News

Noi restricții impuse firmelor cu peste 50 de salariați. Anunțul Violetei Alexandru

06.11.2020 | 16:18
Noi restrictii impuse firmelor cu peste 50 de salariati Anuntul Violetei Alexandru
ADVERTISEMENT

Începând de luni, 9 noiembrie, dată la care România va intra oficial în carantină parțială, firmele cu peste 50 de salariați se vor vedea nevoite să își modifice programul de lucru astfel încât să evite aglomerarea în spațiile de lucru.

Cu alte cuvinte, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, trebuie să existe un decalaj de o oră între echipele care vin la serviciu și cele care pleacă. În următoarea perioadă, Inspecția Muncii, a cărei activitate „nu este la nivelul pe care îl așteptam”, va fi obligată să „iasă pe teren” și să verifice dacă angajatorii conștientizează gravitatea situației și se conformează noilor restricții.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții caselor de pensii din țară vor asigura distanțarea corespunzătoare în rândul cetățenilor care le vor trece pragul pe toată perioada carantinei. Măsurile au fost luate ca urmare a creșterilor alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 raportate de autorități în ultimele zile.

Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să reorganizeze programul de lucru în carantină

Conform deciziilor luate, angajatorul trebuie să organizeze echipa de lucru, în măsura în care are peste 50 de angajaţi, de aşa manieră încât să-i grupeze şi să intre, respectiv să plece de la serviciu cu un decalaj de o oră între aceste grupe care se deplasează acasă, respectiv vin şi să evite aglomerarea în incinta spaţiului de lucru.

ADVERTISEMENT

Cer Inspecţiei Muncii să verifice aceste lucruri, o spun direct, sunt foarte atentă la activitatea Inspecţiei Muncii. În această perioadă, mai mult ca oricând, Inspecţia Muncii trebuie să fie şi ea la dispoziţia şi aproape de angajatori acolo unde se justifică să fie fermă, unde este cazul să ofere explicaţii şi să sprijine angajatorul.

Cer Inspecţiei Muncii să facă acest lucru, trebuie să iasă pe teren. Nu avem cum să verificăm decalarea programului de lucru, v-am spus cu un interval de o oră între grupele de angajaţi pe care le organizează angajatorul, nu avem cum să verificăm decât dacă mergem pe teren, nu există altă formă de a verifica că această prevedere se respectă decât mergând pe teren şi lucrând şi colaborând cu angajatorul pentru a putea pune în practică această prevedere.

ADVERTISEMENT

Constat că activitatea Inspecţiei Muncii nu este în acest moment la nivelul pe care îl aşteptam, doar în Bucureşti au fost controlaţi 1.144 de agenţi economici din 3.169, mă refer la angajatorii cu peste 50 de angajaţi.

Controalele nu trebuie să fie doar în câteva oraşe, trebuie să fie peste tot, este vorba despre angajatori mari, deci se presupune că în mediile urbane trebuie în special să fie atent analizate, dar şi angajatorii care au sediul de lucru în proximitatea oraşelor mari, în zonele metropolitane.

ADVERTISEMENT

Le solicit mai ales colegilor mei angajaţi din casele de pensii, AJPIS-uri, din AJOFM-uri, să evite şi să se implice de la şefi pornind în a asigura distanţarea corespunzătoare în rândul cetăţenilor care ne vizitează”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT