News

Noi reguli pentru românii care cresc porci. Tăviță cu dezinfectant și încălțăminte nouă la intrarea în coteț

Lovitură pentru românii care cresc porci în gospodării. Din 24 octombrie 2023, au fost introduse noi reguli pentru crescători.
02.11.2023 | 20:54
Noi reguli pentru romanii care cresc porci Tavita cu dezinfectant si incaltaminte noua la intrarea in cotet
Noi reguli pentru românii care cresc porci. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noi reguli pentru românii care cresc porci în propriile gospodării. Măsurile au apărut deja din data de 24 octombrie, însă foarte mulți dintre crescători nu le cunosc. Prin urmare, românii vor avea noi obligații dacă vor să crească porci în ogradă.

Noi reguli pentru românii care cresc porci

Schimbările vin cu aproximativ două luni înainte de sosirea sărbătorilor de iarnă, perioadă în care multe persoane consumă carne de porc. Noile reguli sunt stabilite prin lege. Acestea au scopul de a evita îmbolnăvirea animalelor și de a opri extinderea pestei porcine.

ADVERTISEMENT

Acestea se referă atât la spațiul în care sunt ținute suinele, cât și la hrana lor și la normele de igienă. Concret, porcii crescuți în gospodării vor fi identificați individual și înregistrați în baza națională de date.

Proprietarii trebuie să se asigure că animalele vor beneficia de control sanitar-veterinar. De asemenea, animalele vor fi înregistrate într-un registru agricol al autorităților locale. Mai mult, românii care cresc porci vor ține cont de mai multe norme de igienă care au fost introduse la data de 24 octombrie, conform agrointel.ro.

ADVERTISEMENT

Vor fi amenajate spații pentru dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei

Astfel, lângă coteț vor fi amenajate spații speciale pentru dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei, care trebuie să fie una folosită doar pentru coteț. „Adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția.

Trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele.

ADVERTISEMENT

Trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele. Trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine”, sunt câteva dintre noile reguli, potrivit sursei citate.

Totodată, porcii vor fi ținuți în spații împrejmuite, astfel încât să nu poată intra în contact cu alte animale. Și furajele animalelor sau paiele pentru așternut vor trebui să fie plasate în spații speciale.

ADVERTISEMENT

Crescătorii nu trebuie să ofere animalelor resturi menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc. Accesul oamenilor în cotețul porcilor, cu excepția proprietarilor, trebuie limitat.

ADVERTISEMENT
Tags: