News

Noi violențe la Paris, după atacul armat de vineri, soldat cu victime în rândul minorității kurde. Protestatarii se luptă cu poliția

Noi incidente au izbucnit la Paris între manifestanți și poliție, în timpul unui protest izbucnit spontan ca urmare a atacului armat de vineri.
24.12.2022 | 16:39
Noi violente la Paris dupa atacul armat de vineri soldat cu victime in randul minoritatii kurde Protestatarii se lupta cu politia
Ciocniri violente au loc la Paris, după uciderea a trei kurzi, într-un atac armat / Sursă: captură Sky News
ADVERTISEMENT

Incidentele între membrii comunității kurde și forțele de ordine din Paris au început vineri seara, după ce mai mult de 100 de manifestanți au ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea față de atacul armat din capitala Franței.

Manifestanții au dat foc unor mașini, în centrul Parisului

Ceea ce părea un protest pașnic s-a transformat într-unul violent, pe măsură ce sentimentul de furie din rândul kurzilor a crescut. Mai multe mașini au fost incendiate în Piața Republicii, locul de desfășurare a manifestației.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, mai mulți demonstranți au ieșit din piață, aruncând cu obiecte contondente în forțele de ordine, care au răspuns imediat cu gaz lacrimogen.

Inițial manifestația a fost organizată de Consiliul Democratic Kurd din Franța, care a condamnat ”cu virulență acest atac terorist care are loc în urma multor amenințări ale Turciei, aliata Daesh (Statul Islamic)”.

ADVERTISEMENT

Bărbatul care a deschis focul, vineri seara, a avut o ”motivație rasială”

Vineri seara, un bărbat de 69 de ani de naționalitate franceză a deschis focul în zona Centrului Cultural Kurd Ahmet Kaya, în apropierea unui supermarket. În urma atacului, trei persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost grav rănite. Victimele fac parte din comunitatea kurdă.

Agresorul a fost identificat și capturat de polițiști, la scurtă vreme după incident. Potrivit unor surse, acesta a fost rănit în timpul operațiunii. Bărbatul ieșise recent din arest, după ce, în urmă cu un an atacase cu sabia o tabără de refugiați din Paris.

ADVERTISEMENT

El a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni de omor calificat și violență armată, însă după primele audieri, procurorii au decis să fie anchetat și pentru crime cu motivație rasială.

Kurzii spun că au alertat autoritățile franceze, dar acestea nu au luat nicio măsură

”Suntem îndoliaţi şi furioşi. Am încercat să alertăm autorităţile şi să informăm că suntem îngrijoraţi foarte serios de securitatea noastră, în legătură cu atmosfera foarte tensionată din prezent în Turcia şi privind mişcarea kurdă, iar pe de altă parte, odată cu apropierea marcării a zece ani de la dosarul tripiului asasinat”, a declarat Agit Polat, purtătoare de cuvânt a Consiliului Democratic Kurd din Franța.

ADVERTISEMENT

”Noi suntem toți PKK”, a fost unul dintre sloganurile care s-au auzit, sâmbătă, în centrul Parisului.

ADVERTISEMENT
Tags: