dar, în final, a fost de acord cu creșterea gradului de îndatorare a orașului, pentru ca Municipalitatea să poată să se finanțeze.

ADVERTISEMENT

”Salut decizia Guvernului din această seară potrivit căreia se va crea cadrul legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

Decizia este absolut necesară pentru a putea trece de această iarnă şi pentru a ajunge la zi cu datoriile către Termoenergetica. Am propus de mai bine de un an de zile această soluţie ministrului de Finanţe, însă ea a fost ignorată cu bună ştiinţă la ordinul şefului de partid, Marcel Ciolacu. Mă bucur că premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie echilibrată, în favoarea bucureştenilor” a precizat Nicușor Dan, pe 17 noiembrie, după decizia Guvernului.

ADVERTISEMENT