Noaptea de dinainte de Adormirea Maicii Domnului este cea în care se deschid cerurile, iar credincioșilor li se îndeplinesc dorințele. Ce este bine să faci înainte de această sărbătoare importantă.
Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15 august, iar această sărbătoare este una dintre cele mai importante din an. Cunoscută și ca Sfânta Maria Mare, este o sărbătoare care marchează trecerea de la var la toamnă.
Totodată, este și Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar postul Adormirii Maicii Domnului este între 1 – 14 august.
Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă, cum ar fi pomenirea celor trecuți în neființă. De asemenea, fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește, nu se spală, nu se coase și nu se fac alte treburi casnice.
Potrivit tradiției populare, în noaptea de 14 spre 15 august, se deschid cerurile, iar Maica Domnului coboară pe pământ pentru a îndeplini dorințele “bune” ale românilor.
Atunci când ceasul bate miezul nopții, trebuie să aprinzi o lumânare sfințită, pe care o iei din biserică. În timp ce stai în genunchi în fața icoanei Maicii Domnului, trebuie să spui, de trei ori, o rugăciune.
Este important de menționat că trebuie să concentrezi pe dorința ta și să alungi gândurile negative. De asemenea, rugăciunea trebuie rostită din suflet, iar Maica Domnului te va ajuta.
“Sfânta Măria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerandu-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștință mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea că să-l păstrăm pe Dumnezeu în inima astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (aici se spune dorință).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care sade la picioarele tale. Sfânta Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin.”