News

Eșec al protestului din Capitală, susținut de Diana Șoșoacă: Doar două mașini și 10 oameni prezenți. Transportatorii și fermierii s-au adunat la Afumați – Update

Primăria Capitalei a anunțat sâmbătă care va fi intervalul și traseul aprobat pentru protestul fermierilor și transportatorilor
21.01.2024 | 19:28
Esec al protestului din Capitala sustinut de Diana Sosoaca Doar doua masini si 10 oameni prezenti Transportatorii si fermierii sau adunat la Afumati  Update
Protestul fermierilor și transportatorilor, 21 ianuarie 2024. foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
21-01-2024
17:32

Incidente la protestul din Afumați

Transportatorii și fermierii care nu au vrut să se asocieze cu protestul susținut și organizat de partidul Dianei Șoșoacă s-au adunat la Afumați. Duminică seara au avut loc și primele incidente. Un grup de persoane a încercat să blocheze toată circulația și să provoace scandal. Protestatarii bănuiesc că e un vorba de un grup de agitatori, venit să deturneze manifestația. Jandarmii au intervenit pentru ca situația să nu degenereze.

21-01-2024
15:38

Primarul Nicușor Dan, despre autorizația protestului pentru zilele de luni și marți

Marele protest al agricultorilor și transportatorilor autorizat pentru Piața Constituției, pentru 200 de tractoare și TIR-uri și alți 5.000 de participanți s-a transformat într-un adevărat fiasco pentru organizatori. Asta după ce protestatarii nu au dorit să se asocieze cu partidul Dianei Șoșoacă. La amiază, la protest mai erau prezenți circa zece oameni și două mașini.

În acest context, primarul Nicușor a precizat că ia în considerare să discute cu organizatorii privind autorizația pe care aceștia o mai au pentru zilele de luni și marți.

„Întrebarea este: poate reuşim o discuţie, luni, cu organizatorul, fie să restrângă, fie să renunţe pentru zilele de luni şi marţi. (…) Mâine este o şedinţă ordinară a comisiei şi în timpul comisiei o să îi dăm un telefon (organizatorului, n.r.) şi o să vedem ce intenţionează”, a spus Nicușor Dan, care a precizat că nici „nu se pune problema” prelungirii autorizației pentru acest protest.

21-01-2024
11:14

Organizatorii acuză autoritățile pentru eșecul protestului lor

La ora 11.00 în Piața Constituției, la protestul fermierilor și al transportatorilor, erau prezenți doar cinci manifestanți care aduseseră cu ei un tractor. Organizatorii ceruseră aprobare pentru 200 de camioane și tractoare la acest protest.

Mircea Bogdan Petre, avocatul care a depus cererea de organizare a protestului, un apropiat al senatoarei Diana Șoșoacă, a declarat pentru Hotnews, că vina pentru eșecul protestului, la care erau așteptați 5.000 de participanți, aparține autorităților, care au dezinformat publicul cu privire la acest protest.

„Domnul prefect al Capitalei funcționează bine ca mașină de partid de dezinformare. În ultimele 72 de ore și-a făcut treaba bine. A creat acest curent de derizoriu și a trimis un protest legitim în favoarea fermierilor și transportatorilor… A funcționat bine. Da, există doar două mașini. Din păcate, democrația, cred că, în țara asta de astăzi a încetat să mai existe.

Nu mă așteptam la niciun utilaj. Eu am formulat o cerere din punct de vedere civic și cetățenesc pentru că am observat pe canelele de comunicare că anumit tip de manifestanți doresc să ajungă în capitală. Așa cum dvs. luptați cu microfonul și cu camera, cum tractoristul luptă cu tractorul, cum transportatorul luptă cu TIR-ul, eu ca avocat am spus să fac o cerere pentru acești manifestanți”, a declarat avocatul.

