News

Noi revendicări ale fermierilor într-o scrisoare deschisă către președinte și premier. Cerealele din Ucraina, motiv de nemulțumire

Fermierii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare au trimis o scrisoare deschisă președintelui, premierului și ministrului Agriculturii cu un nou set de revendicări.
21.01.2024 | 16:57
Noi revendicari ale fermierilor intro scrisoare deschisa catre presedinte si premier Cerealele din Ucraina motiv de nemultumire
Fermierii români au revendicări și pentru oficialii de la Bruxelles/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Agriculturii Florin Barbu, prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultură şi pescuit să susţină măsuri prin care cerealele din Ucraina să nu mai poată fi comercializate pe teritoriul UE, în urma unor măsuri mai restrictive privind tranzitul acestora, informează News.ro.

Control strict pentru cerealele ucrainene

În mod concret, sunt trei revendicări care vizează direct produsele agricole care sunt importate în Uniunea Europeană sau tranzitează teritoriul acesteia. Prima dintre ele este crearea şi implementarea, până la 30 aprilie, a unui sistem european care să asigure că destinaţiile pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE cântărite la intrare şi ieşire, introduse într-un sistem electronice care să poat fi consultat în mod transparent ca o garanție că produsele agricole din Ucraine nu sunt deturnate de la transeul inițial. Celelalte două revendicări sunt formulate astfel:

ADVERTISEMENT

– „Introducerea pragurilor de import (normal şi situaţii speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expoziţiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerţului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinaţi 2021 şi 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE şi, prin urmare, aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoţite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate.

–  Alertarea autorităţilor europene şi activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel naţional în cazul constatării de încălcări ale legislaţiei aplicabile de către proprietarii şi transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

ADVERTISEMENT

Revendicări și pentru oficialii de la Bruxelles

Prin natura lor, aceste revendicări vizează schimbarea unor norme la nivel european, astfel că oficialilor români li se cere să le plezede în discuțiile cu oficialii europeni, astfel încât măsurile necesare să fie adoptate la Consiliul UE pe agricultură din 23 ianuarie.

Stimaţi domni, vă solicităm ca împreună să întreprindeţi toate demersurile posibile, să insistaţi şi vă asumaţi răspunderea comună în discuţii cu doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, domnul vicepreşedinte Valdis Dombrovskis, domnul comisar pentru Agricultură Janusz Wojciechowski şi miniştrii Agriculturii din statele membre pentru rezolvarea principalelor două probleme majore inclusiv pentru care se protestează şi anunţarea publică a rezultatelor până pe 24.01.2024”, se arată în scrisoarea deschisă.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, fermierii amenință cu intensificarea protestelor, atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii, până în punctul în care agricultorii să meargă la Bruxelles să-și pledeze cauza. „Toţi trei ar trebui să vă asumaţi şi suportaţi consecinţele intensificării protestelor din România şi din celelalte state membre, care vor creşte mult mai repede decât se aşteaptă oricine şi că următorul pas este ca fermierii nemulţumiţi din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze şi blocheze activitatea”, susțin semnatarii scrisorii.

Deocamdată, protestul fermierilor și transportatorilor de duminică, din Piața Constituției, s-a dovedit un fiasco, întucât la două ore de la începerea protestului, erau prezenți doar cinci manifestanți care aduseseră cu ei un tractor. Organizatorii ceruseră aprobare pentru 200 de camioane și tractoare la acest protest și așteptau 5.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Mircea Bogdan Petre, avocatul care a depus cererea de organizare a protestului, un apropiat al senatoarei Diana Șoșoacă, a acuzat că vina aparține autorităților care au dezinformat publicul cu privire la acest protest. „Domnul prefect al Capitalei funcționează bine ca mașină de partid de dezinformare. În ultimele 72 de ore și-a făcut treaba bine. A creat acest curent de derizoriu și a trimis un protest legitim în favoarea fermierilor și transportatorilor… A funcționat bine”, a declarat avocatul pentru HotNews.

ADVERTISEMENT