News

Norvegia, măsuri draconice anti-COVID în sport! Cum gestionează nordicii pandemia

16.11.2020 | 22:06
Norvegia masuri draconice antiCOVID in sport Cum gestioneaza nordicii pandemia
Norvegia, măsuri draconice anti-COVID în sport! Cum gestionează nordicii pandemia. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Norvegia ține capul de afiș în lumea sportului datorită măsurilor draconice anti-COVID. Nordicii au refuzat să își trimită propria națională de fotbal la București pentru meciul din Liga Națiunilor din cauza unui caz pozitiv și în cursul zilei de luni au anunțat că renunță la găzduirea Campionatului European de handbal care începe în mai puțin de trei săptămâni. 

A fost o întreagă telenovelă cu plecarea delegației norvegiene spre București, care trebuia să se producă în cursul zilei de sâmbătă. Însă Guvernul nordicilor le-a refuzat decolarea pentru meciul cu România din Liga Națiunilor din cauza unui caz pozitiv din lot.

ADVERTISEMENT

Este vorba de jucătorul Omar Elabdellaoui, iar conform normelor în vigoare din Norvegia, toți cei care au intrat în contact cu jucătorul trebuie să stea 10 zile în izolare. Chiar dacă ceilalți jucători au avut două teste negative consecutiv, autoritățile au fost de neînduplecat și le-au interzis norvegienilor să zboare în România:

Norvegia, măsuri draconice anti-COVID în sport! N-au făcut nicio excepție cu naționala de fotbal

”Meciurile care urmau să se joace în România și în Austria ar fi fost ilegale aici, în Norvegia. Cu planul de călătorie care ne-a fost prezentat, plecarea din Norvegia a echipei naționale ar fi fost într-o zonă gri.

ADVERTISEMENT

Un lucru este clar, oamenii care au intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 trebuie să stea în izolare 10 zile. Sper ca cei din fotbal să înțeleagă că, dacă ei nu respectă aceste norme, încrederea populației în aceste norme o să scadă. Nu ar fi corect ca echipa națională să facă această deplasare”,  a declarat Bent Hoie, ministrul Sănătății din Norvegia.

Au renunțat la găzduirea Campionatului European de handbal!

La câteva zile după această decizie, nordicii au luat o altă hotărâre care dă peste cap lumea sportului. De această dată este vorba de Campionatul European de handbal, pe care Norvegia trebuia să îl găzduiască alături de Danemarca.

ADVERTISEMENT

Inițial, norvegienii au stabilit câteva reguli draconice pentru echipele participant care au stârnit o uriașă controversă. La un singur caz pozitiv, atât echipa în cauză, cât și ultimul adversar ar fi urmat să fie eliminate de la turneul final din cauza contactului cu persoana infectată.

România se mută în Danemarca pentru turneul final

O asemenea regulă era de neacceptat pentru EHF și pentru echipele participante, astfel că forul european a purtat discuții despre modul în care se poate desfășura competiția în Norvegia. Acestea nu au ajuns la niciun compromis, astfel că norvegienii au renunțat la găzduire, urmând ca în zilele următoare să se stabilească desfășurarea competiției în Danemarca.

ADVERTISEMENT

România trebuia să joace la Trondheim toate meciurile, însă acum va trebui să se mute în Danemarca. Neagu&co. sunt într-o grupă cu Norvegia, Germania și Polonia. Cel mai probabil, meciurile din grupa României se vor desfășura la Kolding, Danemarca.

Măsurile anti-COVID funcționează în Norvegia! Există zile fără niciun deces

Pe de altă parte, măsurile draconice anti-COVID adoptate de norvegieni dau roade. În total, de la începutul pandemiei s-au înregistrat 28.434 de îmbolnăviri cu noul coronavirus. În România se ajunge la acest număr în trei zile de infectare, nordicii au ajuns în 9 luni.

În ultimele săptămâni, norvegienii înregistrează aproximativ 500 de cazuri noi zilnice, iar în România rata este de aproximativ 10.000 de îmbolnăviri zilnice, în ultimele săptămâni. În ceea ce privește numărul deceselor, norvegienii înregistrează între 1 și 6 decese zilnice, spre deosebire de rata de 150-200 de decese COVID din România.

Așadar, măsurile draconice anti-COVID se simt în Norvegia, care nu face niciun compromis în ceea ce privește regulile. Autoritățile au anunțat clar că nu fac nicio excepție, chiar dacă este vorba de echipa națională, iar regulile trebuie respectate de toți cetățenii, inclusiv jucătorii de națională.

“Dacă nu am fi făcut asta, am fi fost mult mai puțin stricți cu fotbalul decât suntem cu norvegienii în general. Trebuie să ținem cont că luăm masuri mai stricte decât alte țări. În alte locuri, contacții apropiați ai oamenilor infectați nu sunt carantinați, dar asta înseamnă că infecția se poate răspândi mai rapid. Din acest motiv, noi avem măsuri stricte. Multe țări din jurul nostru nu iau măsurile noastre, dar din acest motiv rata de infecție din Norvegia e mai mică”, Erna Solberg, premierul Norvegiei

  • 28,966 de infecții s-au înregistrat în Norvegia de la începutul pandemiei
  • 294 de decese din cauza COVID-19 au fost în Norvegia
ADVERTISEMENT