Între timp, la Afumați, locul unde în aceste zile s-au adunat protestatarii, sunt încă câteva camioane parcate cu mesaje de protest. Potrivit Digi24, Dănuț Andruș, unul din reprezentanţii fermierilor, a transmis că nu are ce căuta la protestul din Piaţa Constituţiei, organizat de un partid politic. Se pare că protestul va continua la aceeași locație, majoritatea fermierilor și transportatorilor nedorind să fie asociați cu protestul Dianei Șoșoacă.

21-01-2024
07:37

Un singur tractor adus în Piața Victoriei până la ora 9

Potrivit News.ro, duminică dimineața, până la ora 09, în Piața Constituției a fost adus doar un singur tractor, transportat pe o platformă. 

Potrivit sursei citate, nici protestatarii care trebuiau să se adune între orele 08.30-09.30, nu au ajuns la mitingul din fața Palatului Parlamentului.

Primăria Capitalei a comunicat sâmbătă orarul și traseul protestului fermierilor și transportatorilor, potrivit autorizației pe care a acordat-o. Publicația Europa Liberă scrie că această autorizație a fost obținută prin eforturile senatoarei Diana Șoșoacă, reprezentând o nouă dovadă a încercării acesteia, o susținătoare a Rusiei în războiul cu Ucraina, de a acapara politic mișcarea de protest.

Orele și traseul protestului fermierilor și transportatorilor

Potrivit unui anunț al Primăriei Capitalei adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de TIR) va avea loc între orele 06.00-06.30 pe Șoseaua Alexandriei, banda 1 de circulaţie l, segmentul cuprins între Şoseaua de Centură şi Sos. Bucureşti Măgurele.

ADVERTISEMENT

Apoi, în intervalul orar 6:30-7:00, este programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei. Acestea au obligația să se deplaseze pe traseul: Sos. Alexandriei-Calea Rahovei-stânga Bulevardul Tudor Vladimirescu- Dreapta Calea 13 Septembrie- stânga Bdul. Libertăţii – Piaţă Constituţiei.

”Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic. Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea Piaţă Constituţiei)”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

ADVERTISEMENT

Participanții la protest, care vor ajunge fără mijloace de transport, vor intra în Piața Constituției între orele 08.30-09.30, urmând ca protestul propriu-zis să se desfășoare între orele 9:30-22:00 în piața din fața Palatului Parlamentului.

Apoi, până la ora 23.00, este programată defluirea participanţilor, a mai precizat Primăria Capitalei, care a aprobat derularea protestului cu 200 de vehicule şi maxim 5.000 de participanţi.

ADVERTISEMENT

Cum s-a obținut aprobarea pentru protestul transportatorilor

Primarul Nicușor Dan a precizat că primăria a aprobat desfășurarea acestui protest în condițiile în care cererea organizatorilor a respectat condițiile legale. „Am avut o solicitare care întrunea condițiile legale, a trebuit s-o aprobăm, cum am aprobat o mie de alte proteste”, a spus acesta.

Aprobarea pentru protest a fost acordată de către o comisie a PGMB din care fac parte și reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei. Potrivit publicației Europa Liberă, cererea pentru protestul fermierilor și transportatorilor de duminică a fost făcută de doi avocați apropiați de senatoarea Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Publicația scrie că senatoarea, o susținătoare clară a Rusiei în războiul din Ucraina, a încercat de la începutul acestui protest să se asocieze cu această mișcare și chiar a depus personal o cerere pentru desfășurarea acestuia în Capitală. Această cerere ar fi fost respinsă însă pentru că nu era întocmită corect.

Ulterior, prin intermediul a doi avocați, Bogdan Petre și Duțu Alexandru, a reușit să obțină aprobarea pentru protestul de duminică. Unul dintre avocați a declarat pentru Europa Liberă că a depus o cerere de adeziune pentru partidul SOS, condus de fosta senatoare AUR. Protestul de duminică are loc după ce Guvernul Ciolacu a acceptat cele mai multe dintre revendicările protestatarilor.

ADVERTISEMENT