News

Noi modificări la modelul contractului individual de muncă. Obligație privind pensia privată

Au intrat în vigoare noi modificări la modelul contractului individual de muncă. Cea mai importantă vizează o obligație legată de pensia privată.
23.07.2021 | 13:57
Noi modificari la modelul contractului individual de munca Obligatie privind pensia privata
ADVERTISEMENT

Această săptămână a venit cu o serie de modificări în ceea ce privește modelul contractului individual de muncă (CIM).

Cea mai importantă schimbare este reprezentată de introducerea unei noi obligaţii pe care angajatorul o are faţă de angajat.

ADVERTISEMENT

E vorba de informarea salariatului, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Modificări la modelul contractului individual de muncă au intrat în vigoare. Obligație privind pensia privată

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța că modelul cadru al contractului individual de muncă va fi modificat astfel încât angajatorul să fie nevoit să informeze angajații privind obligativitatea de a se înscrie la pilonul II de pensii, cel administrat privat.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei săptămâni, o serie de modificări au intrat în vigoare. Cea mai importantă vizează, după cum anunța și ministrul, angajatorul.

Noua obligație pe care angajatorii o au față de angajaţi este legată de informarea cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat, potrivit Zf.ro.

ADVERTISEMENT

Mai precis, persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi care contribuie la acest sistem, trebuie să adere la un fond de pensii.

De asemenea, acest ordin vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, aceasta urmând să aibă următorul cuprins: ”Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii:…..”

ADVERTISEMENT

Cum a motivat Raluca Turcan această modificare a contractului individual de muncă

Ministrul Muncii spunea, în urmă cu 3 luni, că dorește ca angajații să aleagă ei fondul de pensii, în loc să fie repartizați.

”Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării”, anunța Raluca Turcan.

”Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”, a continuat ministrul.

Reamintim că sistemul pensiilor administrate privat a fost introdus în România prin Legea nr. 411/2004 care prevedea că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care aveauu vârsta până în 35 de ani, la momentul adoptării legii, sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce pentru angajaţii ce aveau vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani înscrierea într-un fond administrat privat era doar opțională.

ADVERTISEMENT